Από τις περίπου 732.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σχεδόν 368.000 είχαν αυξημένο τζίρο ή μείωση μικρότερη από 20%. Τα δύο κριτήρια για το επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου έγινε το... αδιαχώρητο, καθώς ο αριθμός των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών και επαγγελματιών ήταν σχεδόν διπλάσιος από όσους ενισχύθηκαν στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου, ενώ δεν υπήρχε εξαρχής δυνατότητα να αυξηθεί το προς διάθεση ποσό, πέραν των 1,5 δισ. ευρώ που είχαν υπολογισθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Η στατική επεξεργασία των αρχικών αιτήσεων από την ΑΑΔΕ δείχνει ότι σχεδόν οι μισές θα «κοπούν» εξαρχής επειδή δεν πληρούν το βασικό κριτήριο που αναμένεται ότι θα θέσει το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση τζίρου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η σχετική υπουργική απόφαση θα προβλέπει ως ελάχιστο κριτήριο για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής τη μείωση τζίρου τουλάχιστον κατά 20%.

Ειδικότερα,

Συνολικά υποβλήθηκαν αιτήσεις από 732.967 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Από αυτές, περίπου 265.000 αιτήσεις θα «κοπούν» επειδή οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες είχαν αυξημένο τζίρο.

Μεγάλος αριθμός αιτήσεων, περίπου 100.000, έγιναν από επιχειρήσεις που είχαν μεν πτώση τζίρου, αλλά μικρότερη από το όριο του 20%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που έκαναν αιτήσεις και εκτιμάται ότι θα «κοπούν» περίπου το 30% είχαν αύξηση τζίρου στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, παρά το lockdown, καθώς αναπλήρωσαν τα έσοδά τους με το παραπάνω χάρη στο delivery και το take away.

Με αυτά τα δεδομένα, οι προσωρινές εκτιμήσεις για τον αριθμό των δικαιούχων που θα ενισχυθούν τους κατεβάζουν σε περίπου 368.000, δηλαδή κατά μέσο όρο θα λάβουν περίπου 4.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την επιστρεπτέα προκαταβολή αναμένεται να ανοίξει ξανά σήμερα προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν το οριστικό αίτημα χορήγησης του κρατικού δανείου, το οποίο θα επιστραφεί κατά 50%. Το ύψος του δανείου θα καθοριστεί με βάση μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα περιλαμβάνεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση. Από το ποσό που θα χορηγηθεί θα αφαιρούνται τα ποσά που τυχόν έχουν λάβει οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος. Οι πληρωμές αναμένεται να αρχίσουν την Τετάρτη.

Επίδομα στους επιστήμονες

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται, εξάλλου, να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος των 400 ευρώ σε περίπου 150.000 επιστήμονες (δικηγόροι, οικονομολόγοι, γιατροί).

Τα δύο κριτήρια αναμένεται ότι θα είναι το οικογενειακό εισόδημα του 2020 και η μείωση του τζίρου. Πιθανότατα, ως ελάχιστο όριο μείωσης των εσόδων να τεθεί και σε αυτή την περίπτωση το 20% για την περίοδο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι επιστήμονες θα λάβουν το επίδομα τον Φεβρουάριο.

Έρχεται «ζεστό χρήμα»

Εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή, «ζεστό χρήμα» θα αρχίσει να ρέει από το υπουργείο Οικονομικών αυτή την εβδομάδα με την καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε 700.000 νοικοκυριά και αποζημιώσεων για χαμένα ενοίκια για τον μήνα Νοέμβριο σε 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικότερα, οι άμεσες πληρωμές αφορούν:

Επίδομα Θέρμανσης: Τα νοικοκυριά θα λάβουν από 80 – 650 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι περίπου 60 εκατ. ευρώ από τα 110 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα χορηγηθούν συνολικά  στους δικαιούχους. Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει έως 31 Μαρτίου.

Αποζημίωση για «κουρεμένα» ενοίκια Νοεμβρίου: Περίπου 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν πληρωθεί γιατί δεν είχαν δηλώσει το IBAN στο Taxisnet θα αποζημιωθούν τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, κατατίθενται άμεσα στη Βουλή οι διατάξεις για τα μηδενικά ενοίκια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, μέτρο που αναμένεται να παραταθεί και τον Μάρτιο για τις κλειστές επιχειρήσεις καθώς και η νέα ρύθμιση για τις επιταγές.

Επιδότηση παγίων δαπανών

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην εφαρμογή προγράμματος επιδότησης των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, όπως ανήγγειλε από τη Βουλή την Παρασκευή ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι θα κατατεθεί σύντομα η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η επιδότηση θα φθάνει σε ποσοστό έως και 90% για την κάλυψη ανελαστικών δαπανών (ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, κοινόχρηστα) που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2020 από επιχειρήσεις που ήταν υποχρεωτικά κλειστές ή είχαν μεγάλη μείωση τζίρου ή και ζημίες. Από το ποσό της επιδότησης θα αφαιρείται η ενίσχυση που θα έχει εισπράξει κάθε επιχείρηση από άλλα μέτρα στήριξης όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.

businessnews.gr