Προσωρινή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο στο 1,6%, εξαιτίας της κάμψης στην αγροτική παραγωγή που προκαλούν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, προβλέπει η Εθνική Τράπεζα, αν και συνολικά στο έτος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί στο 2,4% έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 2,3%.

Εξάλλου, οι αναλυτές της τράπεζας θεωρούν ότι οι σημαντικές επενδύσεις ανασυγκρότησης που προβλέπονται θα δώσουν ισχυρή ώθηση στο ΑΕΠ το 2024, κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, οπότε και προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι τουλάχιστον 2,7%. Η κυβέρνηση, πάντως, για το 2024 προβλέπει ρυθμό 3%. Επίσης, αυτές οι επενδύσεις θα ενισχύσουν το ΑΕΠ του 2025 κατά 0,2 μονάδες.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας, της οποίας προΐσταται ο Νίκος Μαγγίνας, εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα η οικονομική δραστηριότητα θα υποστεί μικρή επιβράδυνση λόγω της μείωσης της γεωργικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής στις άμεσα πληττόμενες περιοχές. Σημειώνεται ότι η Θεσσαλία αντιπροσωπεύει το 15% της καλλιεργούμενης γεωργικής γης της χώρας, με το 3% (το 18% της καλλιεργούμενης γης στη συγκεκριμένη περιφέρεια) να αντιστοιχεί στις πλημμυρισμένες εκτάσεις. Οι μελετητές κάνουν μια συντηρητική υπόθεση για απώλεια του 25% της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας για το υπόλοιπο του έτους και τους πρώτους μήνες του 2024, εκτιμώντας ότι η μείωση της τοπικής παραγωγής θα αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Υποθέτουν επίσης ότι η τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή θα μεταφραστεί σε απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των τουριστικών εσόδων για το υπόλοιπο του έτους και ίσως για τους πρώτους μήνες του 2024, αφαιρώντας περίπου 20 εκατ. ευρώ. Ο αντίκτυπος στη μεταποίηση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 25-30 εκατ. ευρώ. Σημειώνουν πάντως ότι οι βραχυπρόθεσμες απώλειες θα αμβλυνθούν από τις έκτακτες δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος, τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις και τις δωρεές του ιδιωτικού τομέα.

Σε επόμενο στάδιο οι δαπάνες που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της περιοχής την περίοδο 2024-2025 αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ, και θα μεταφραστούν σε συνδυαστική τελική δαπάνη 3 δισ. ευρώ από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε εθνικό επίπεδο. Η αύξηση του ΑΕΠ της Θεσσαλίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 6% ετησίως την επόμενη διετία.

Οι αναλυτές της Εθνικής εκτιμούν ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση του τρέχοντος έτους θα υπερβεί τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και θα μπορούσε να προσεγγίσει και το 2%, χωρίς την έκτακτη επιβάρυνση από τις φυσικές καταστροφές.

Ειρήνη Χρυσολωρά, Καθημερινή