Ενα μεγάλο και σημαντικό βήμα για τη διασύνδεση της θεσσαλικής τυροκομίας και γαλακτοκομίας με τις διεθνείς αγορές έγινε την Τετάρτη στη Λάρισα. Υπό την αιγίδα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη και με τη συνεργασία του Οργανισμού «Enterprise Greece» και του Επιμελητηρίου Λάρισας εξαγωγικές εγχώριες επιχειρήσεις έστησαν γέφυρες εξωστρέφειας και συνεργασίας με αγοραστές από διάφορα σημεία του πλανήτη. 

Στις επιχειρηματικές συναντήσεις-επαφές που έγιναν στο ξενοδοχείο «Imperial», συμμετείχαν συνολικά 18 τυροκομικές επιχειρήσεις από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία ενώ οι ξένοι αγοραστές προέρχονταν από τη Β. Αμερική, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Αραβικό κόσμο, την Κίνα και την Κορέα. Οι συναντήσεις ξεκίνησαν το πρωί και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα ενώ το βράδυ παρατέθηκε δείπνο στο «Φρούριο» προς τιμήν των ξένων αγοραστών.

Η όλη διοργάνωση αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας για την προώθηση του κλάδου Τροφίμων και Ποτών που ξεκίνησε ο «Enterprise Greece» με την οργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων και αποστολών που ενίσχυσαν την προβολή των προϊόντων των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών και της Ελλάδας ως χώρας παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων με θετικά αποτελέσματα στις εξαγωγές. 

Δεδομένου ότι η Θεσσαλία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιφέρειες στη παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, η πρόταση του Επιμελητηρίου να πραγματοποιηθούν και στη Λάρισα αντίστοιχες επιχειρηματικές συναντήσεις, έγινε άμεσα αποδεκτή από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη που συνέδραμε τα μέγιστα στην υλοποίηση μιας άρτιας διοργάνωσης.

Η φετινή επιχειρηματική συνάντησης, η 4η κατά σειρά, εστίασε όπως προαναφέραμε, στον υποκλάδο των τυροκομικών και σηματοδοτεί την έναρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής και προώθησης των Γαλακτοκομικών – Τυροκομικών προϊόντων της χώρας και αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχημένη καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές παραγγελίες ελληνικών προϊόντων. Αξίζει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται πρόγραμμα επιχειρηματικών συναντήσεων για το κλάδο των τυροκομικών προϊόντων στην περιοχή μας ενώ η διοργάνωση των επιχειρηματικών συναντήσεων πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Πρεσβειών της Ελλάδας δίνοντας τη δυνατότητα και την ευκαιρία στις εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου να πραγματοποιήσουν προκαθορισμένες συναντήσεις με αγοραστές, εκπροσώπους δικτύων διανομής και αλυσίδων λιανεμπορίου, να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας και να ενημερωθούν για τον ανταγωνισμό και τις συνθήκες της αγοράς-στόχου. 

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Κόκκαλης είπε μεταξύ άλλων πως «η εκδήλωση αποτελεί απτή απόδειξη των διαρκών προσπαθειών μας ως κυβέρνηση, να ενισχύσουμε όλο αυτό το διάστημα την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας. Η απουσία επαρκούς διασύνδεσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας με τις διεθνείς αγορές είναι κατά την άποψή μας ο αδύναμος κρίκος στο παραγωγικό μοντέλο του αγροδιατροφικού τομέα και γι’ αυτό υιοθετούμε όλες τις ορθές πρακτικές από την εμπειρία χωρών που οδηγούν τις εξελίξεις σ’ αυτό το πλαίσιο και παράγουμε άμεσα αποτελέσματα. Δεδομένου πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τοπικών μας προϊόντων είναι πανθομολογουμένως ασύγκριτης ποιότητας, είμαι βέβαιος πως αυτή η προσπάθεια θα αποδώσει άμεσα καρπούς με μετρήσιμα οφέλη για την τοπική οικονομία, την κοινωνία αλλά και την αύξηση της παραγωγής εθνικού πλούτου».

Ικανοποίηση διοργανωτών

Να σημειωθεί επίσης πως τόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Enterprise Greece» Γρηγόρης Στεργιούλης όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την οργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης, τόνισαν πως η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί προπομπό σχετικών δράσεων εξωστρέφειας των δύο φορέων, εντάσσεται στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό τους για τη διείσδυση των τοπικών και εν γένει ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην προώθηση εξαγωγών.

«Το πρόγραμμα εξωστρέφειας που έχει εκπονήσει και πραγματοποιεί το «Enterprise Greece», τόνισε ο κ. Στεργιούλης αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα, αγκαλιάζει όλα τα προϊόντα, σε όλο τον κόσμο κυριολεκτικά, είτε είναι προώθηση εξαγωγών, είτε προσέλκυση επενδύσεων. Προσπαθούμε μάλιστα να εντάξουμε στις εξαγωγές και τις επενδύσεις γιατί όπως καταλαβαίνετε και η παραγωγή μας πλέον δεν επαρκεί για τους εξαγωγικούς στόχους που έχουμε, αλλά πρέπει να κάνουμε κοινοπραξίες, να βρούμε κάθε είδους συνέργειες για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις επιχειρήσεις μας. Να τις μεγαλώσουμε, να τις εξυγιάνουμε οικονομικά ει δυνατόν, με στόχο να μπορέσουμε να κερδίσουμε ένα κομμάτι της πίτας των διεθνών αγορών από πολύ σκληρό ανταγωνισμό όπως είναι οι γειτονικές μας χώρες που ξέρετε τι μέσα, τι παράδοση και τι χρόνο διαθέτουν».

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννακόπουλος σημείωσε πως «Θέλουμε να φέρουμε τους αγοραστές προϊόντων στη Λάρισα. Δεν υποκαθιστούμε εκθέσεις, γιατί κι αυτές έχουν το σημαντικό τους ρόλο. Θα πρέπει όμως να έρθουν κι εδώ για να δουν τις επιχειρήσεις. Για εμάς είναι σημαντικό οι μεγάλοι αγοραστές να έρθουν στην έδρα των επιχειρήσεων. Θέλουμε να δώσουμε την ποιότητα του δικού μας προϊόντος. Είναι σημαντική προσπάθεια και γι’ αυτό ευχαριστούμε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη και το «Enterprise Greece».

Ο Κώστας Αγοραστός

Στην επιχειρηματική συνάντηση βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με παραγωγούς όσο και με υποψήφιους αγοραστές εξαίροντας την όλη πρωτοβουλία. «Σημαντικές προσπάθειες μέσα από συνεργασίες και συνέργειες προκειμένου να έχουμε απτά αποτελέσματα. Είναι μια διαδικασία που φέρνει κοντά προϊόντα και ενδιαφερόμενους αγοραστές. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο έτος της Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης που είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα εντάσσεται στη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και με το Επιμελητήριο με στόχο να τονώσουμε την εξωστρέφεια των προϊόντων μας. Από την πλευρά μας με τα έργα υποδομών που έχουμε προχωρήσει στη Θεσσαλία δημιουργήσαμε συνθήκες ασφαλούς και ταχείας διακίνησης των προϊόντων. Με τα προγράμματα χρηματοδότησης που κατά καιρούς έχουμε «τρέξει» δώσαμε ανάσες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις μας. Ενώ δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παράγουν, να τυποποιήσουν και να «καρπωθούν» την προστιθέμενη αξία της πώλησης των προϊόντων τους» τόνισε σε δηλώσεις του. 

Γιώργος Νούλης Ελευθερία

Φωτογραφίες: Βασίλης Ντάμπλης