Επιστολή πρόθεσης συνεργασίας, για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υπογράφει σήμερα στις 13.00 η εταιρεία Next e.go SE με το Enterpise Greece, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση, το "παρών" θα δώσουν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Next e.go SE Ulrich Hermann, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης, κ.ά.

Πηγές με γνώση ανέφεραν  πως η γερμανική εταιρεία, ολλανδικών -από το περασμένο Φθινόπωρο- συμφερόντων, ενδιαφέρεται να δημιουργήσει στη χώρα εργοστάσιο συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή τη στιγμή εξετάζει 3 περιοχές, προκειμένου να επιλέξει ποια εξ αυτών πληροί συνδυαστικά, κατά προτίμηση, τα κριτήρια που έχει θέσει -να βρίσκεται κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα, να έχει σύνδεση με λιμάνι, αεροδρόμιο και με σιδηροδρομική γραμμή- προκειμένου να υλοποιηθεί η επένδυση της, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. 

Το μνημόνιο πρόθεσης συνεργασίας, όπως αναφέρουν άλλες πηγές, θέτει σφιχτά χρονοδιαγράμματα, όπως ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο η Next e.go θα έχει καταλήξει σε ποια περιοχή θα κάνει την επένδυσή της, προκειμένου το Enterpise Greece να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αδειοδότησή της. 

Το business plan προβλέπει πως το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε 24 μήνες, δηλαδή η πρώτη παραγωγή να βγει την Άνοιξη του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και δεν θα αλλάξει κάτι στην πορεία. Ο σχεδιασμός της Next e.go προβλέπει την παραγωγή 30.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το εργοστάσιο της Ελλάδας. 

Η γερμανική εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 ως e.Go Mobile, από τον καθηγητή Günther Schuh στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, και η βασική ιδέα του ήταν να κατασκευάσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα όσο το δυνατόν πιο απλά και φθηνά. 

Το 2019 όμως άρχισε να αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα την περασμένη Άνοιξη να υποβάλει αίτηση αφερεγγυότητας. H λύση στο πρόβλημα ωστόσο δόθηκε στις 31 Αυγούστου όταν έγινε γνωστό ότι το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της  πέρασε στην nd Industrial Investments BV, που ανήκει στο nd Group BV. Η Next.e.GO Mobile SE έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την e.GO Mobile AG, και τις θυγατρικές της.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων την τελευταία 10ετία έχουν καταγράψει ραγδαία ανάπτυξη. Από περίπου 17.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που βρίσκονταν στους δρόμους παγκοσμίως το 2010, πέρυσι, ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τα 7,2 εκατομμύρια. Το 47% κυκλοφορούσαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ενώ σε εννέα χώρες κυκλοφορούσαν πέρυσι περισσότερα από 100.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρόσφατη έρευνα του ΙΕΑ, προβλέπει πως η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων θα αυξάνεται ετησίως κατά 36%, φτάνοντας τα 245 εκατομμύρια οχήματα το 2030. Δηλαδή πάνω από 30 φορές από τα επίπεδα του 2019. 

Αλεξάνδρα Γκίτση Capital.gr