Χρειάζεται θράσος να επιδιώκεις την τιμωρία ενός Μέσου Ενημέρωσης επειδή αυτό αποκάλυψε την αλήθεια, όταν μάλιστα αυτή επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τα ίδια τα γεγονότα.

Το thessaliaeconomy.gr ήταν αυτό που ενημέρωσε την κοινή γνώμη, τον Μάρτιο του 2017, για την προσφυγή της ΕΑΣ Τρικάλων στη Δικαιοσύνη με σκοπό την ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 106β, γνωστότερο ως άρθρο 99, ώστε να κερδίσει χρόνο και να προστατευτεί έναντι των πιστωτών της.

Η Ένωση των Τρικάλων προσπάθησε τότε να κρατήσει το θέμα της υπαγωγής της στο νόμο μακριά από τη δημοσιότητα, επιδιώκοντας μάλιστα να μας διαψεύσει, μέχρι που αποκαλύψαμε αντίγραφο της ίδιας της αίτησης την οποία είχε καταθέσει στο δικαστήριο.

Έρχεται τώρα λοιπόν, με μια μήνυση που υπέβαλε εναντίον μας μέσω της θυγατρικής της γαλακτοβιομηχανίας ΤΡΙΚΚΗ, η οποία θα εκδικαστεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, και ζητά την καταδίκη μας. Ο λόγος; Ότι η αποκάλυψη από μέρους μας της αίτησης υπαγωγής της στα ευεργετήματα του άρθρου 106β λόγω των χρεών της, μιας δημόσιας διαδικασίας δηλαδή, έβλαψε την γαλακτοβιομηχανία ΤΡΙΚΚΗ που είναι θυγατρική της ΕΑΣ, αλλά σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Ένωσης οι δύο αυτές συνεταιριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη. Μωραίνει κύριος...

Ας δούμε λοιπόν πόσο άσχετες είναι μεταξύ τους ΕΑΣ Τρικάλων και ΤΡΙΚΚΗ.

Ως γνωστόν και στις δύο συνεταιριστικές επιχειρήσεις κουμάντο κάνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας. Η γαλακτοβιομηχανία ΤΡΙΚΚΗ είναι όμως απολύτως εξαρτώμενη από την τύχη της ΕΑΣ, διότι, μεταξύ των άλλων, συμβαίνει το πρωτοφανές: Η μητρική της εταιρεία, η Ένωση δηλαδή, έχει εκχωρήσει ακόμα και την ίδια την ύπαρξή της ΤΡΙΚΚΗ ενεχυριάζοντας το σύνολο σχεδόν των μετοχών που διαθέτει στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλακτοβιομηχανίας, στην Λαρισινή ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, το thessaliaeconomy.gr είχε αποκαλύψει με στοιχεία, στις 30 Μαΐου 2017, ότι το σύνολο των μετοχών που κατέχει η Ένωση στο εργοστάσιο γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ και αντιστοιχούν στο 85% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, δεν βρίσκεται πια στα χέρια της Ένωσης. “Έχει ενεχυριαστεί έναντι χρέους 3.700.000  ευρώ στην ΒΙΟΛΑΡ ΑΕ , ύστερα από αθέτηση συμφωνίας παράδοσης, προς την τελευταία, ποσοτήτων βαμβακιού για τις οποίες υπήρχαν συμβόλαια. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, ως προς την απαίτησή της, δικαιώθηκε από τα ελληνικά και τα ξένα δικαστήρια στα οποία προσέφυγε.

Μεταξύ των άλλων διασφαλίσεων η ΒΙΟΛΑΡ ΑΕ απαίτησε και πέτυχε την ενεχυρίαση των μετοχών του εργοστασίου ΤΡΙΚΚΗ και μάλιστα με την μεταφορά των σχετικών τίτλων σε χέρια τρίτου αξιόπιστου προσώπου, το οποίο ορίστηκε ως μεσεγγυούχος,  με την δέσμευση να διατηρήσει τους τίτλους αυτούς στο Ταμείο Παρακαταθηκών, σε τραπεζική θυρίδα ή αλλού μέχρι να εξοφληθεί πλήρως το χρέος, κάτι που προβλέπεται να γίνει το 2023.  Μάλιστα η συγκεκριμένη συμφωνία ενεχυρίασης των μετοχών, η οποία υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2014, προβλέπει την εκχώρηση ουσιωδών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του εργοστασίου γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ καθώς αναφέρει ρητά ότι: «Η δανείστρια (ενεχυριούχος δανειστής) δύναται να προβεί κατά τη νόμιμη διαδικασία σε εκποίηση των ενεχυριαζόμενων μετοχών, εν όλω ή εν μέρει, για την είσπραξη του ποσού οιασδήποτε εκ των συμφωνημένων δόσεων για την εξόφληση της απαίτησης σε περίπτωση κατά την οποία δεν πληρωθεί αυτή από τον οφειλέτη ή τους «εγγυητές»…». (άρθρο δ του ιδιωτικού συμφωνητικού).

Με άλλα λόγια η ΒΙΟΛΑΡ ΑΕ, που μόνο τυχαία εταιρεία δεν είναι καθώς διαθέτει ετήσιο τζίρο άνω των 150 εκ. ευρώ, μπορεί ανά πάσα στιγμή, αν σταματήσουν να τις δίνουν τα οφειλόμενα, να πουλήσει τις μετοχές της ΤΡΙΚΚΗ ή μέρος αυτών σε όποιον θέλει.

Ουσιαστικά η ΕΑΣ Τρικάλων έβαλε η ίδια τη θηλιά στο λαιμό της ΤΡΙΚΚΗ και την παρέδωσε ξέπνοη και άβουλη στα χέρια της ΒΙΟΛΑΡ.

Καμία σχέση λοιπόν ΕΑΣ και ΤΡΙΚΚΗ…

Επιπλέον εμείς οι ίδιοι είχαμε αποκαλύψει, στις 23 Ιουνίου 2017, ότι μεταξύ της Ένωσης και της ΒΙΟΛΑΡ (σ.σ. υπογράφουν εκατέρωθεν Αχιλλέας Λιούτας και Βασίλειος Μάρκου) έχουν αναπτυχθεί, περιέργως, ιδιαίτερες σχέσεις επ΄ ωφελεία της ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε. καθώς η ΕΑΣ Τρικάλων, εκτός των άλλων, έχει υπογράψει την εξής ειδική συμφωνία η οποία θυμίζει τα χρόνια της Τουρκοκρατούμενης Θεσσαλίας:

«Ο οφειλέτης (σ.σ. δηλαδή η Ένωση) αναλαμβάνει περαιτέρω δια του παρόντος την υποχρέωση να θέτει στη διάθεση της δανείστριας και να πωλεί – παραδίδει σε αυτή τουλάχιστον το 50% των προϊόντων (βαμβάκι, βαμβακόσπορος, δημητριακά) που διακινεί αυτός ετησίως εμπορικά στην αγορά (εκτός δηλαδή εκείνων που προορίζονται για ιδιοκατανάλωση της Ένωσης ή των μελών της), στην τρέχουσα κάθε φορά τιμή αγοράς, στα οποία εμπορικά προϊόντα η ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε. θα έχει προνόμιο αγοράς (χωρίς δηλαδή να είναι υποχρεωμένη να τα αγοράσει), αλλά θα πρέπει πάντως να ερωτάται προηγουμένως και να της παρέχεται πραγματικά η δυνατότητα πριν από κάθε άλλο υποψήφιο αγοραστή, να ασκήσει το ανωτέρω προνόμιό της για την αγορά της ως άνω ελάχιστης ετησίως ποσότητας στην τρέχουσα κάθε φορά τιμή της αγοράς και σε περίπτωση θετικής εκ μέρους της απάντησης να προτιμάται εκείνη έναντι άλλων υποψηφίων αγοραστών. Προς άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος προνομίου της, η δανείστρια δικαιούται προηγουμένως αντίστοιχης ειλικρινούς και επαρκούς πληροφόρησης εκ μέρους του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΕΝΩΣΗ)». (βλ. ακριβές αντίγραφο).

Ουσιαστικά η Ένωση, παραβιάζοντας κατά τρόπο πρωτοφανή τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, απεμπολεί το βασικό της δικαίωμα να επιλέγει η ίδια σε ποιόν πουλάει τη σοδειά της, βάζοντας έτσι πάνω από το συμφέρον των αγροτών της εκείνο μιας ξένης ιδιωτικής επιχείρησης. Η ΕΑΣ με όσα, περιέργως, υπέγραψε «ευνουχίζει»  το πλεονέκτημά της ως παραγωγού και τη δυνατότητα να αναζητεί και να διαπραγματεύεται για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής τιμής διάθεσης των προϊόντων της με οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο αγοραστή εκτός από την ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε.

Αν ο τριτοκοσμικός χαρακτήρας της παραπάνω συμφωνίας δεν αντιβαίνει τους νόμους και τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, μένει να μας το πει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οποία θα την κοινοποιήσουμε. 

Κλείνοντας, παραθέτουμε μία ακόμα απόδειξη για την εξάρτηση που έχει η ΤΡΙΚΚΗ από την μητρική της εταιρεία. Είναι οι δικές της επιταγές, συνολικού ύψους 6.976.000 ευρώ (με οπισθογράφηση της ΕΑΣ) προς την ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε. αλλά και στην Γαλλική ΜΑΜΠΟ στην οποία επίσης η Ένωση των Τρικάλων χρωστάει λεφτά από βαμβάκια.

Οι εν λόγω επιταγές (βλ. αντίγραφα), ύψους 300.000 ευρώ και 400.000 ευρώ οι περισσότερες, λήγουν σε ετήσια βάση, με την πρώτη να φέρει ημερομηνία 10-11-2014 και την τελευταία 10-11-2023.

Καμία σχέση λοιπόν δεν έχουν μεταξύ τους ΕΑΣ Τρικάλων και γαλακτοβιομηχανία ΤΡΙΚΚΗ...

Τα υπόλοιπα στο δικαστήριο.

thessaliaeconomy.gr

Η συμφωνία παράδοσης της σοδειάς στην ΒΙΟΛΑΡ Α. Ε.

Οι επιταγές της γαλακτοβιομηχανίας ΤΡΙΚΚΗ προς ΒΙΟΛΑΡ και ΜΑΜΒΟ

Η ενεχυρίαση του συνόλου των μετοχών της ΕΑΣ στην ΤΡΙΚΚΗ (85% του εταιρικού κεφαλαίου της γαλακτοβιομηχανίας) στην ΒΙΟΛΑΡ ΑΕ