Εδραιωμένη στην κορυφή για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο παραμένει η μπύρα Άλφα, διπλασιάζοντας σχεδόν το μερίδιό της στην Ελληνική αγορά από το 2014 μέχρι σήμερα.

Τα δύο εμπορικά σήματα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Άλφα και Amstel, διαθέτουν την πρωτοκαθεδρία σε επίπεδο μεριδίου όγκου της αγοράς μπύρας την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς αλκοολούχων της Euromonitor.

Μάλιστα, το brand της Amstel, αν και βαίνει μειούμενο, κατέχει από το 2014 έως το 2019 διψήφιο ποσοστό μεριδίου μεταξύ των υπόλοιπων σημάτων μπύρας που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, αυτά των Άλφα και Heineken, των Fix και Mythos της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της Βεργίνας, της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης. 

Σε αντίθεση, τα μερίδια σε όγκο της Heineken φαίνονται αποδυναμωμένα σε βάθος χρόνου, καθώς από το 2014 έως το 2019 το brand απώλεσε σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους παίκτες – Ολυμπιακή Ζυθοποιία και Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης – το μερίδιο της Fix κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά, ενώ με σταθερότητα πορεύονται σε όρους μεριδίων όγκων τα σήματα των Mythos και Βεργίνα.

Σε χαμηλό πενταετίας η αγορά αλκοολούχων φέτος 

Διψήφια η μείωση των πωλήσεων όγκου Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euromonitor, η αγορά των αλκοολούχων – που αφορά στις πωλήσεις μπύρας, κρασιού, οινοπνευματωδών, μηλίτη και ready to drink – φαίνεται να καταποντίζεται το 2020, καθώς θα κινηθεί σε χαμηλό πενταετίας.

Ειδικότερα, σε όρους όγκου, η αγορά των αλκοολούχων αναμένεται να σημειώσει φέτος βουτιά μεγαλύτερη του 13%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε λιγότερα από 700 εκατ. λίτρα, για πρώτη φορά από το 2015, ύφεση που σαφώς δικαιολογείται από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ζεστή και κρύα αγορά.

H πρώτη εξάδα κατάταξης στις μπύρες (σε μερίδια αγοράς) για το 2019 έχει ως εξής:

1.Άλφα 12,2%

2.Amstel 11,6%

3.Mythos 5,2%

4.Fix 4,3%

5.Heineken 3,1%

6.Βεργίνα 2,7%

Z.H. thessaliaeconomy.gr