Οι διεθνείς αγορές προϊόντων είναι αμείλικτες, πόσω μάλλον όταν επιχειρείς να τις κοροϊδέψεις. Το βαμβάκι, που είναι χρηματιστηριακό προϊόν, διέπεται από νόμους και κανόνες υπό την εποπτεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Βάμβακος που εδρεύει στο Λίβερπουλ της Αγγλίας.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων είναι μία από τις επιχειρήσεις, παγκοσμίως, οι οποίες “κοσμούν” με την παρουσία τους την μαύρη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Βάμβακος και μάλιστα από το 2012. Κι΄αυτό λόγω της γνωστής ιστορίας των αθετήσεών της στην παράδοση συμβολαιοποιημένου βαμβακιού προς τις εταιρείες ΒΙΟΛΑΡ και ΜΑΜΒΟ.

Η blacklist των παραγωγών και εμπόρων βάμβακος έχει χαρακτηριστικά “Τειρεσία” με αποτέλεσμα κανένας διεθνής έμπορος ή κλωστήριο να μην του επιτρέπεται να κάνει συμβόλαια αγοραπωλησίας με την Ένωση των Τρικάλων. 

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, πέραν της αποζημίωσης που καλείται να πληρώσει ο συνεταιρισμός στις δύο παραπάνω εταιρείες και την καταφυγή του στο άρθρο 106β με τις γνωστές συνέπειες, είναι και οι μειωμένες τιμές των βαμβακιών που πουλάει λόγω της εγγραφής του στην λίστα αυτή ως αναξιόπιστος προμηθευτής. 

Εάν για παράδειγμα η Ένωση παράγει 7 χιλιάδες τόνους ετησίως εκκοκκισμένου βάμβακος, με μία απομείωση, κατ΄ελάχιστο, της τάξης των 2 cents του δολαρίου ανα λίμπρα, η απώλεια αποτιμάται στις 350 χιλιάδες δολάρια ετησίως. Άρα από το 2012 και μετά η συσσωρευμένη ζημία ανέρχεται κοντά στα δύο εκατομμύρια δολάρια, πέρα φυσικά όλων των δικαστικών και νομικών εξόδων που συνεχίζει να επιβαρύνεται λόγω της καταστροφικής πολιτικής που η διοίκησή της επέλεξε να ακολουθήσει.

Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος όλης αυτής της ιστορίας; Οι παραγωγοί του νομού Τρικάλων φυσικά, για τους οποίους ουδείς ενδιαφέρεται…

Δείτε την σχετική λίστα: http://www.ica-ltd.org/safe-trading/loua-part-one/

thessaliaeconomy.gr