Στην αναλογικότητα της εκπροσώπησης των εμπλεκόμενων μερών, παραγωγών και μεταποιητών έχει κολλήσει η δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, η οποία φαινόταν μέχρι πρότινος να έχει μπει στην τελική ευθεία. Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ των εκπροσώπων του κλάδου - ΣΕΒΓΑΠ, ΟΔΙΠΠΑΦ, Τυροπαραγωγοί Θεσσαλίας, ΣΕΚ, ΠΕΚ, Ομοσπονδία Θεσσαλών Κτηνοτρόφων, Αιγοπροβατοτρόφοι Ελλάδος -, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, "οδήγησε σε ένα επίπεδο συμφωνίας, το οποίο όμως πρέπει να επικυρωθεί από τις γενικές συνελεύσεις και τα διοικητικά συμβούλια όλων των μερών", όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος. 

"Απόκλιση από την έννοια της αναλογικότητας"

Υπάρχουν μικρά προβλήματα που αφορούν τις αναλογίες των μελών που θα συμμετέχουν. Έχουμε αποκλίνει από την έννοια της αναλογικότητας, είχαμε πει να βασιστούμε σε μία αρχή, έτσι ώστε όσοι συμμετέχουν να έχουν και αντίστοιχη δυναμικότητα στον κλάδο. Δεν μπορεί κάποιος που αντιπροσωπεύει το 1% της αγοράς να έχει την ίδια ψήφο και συμμετοχή με κάποιον που έχει αντιπροσωπεύει το 20%", τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος, σημειώνοντας με έμφαση ότι "θέλουμε πραγματικά να υπάρχει και η φωνή των μικρών". 

Στόχος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, εφόσον πάρει σάρκα και όστα μέσα στο επόμενο διάστημα, είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ να διαφοροποιηθεί από τις διεπαγγελματικές που, κατά τον ίδιο, δεν επιτελούν τελικά το σκοπό τους. "Κατά την άποψή μου, παρότι είναι κατηγορηματική, σχεδόν καμία διεπαγγελματική δεν έχει επιτελέσει το σκοπό της. Οι καταναλωτές δεν έχουν εισπράξει κάποιο μήνυμα σχετικά με το γιατί να προτιμήσουν το ελληνικό προϊόν, δεν υπάρχει πληροφόρηση", καταλήγει. Σημειώνεται έχει οριστεί εκ νέου συνάντηση των παραγωγών και των μεταποιητών με την ηγεσία του ΥΠΑαΤ στις 12 Απριλίου, με σκοπό να συζητηθούν οι προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών. 

Χριστίνα Παπαγιάννη FnB