Εκρηκτική άνοδο σημείωσαν οι παραγγελίες ποδηλάτων εν μέσω καραντίνας λόγω κορονοϊού. "Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 80%", αναφέρει ο Βασίλης Τσιρίκος, ιδιοκτήτης της Ποδήλατα Τσιρίκος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "οι παραγγελίες μέσω του e-shop ξεπέρασαν σε αύξηση το 200%, ενώ όταν άνοιξαν τα καταστήματα, ο κόσμος αγόραζε και από τον φυσικό χώρο". Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Gatsoulis, με πηγές από την εταιρεία να τονίζουν πως, "παρόμοια κίνηση δεν έχει υπάρξει ούτε πριν από δέκα χρόνια".

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, η άνοδος αυτή οφείλεται στο γεγονός πως οι καταναλωτές την περίοδο του lockdown δεν πήγαιναν στα γυμναστήρια. Μάλιστα, παρατηρήθηκε αύξηση στο γυναικείο ποδήλατο. Οι πωλήσεις στο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους είναι αυξημένες κατά 80% σε σχέση με το σύνολο του περασμένου έτους. 

Μετά την άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού οι πωλήσεις ποδηλάτων δείχνουν να ξεφουσκώνουν. Η Gatsoulis βλέπει μια μείωση 40% στις παραγγελίες, κάτι που παρατηρείται και στην Τσιρίκος. "Ωστόσο, η ανοδική πορεία διατηρείται και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να υπάρχει στο σύνολο του έτους", παρατηρούν στελέχη των εταιρειών. Η μείωση αυτή αναμένεται να κάτσει περίπου στο 60%, καθώς όταν ανοίξουν τα γυμναστήρια οι καταναλωτές θα βρουν διέξοδο στην εκγύμνασή τους. Ένας παράγοντας, που θα συμβάλλει στη μείωση της ανάπτυξης του κλάδου, αναμένεται να είναι και το καλοκαίρι. Όπως αναφέρουν στελέχη των εταιρειών, "οι καταναλωτές θα πηγαίνουν για μπάνιο και θα μειώσουν τον χρόνο που αφιερώνουν στο ποδήλατο".

Τόσο από την Τσιρίκος, όσο και από την Gatsoulis, αναφέρεται πως τα ποδήλατα έχουν εξαντληθεί. "Εμείς πουλάμε από το stock μας, καθώς οι κατασκευαστές, λόγω του κορονοϊού, έχουν καθυστερήσει στις παραδόσεις ποδηλάτων", σημειώνει ο Βασίλης Τσιρίκος, ενώ προσθέτει πως "η τροφοδοσία των καταστημάτων αναμένεται να ομολοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο". Παρόμοια κατάταση επικρατεί και στην Gatsoulis, η οποία έχει διαθέσει όλο το stock της και κινείται με μοντέλα, που προμηθεύεται από συγκεκριμένους παραγωγούς.

Νικόλας  Ταμπακόπουλος