Σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διαμορφώνονται οι τιμές που αγοράζουν πρόβειο, κυρίως, γάλα από τους αιγοπροβατοτρόφους, οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας. Αυτή η εξέλιξη είναι απόρροια της αυξημένης ζήτησης, που υπάρχει στο εξωτερικό για ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως για τη φέτα και σε μικρότερο ποσοστό στη μείωση, που έχει υποστεί το ζωικό κεφάλαιο (λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών τον περασμένο Μάιο), δεν υπάρχουν δηλαδή επαρκείς ποσότητες γάλακτος στην αγορά.

Υπάρχουν και κάποιοι που συνδέουν την αυξημένη ζήτηση και με τις περίφημες ελληνοποιήσεις, ισχυριζόμενοι ότι ακόμη και εκείνοι που ακολουθούν αυτή την "πρακτική", προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα υπό τον φόβο ασθενειών, αλλά και πιθανών νέων lockdowns σε γειτονικές χώρες, που θα τους άφηναν χωρίς πρώτη ύλη.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι ισχυροί του κλάδου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο τιμών, προκειμένου να μπορέσουν να ικανοποιήσουν την ζήτηση, με τις τιμές για το πρόβειο γάλα να ξεκινούν από τα 90 λεπτά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν ακόμη και το 1 ευρώ/ κιλό. Σε γενικές γραμμές οι μέσες τιμές για το πρόβειο θα κινηθούν στα επίπεδα των 90-95 λεπτών το κιλό, αντί 75-85 που ήταν πέρσι, καθώς η ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη.

Οι τιμές στο βιολογικό έχουν φτάσει ακόμη και το 1,12 ευρώ/ κιλό – με την πιστοποίηση, ωστόσο να κοστίζει περί τα 600 ευρώ για κάθε κωδικό - ενώ ο κανόνας λέει πως όσο μικρότερη είναι η προκαταβολή που παίρνουν οι παραγωγοί, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή που πετυχαίνουν να κλείσουν. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι πολύ υψηλότερες τιμές αγοράς, στις οποίες κλείνουν οι συμφωνίες φέτος σε διψήφια ποσοστά από πέρυσι θα οδηγήσουν αναπόφευκτα και σε υψηλότερες τιμές των προϊόντων στο ράφι.

Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα ο Όλυμπος (της οικογένειας Σαράντη), εκτός από την Θεσσαλία, πήγε για πρώτη φορά στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ και στη Β. Ελλάδα κάνει ανταγωνιστικές προσφορές σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος εμπορίας της Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε., Στέλιος Σαράντης, αναφέρει στο FnB Daily ότι "οι τιμές στο πρόβειο γάλα αναμένεται να είναι αυξημένες φέτος κατά 10 λεπτά, μέσο όρο, σε σχέση με πέρυσι. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν όγκοι τυριών στις αποθήκες, είναι ελλειμματικοί, καθώς έχει ανέβει η ζήτηση από τις διεθνείς αγορές – για φέτα κατά κύριο λόγο – λόγω και της πανδημίας του Covid-19."

Αναφορικά με την επέκταση των γαλακτοβιομηχανιών πέραν της… γειτονιάς τους, ο κ. Σαράντης υπογράμμισε ότι "η ζώνη γάλακτος είναι ενιαία και αφορά όλη την Ελλάδα, αφού οι υποδομές της χώρας επιτρέπουν τη συλλογή γάλακτος από όλες σχεδόν τις περιοχές μας."

ΔΡΑΣΤΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Και άλλες ισχυρές θεσσαλικές επιχειρήσεις, όπως π.χ. ο Όμηρος (των αδερφών Γιαννίτση) και η La Farm (του Πλεξίδα), προσφέρουν ευνοϊκούς όρους σε παραγωγούς της Β. Ελλάδας (κυρίως στη Θράκη), ενώ και η ΤΡΙΚΚΗ έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με τον συνεταιρισμό Γρεβενών για παράδοση 500 τόνων πρόβειου γάλακτος στα 96 λεπτά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΡΙΚΚΗ, Αχιλλέα Λιούτα, "φέτος έχουμε κλείσει συμφωνίες για πρόβειο γάλα από 90 μέχρι και 98 λεπτά ανάλογα με την ποσότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε γάλακτος - δηλαδή σε τιμές κατά μέσο όρο 15% υψηλότερες από πέρυσι - ενώ το γίδινο το αγοράζουμε στα 53-60 λεπτά, περίπου στα ίδια δηλαδή επίπεδα με τις τιμές του 2019".

ΣΤΑΘΕΡΑ ΥΨΗΛΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΔΩΔΩΝΗ

Η Δωδώνη, εκτός από την Ήπειρο, έχει απλώσει τα δίχτυα της τόσο στην Κεντρική, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, αναπληρωτής CEO της Δωδώνη, δήλωσε ότι "στη ΔΩΔΩΝΗ, ακολουθούμε πιστά την ιστορία μας και τη κληρονομιά μας , ειδικότερα δε στο γάλα μας επιλέγουμε και θα συνεχίσουμε πάντα να επιλέγουμε μόνο 100% Ελληνικό. Μην ξεχνάμε ότι στη παραγωγή φέτας η χρήση ελληνικού αιγοπροβειου γάλακτος αποτελεί νόμο (ΠΟΠ), κάτι που ελπίζω και εύχομαι όλοι οι παραγωγοί φέτας να τηρούν και να εφαρμόζουν. Οι τιμές που προσφέρουμε στους παραγωγούς είναι σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο τιμών, πάντα σε συνεχή παρακολούθηση με τα τεκταινόμενα στην αγορά."

Πρόσθεσε δε ότι, "με σεβασμό και ειλικρίνεια βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των παραγωγών μας, έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Γι’ αυτό και διατηρούμε αμετάκλητη την πολιτική προκαταβολών για το γάλα της νέας περιόδου, κάτι που ελάχιστες εταιρείες στο χώρο εφαρμόζουν. Για αυτό λοιπόν είμαστε πάντα κοντά τους, είτε σε προσωπικά είτε σε οικογενειακά τους θέματα, αναγνωρίζοντας την συμβολή τους στον ελληνικό τρόπο ζωής. Επιπλέον, και δεδομένου του γεγονότος ότι έχουμε φτάσει πλέον σε σημείο να επεξεργαζόμαστε πάνω από 70.000 τόνους ελληνικό γάλα, έχουμε συστήσει συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης των παραγωγών μας, για να ενισχύσουμε στην πράξη την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα της χώρας μας."

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η εταιρεία έχει θέσει ένα μακροχρόνιο πλάνο "με σκοπό την υπεράσπιση του λειτουργήματος του Έλληνα παραγωγού, ενάντια σε πρακτικές που στόχο έχουν να τον πλήξουν, να πλήξουν την εθνική μας κτηνοτροφία στο βωμό του εύκολου κέρδους."

ΕΝΤΟΝΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Η Ήπειρος συμφώνησε πρόσφατα να αγοράσει περίπου 1.200 τόνους πρόβειου γάλακτος από τον Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Θέρμου με 96 λεπτά/ κιλό, ενώ για μικρότερες ποσότητες γίδινου έδωσε τιμή 58 λεπτά. Η Ήπειρος έχει προσεγγίσει και Θεσσαλούς παραγωγούς, όπως π.χ. τον συνεταιρισμό Γάλα ΕΛΑΣΣ, από τον οποίο αγόρασε 2.000 τόνους πρόβειου στο 1,02 ευρώ/ κιλό. Στην ίδια τιμή αγόρασε από τον Συνεταιρισμό και το τυροκομείο Μπίζιος (3.000 τόνους). Ο Μπίζιος αγόρασε ακόμη πρόβειο γάλα (1.100 τόνους) από τον Συνεταιρισμό Καρυάς στα 98 λεπτά από 89 λεπτά που ήταν πέρυσι η τιμή. Ακόμη, ο Κολιός πρόσφατα έκλεισε συμφωνία με τις Φάρμες Λιβαδίου Ολύμπου για να απορροφήσει 4.000 τόνους γάλακτος, με το πρόβειο γάλα να το αγοράζει στο 1 ευρώ/ κιλό (από 90 λεπτά πέρυσι) και το κατσικίσιο στα 65 λεπτά/ κιλό (από 60 λεπτά πέρυσι)

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Στην Πελοπόννησο, ένας νέος κτηνοτροφικός συνεταιρισμός από την Αρκαδία, ο Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός "Η Μαντινεία", σε μία περιοχή όπου πέρυσι ο μέσος όρος τιμής παραγωγού για το πρόβειο γάλα ήταν πέρυσι στα 77 λεπτά, έκλεισε συμφωνία με τη νεοσύστατη εταιρεία εμπορίας γάλακτος και ζωοτροφών με έδρα την Τρίπολη, Γαλάτεια ΙΚΕ, στα 91 λεπτά. Η συμφωνία αφορά την αγορά 1.000 τόνων πρόβειου και περίπου 200 τόνων γίδινου γάλακτος.

Μέχρι τη Νότια Πελοπόννησο έχει φθάσει και η ΑΜΦΙΓΑΛ προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις παραγγελίες της, ειδικά µετά τη συµφωνία µε την AB Βασιλόπουλος. Στη Θράκη, ιδιαίτερα δραστήριες και με πολύ καλούς όρους εμφανίζονται οι γαλακτοβιομηχανίες Όλυμπος, Όμηρος (της οικογένειας Γιαννίτση) και La Farm (του Πλεξίδα), ενώ έχει…επιστρέψει και η Μεβγάλ, καθώς αναζητά αυξημένες ποσότητες γάλακτος για να ικανοποιήσει τις παραγγελίες σε ΗΠΑ (συμφωνία με την αλυσίδα Costco για βιολογική φέτα) και Αυστραλία (με την The Provedore Group).

Αντίθετα χάνει έδαφος η ΔΕΛΤΑ.

Μάκης Αποστόλου FnB Daily