Η Μέλισσα Κίκιζας, η γνωστή εταιρεία ζυμαρικών με το εργοστάσιο παραγωγής στη Λάρισα, ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Μινέρβα η οποία βρίσκεται προς πώληση από τον πολυεθνικό όμιλο PZ Cussons. Ενδιαφερόμενοι φέρονται επίσης η “Παλίρροια” και το Ελληνικό fund DECA Investmends του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής.

Η Μινέρβα βρίσκεται προς πώληση εδώ και περίπου δύο μήνες με την εταιρεία να έχει ορίσει το τίμημα στα 40 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, προς πώληση είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων και όχι κάποια κομμάτια, καθώς, όπως επισημαίνεται από πηγές κοντά στην εταιρεία, πλέον τα τελευταία χρόνια η «Μινέρβα» έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της κατά βάση στη μονάδα της στο Σχηματάρι της Βοιωτίας, προβαίνοντας στο ίδιο διάστημα και σε σχετικές επενδύσεις. Η εταιρεία διαθέτει ακόμη ένα εργοστάσιο, στο Επισκοπικό του νομού Ιωαννίνων, για την παραγωγή φέτας, γνωστής στους καταναλωτές με το σήμα «Χωριό». Επίσης, στην Ανδραβίδα του νομού Ηλείας, διαθέτει σταθμό συλλογής γάλακτος.

Η παραγωγική μονάδα που είχε η εταιρεία στον Πειραιά για την παραγωγή ξιδιού (την απέκτησε το 2014 μετά την εξαγορά του ξιδιού ΤΟΠ) μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι, μια επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, και το παλιό εργοστάσιο διατέθηκε προς πώληση. Εκτός από αυτή την επένδυση, η «Μινέρβα» εντός του 2018 ολοκλήρωσε ένα πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της παραγωγικής διαδικασίας στη γραμμή τυροκομικών της μονάδας των Ιωαννίνων και του σταθμού γάλακτος της Ανδραβίδας.

Παρά τις επενδύσεις, ο προβληματισμός για την εξέλιξη των μεγεθών της εταιρείας είχε αποτυπωθεί στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική έκθεση που αφορούσε τη χρήση 1/6/2017-31/5/2018. Ο τζίρος είχε διαμορφωθεί σε 55,64 εκατ. ευρώ από 64,02 εκατ. ευρώ στη χρήση 2016/2017, τα κέρδη ήταν μόλις 343.400 ευρώ έναντι 2,31 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους προ φόρων στο 0,6%.

Η ιστορία της «Μινέρβα» ξεκινάει το 1897 όταν ιδρύεται η εταιρεία «Καρακώστας - Γιαννάκος» με αντικείμενο τις εισαγωγές και εξαγωγές εδωδίμων και αποικιακών. Το 1933 υιοθετεί για πρώτη φορά στη μέχρι τώρα διαδρομή της τον διακριτικό τίτλο «Εταιρεία Ελαίων Μινέρβα». Το 1977 στην εταιρεία εισέρχεται και αποκτά τον έλεγχο ο ξένος όμιλος Paterson Zochonis (η PZ Cussons) και ένα χρόνο μετά μετονομάζεται σε «Μινέρβα Ανώνυμος Εταιρεία Ελαιουργικών Επιχειρήσεων».

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr