Απάντηση προς την εφημερίδα Καθημερινή απέστειλε η εταιρεία Ryanair, αναφορικά με το ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο μεταφράστηκε και αναδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα, σχετικά με το καθεστώς απασχόλησης και αμοιβής του προσωπικού της.

Η απάντηση της εταιρείας έχει ως εξής:

«Το άρθρο σας “Οι πιλότοι της Ryanair πληρώνουν το νερό που πίνουν στην πτήση!”  αναφέρεται σε αναληθείς ισχυρισμούς, σύμφωνα με άρθρο της New York Times. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει καμία βάση καθότι αναφέρεται σε ισχυρισμούς δύο πρώην εργαζόμενων οι οποίοι δεν ανέφεραν στην New York Times, πως απολύθηκαν λόγω μη συμμόρφωσης με τα εργασιακά τους καθήκοντα ενώ δεν παρουσιάστηκαν εν ώρα εργασίας.

Οι αποδοχές των πιλότων της Ryanair, φτάνουν τα 180,000€ ετησίως, με 18 ώρες μέσο όρο πτητικών ωρών την εβδομάδα, ενώ απολαμβάνουν roster με 5 ημέρες εργασία και 4 ημέρες άδειας, καθώς και απαράμιλλη ασφάλεια εργασίας. Οι αποδοχές του πληρώματος θαλάμου επιβατών της Ryanair φτάνουν έως και τα 40,000€ ετησίως, με εξαιρετικούς όρους και προϋποθέσεις συμβολαίου. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι αυτήν την στιγμή η Ryanair έχει 2,500 ενδιαφερόμενους πιλότους και 3,000 εκπαιδευμένα μέλη του πληρώματος σε λίστα αναμονής, την περίοδο που άλλες αεροπορικές εταιρίες (Monarch, Air Berlin, Alitalia) διαπραγματεύονται μειώσεις ανθρώπινου δυναμικού, συντάξεων και μισθών.

Ο ισχυρισμός σας σχετικά με το εργατικό κόστος της Ryanair να διαμορφώνεται στα 2 ευρώ είναι επίσης ανακριβής. Παρακαλούμε όπως δείτε το συνημμένο αρχείο, όπου αναγράφεται το αληθές εργατικό κόστος της Ryanair το οποίο διαμορφώνεται στα 5 ευρώ.

Παράλληλα αναφέρεται πως η “Ryanair σπάνια προσλαμβάνει πιλότους απευθείας”, την στιγμή που πάνω από το 50% των πιλότων μας έχουν απευθείας συμβόλαιο με την Ryanair.

Το προσωπικό της Ryanair δεν πληρώνει για τις στολές όπως λάθος ισχυρίζεστε. Σε όλους τους πιλότους της Ryanair παρέχεται επίδομα εξόδων 6,000€ ετησίως (5,500€ για τους συγκυβερνήτες) το οποίο καλύπτει τις εταιρικές κάρτες, τις στολές, τους ιατρικούς ελέγχους και  μέρος του φαγητού τους. Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί σε 120€ την εβδομάδα, το οποίο καλύπτει το κόστος της στολής και των καθημερινών εξόδων τους. Στο πλήρωμα θαλάμου επιβατών παρέχεται επίδομα εξόδων έως €450 ετησίως, το οποίο υπερκαλύπτει το κόστος της στολής τους.

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ryanair για τους πιλότους και το πλήρωμα θαλάμου επιβατών είναι δωρεάν. Στην Ryanair προσλαμβάνουμε ήδη εκπαιδευμένους πιλότους και πλήρωμα όμως όπως οι περισσότεροι εργοδότες δεν πληρώνουμε για την εκπαίδευσή τους προτού ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρίας μας.

Παρακαλούμε όπως διορθώσετε τους λάθους ισχυρισμούς του άρθρου σας.

Ευχαριστούμε

Ryanair DAC, Dublin Office, Airside Business Park, Swords, Co Dublin, Ireland»