Άδειο το αεροδρόμιο της Σκιάθου ύστερα από την επισημοποίηση της κατάρρευσης της Thomas Cook. Το νησί σαν να χτυπήθηκε από «σεισμό» οι χιλιάδες τουρίστες περιφέρονται από τα ξενοδοχεία στα γραφεία της εταιρείας περιμένοντας  και ενημερώνονται για το πότε θα αναχωρήσουν. Ο οικονομικός απολογισμός από το «κανόνι» απροσδιόριστος, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δύο εκατομμύρια ευρώ.

Το νησί θα αργήσει να «συνέλθει» καθώς η εταιρεία είχε κάνει κρατήσεις και για την επόμενη χρονιά. Η οικονομική καταστροφή για ξενοδόχους τεράστια. Ξενοδόχος στη Σκιάθο με δύο μονάδες σε Αχλαδιές και Βρωμόλιμνο παρουσιάζει ζημιά της τάξης των 600.000 ευρώ, ενώ άλλο ξενοδοχείο στην Αγία Παρασκευή παρουσιάζει ζημιά 400.000 ευρώ.

Η είδηση της χρεοκοπίας της Thomas Cook συνοδεύτηκε, άμεσα, από ένα «πάγωμα» όλων των δρομολογίων, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους ξένους επισκέπτες και πελάτες του ταξιδιωτικού κολοσσού. Συνολικά 2100 άτομα έχουν κλείσει «πακέτο» διαμονή και εισιτήρια και θα προωθηθούν άμεσα στις χώρες τους, ενώ 1200 άτομα βρίσκονται στη Σκιάθο μόνο με το εισιτήριό τους. Για να αποχωρήσουν θα πρέπει να πληρώσουν νέο εισιτήριο.

Στο νησί βρίσκονται Άγγλοι, Σκανδιναβοί και Γερμανοί και θα φύγουν σταδιακά στις 25-27 και 27 Σεπτεμβρίου.

Η διάρκεια του επαναπατρισμού των τουριστών συνολικά υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος της εβδομάδας και θα καλυφθούν τα προγράμματα κρατήσεων έως τις 6 Οκτωβρίου.Από τη βρετανική κυβέρνηση έχει συμφωνηθεί να σταλούν αεροσκάφη για να παραλάβουν τον κόσμο από το νησί.

«Η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε τον κόσμο και η 23Σεπτεμβρίου αλλάζει όλο τον τουρισμό. Όλα αλλάζουν. Η μέρα είναι ιστορική», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Ευσταθίου.

Ο ίδιος τόνισε πως η εταιρεία διακινεί το 40% των αεροπορικών αφίξεων στη Σκιάθο και σημείωσε πως πρέπει να δοθεί αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το κενό με νέες εταιρείες.Σε σύνολο 185.000 αφίξεων στη Σκιάθο τους καλοκαιρινούς μήνες από την Αγγλία και τη Σκανδιναβία, η εταιρεία μετέφερε 70.000 τουρίστες. Από την Αγγλία μετέφερε 48.000 άτομα, εκ των οποίων τα 20.000 είχαν «πακέτο» εισιτήριο και διαμονή, ενώ 20.000 ελεύθερο εισιτήριο.

«Είναι πλήγμα τεράστιο. Πρέπει να βρούμε νέες αγορές να καλύψουμε το μεγάλο κενό», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Τζούμας. Τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται δεκάδες μηνύματα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, από πελάτες της Thomas Cook στη Σκιάθο.

Από την Σκιάθο , όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ δεδομένου του όγκου των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με τον διεθνή Tour Operator, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αλέκος Ευσταθίου κάνει λόγο για τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού αλλά και ακόμα μεγαλύτερο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Η Thomas Cook είναι από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία του κόσμου, ανακοίνωσε πως κήρυξε χρεοκοπία, τα ξημερώματα της Δευτέρας και το νησί της Σκιάθου επικρατεί «πανικός» καθώς η εταιρεία διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος της αγοράς όχι μόνο το επίπεδο μεταφοράς τουριστών αλλά και ξενοδοχείων.

e-thessalia.gr