Με υποσχέσεις για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας αλλά και σοβαρές διαμαρτυρίες από την πλευρά των παραγωγών για τις εκκαθαρίσεις της τρέχουσας εκκοκκιστικής περιόδου, «έτρεξε» η ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στην Καρδίτσα, η Διεπαγγελματική Οργάνωση του Βάμβακος.

«Σήμερα, όπως είναι τώρα τα πράγματα, θα μπορούσε το βαμβάκι να πάρει και 60 λεπτά» ανέφερε Θεσσαλός εκκοκκιστής.«Σήμερα, όπως είναι τώρα τα πράγματα, θα μπορούσε το βαμβάκι να πάρει και 60 λεπτά» ανέφερε Θεσσαλός εκκοκκιστής.

Κάποιες τοποθετήσεις από εκπροσώπους των εκκοκκιστών και ειδικότερα η αναφορά Μάρκου «αν κλείναμε το προϊόν σήμερα θα πληρώναμε μέχρι και 60 λεπτά το κιλό», προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκειά από την πλευρά των παραγωγών με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν και κάποιες αιφνίδιες αποχωρήσεις διαμαρτυρίας από την ημερίδα.

Οι καλλιεργητές που παραβρέθηκαν, στην κατά τα άλλα «τυπική» ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος, βρήκαν την ευκαιρία να μεταφέρουν τις αντιδράσεις τους για τις επιταγές που έλαβαν φέτος και κυμάνθηκαν περί τα 47 και 48 λεπτά, παρά τις αυξημένες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στο θέμα της τιμής ακόμα και από τους ίδιους τους αγοραστές. Τη συζήτηση πυροδότησε η απάντηση ενός από τους μεγάλους παίκτες στην αγορά βάμβακος, στο θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος θέλοντας να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση όσον αφορά τις τιμές που δόθηκαν, τόνισε το γεγονός ότι το βαμβάκι «εξαρτάται» από το χρηματιστήριο και τις διεθνείς τιμές, σε συνδυασμό με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, γεγονός που δεν βοήθησε το ελληνικό προϊόν όταν κόβονταν οι επιταγές. Ο ίδιος, βέβαια, με αφορμή την άνοδο που παρουσιάζει σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά του προϊόντος, σχολίασε ότι «σήμερα, όπως είναι τώρα τα πράγματα, θα μπορούσε το βαμβάκι να πάρει και 60 λεπτά».

Φράση, η οποία εξόργισε τους καλλιεργητές που βρέθηκαν στην ημερίδα, γιατί αφενός δεν έχει καμία αξία για το προϊόν που ήδη έχουν παραδώσει αφού οι επιταγές είναι κομμένες και οι εκκοκκιστές δεν εκφράζουν καμία «διάθεση» συμπληρωματικής τιμής, αλλά ούτε και για τα συμβόλαια της επόμενης σεζόν, αφού είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δοθεί κάποιο στίγμα.

Κατά τα λοιπά, η ημερίδα ήταν η δεύτερη που έγινε φέτος, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρείς, σε Θεσσαλονίκη, Λαμία και Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να παρουσιαστούν η μέχρι στιγμής δράση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων που αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών που σποροπαράγονται στην Ελλάδα και του προγράμματος της ταξινόμησης 1% του παραγόμενου προϊόντος.  

Τι ειπωθηκε στη 2η ετήσια ημερίδα για την ποιότητα του ελληνικού βάμβακος

Η ίδρυση Σχολής Ταξινόμησης Βάμβακος, τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαμβακιού της περασμένης καλλιεργητικής περιόδου σε σχέση με αυτά του 2016, η αύξηση μήκους της ίνας κατά 0,3 mm, αλλά και η εντυπωσιακή αύξηση που παρατηρήθηκε στη βασική κατηγορία του Λευκού Κυτίου χρώματος, κυρίως στα εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας (ΘΕΣ) από 21% το 2016 σε 67% το 2017 και σε επίπεδο χώρας από 18% σε 47%, ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα και συμπεράσματα της 2ης Ετήσιας Ημερίδας για την ποιότητα του Ελληνικού Βάμβακος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα.

Η μεγάλη προσέλευση εκπροσώπων όλης της αλυσίδας βάμβακος, εταιρειών, σποροπαραγωγών, βαμβακοπαραγωγών, εκκοκκιστών, κλωστοϋφαντουργών, εμπόρων διακινητών, αγροτικών συνεταιρισμών και άλλων  στην ημερίδα  που συνδιοργάνωσαν η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ/ Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών- Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Πιστοποίησης Βάμβακος, δήλωσε περίτρανα για μία ακόμη φορά πως το βαμβάκι ήταν και παραμένει ο βασιλιάς του κάμπου. 

Θέμα της η «Αύξηση της Αξίας της Βαμβακοκαλλιέργειας» και ομιλητές τους Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Γιώργο Καρέτσο,  Πρόεδρο της ΔΟΒ Βασίλειο Μάρκου, Προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος-Καρδίτσας Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ, διευθύνων σύμβουλο της «ΕΡΕΥΝΑ-Θεσσαλικές Εκτυπώσεις» Λάζαρο Μάμαλη, εκπρόσωπο του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΠΥΡΟΥ  Δημήτρη Ζέλο με θέμα « Η συμβολή των ποικιλιών στην βελτίωση της καλλιέργειας του βαμβακιού», Κωνσταντίνο Μπλιάτσιο της «ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» με θέμα «Διαθέσιμα προγράμματα ενίσχυσης βαμβακιού- Τεχνικές γεωργίας ακριβείας για μείωση κόστους βαμβακοκαλλιέργιας»,  Δημήτρη Πολύχρονο της ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ με θέμα «Κριτήρια Ποιότητας Βάμβακος και αξία πιστοποιήσεων στην κλωστοϋφαντουργία », εκπρόσωπο αγοράς εκκοκκισμένου βάμβακος Σίμο Κόκκινο με θέμα «Ανάλυση διεθνούς αγοράς βάμβακος και προοπτικές τιμών προϊόντος για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Η πρόβλεψη του κ. Κόκκινου ότι φέτος το βαμβάκι μπορεί να αποδώσει τιμή κοντά στα 60 λεπτά το κιλό, αν διατηρηθεί η υπάρχουσα ισοτιμία ευρώ- δολαρίου σε συνδυασμό με την παρότρυνση εκπροσώπων των εκκοκκιστών να σχηματιστούν ομάδες παραγωγών, πυροδότησε την ατμόσφαιρα στο συνεδριακό κέντρο με τους βαμβακοπαραγωγούς να απαιτούν να μάθουν γιατί δεν πληρώθηκαν φέτος την ποιότητα στο βαμβάκι, αφού η τιμή έκλεισε στο χωράφι στα 48 λεπτά, ενώ οι τρέχουσες τιμές είναι στα 60 λεπτά.  

Τα συμπεράσματα από την παρουσίαση αποτελεσμάτων δυο ερευνητικών έργων, για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού ανέλυσε διεξοδικά ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος-Καρδίτσας Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ. Τα δυο έργα όπως ανέφερε ο κ. Νταράουσε είναι:

1. Ταξινόμηση 1% των παραγόμενων δεμάτων βάμβακος σε επίπεδο χώρας και Περιφέρειας για τη δημιουργία εθνικού φακέλου ποιότητας

2. Μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών ποικιλιών βάμβακος που σποροπαράγονται στην Ελλάδα και την ομαδοποίησή τους βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών

Τα αποτελέσματα των δυο προγραμμάτων έδειξαν ότι:

1.Το 2017 σε σχέση με το 2016 είχαμε καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό οφείλεται στις διαφορετικές καιρικές συνθήκες μεταξύ των δύο ετών.

2. Το 2017 συγκριτικά με το 2016, σε επίπεδο χώρας, το μήκος της ίνας  αυξήθηκε κατά 0,3 mm και η αντοχή κατά 0,5 μονάδες (g./tex), ενώ το micronaire μειώθηκε κατά 0,1 μονάδες.

3. Εντυπωσιακή αύξηση παρατηρήθηκε στη βασική κατηγορία του Λευκού Κυτίου χρώματος, κυρίως στα εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας (ΘΕΣ), αυξήθηκε από 21% το 2016 σε 67% το 2017 και σε επίπεδο χώρας αυξήθηκε από 18% σε 47%.  

4. Το κυτίο των λεπτών ξένων υλών (Leaf Grade) παραμένει στο ίδιο επίπεδο, με  μεγαλύτερη περιεκτικότητα ξένων υλών (Leaf Grade 6-7) στα βαμβάκια που εκκοκκίστηκαν στην Κεντρική Μακεδονία (ΜΑΚ). 

5. Ο μέσος όρος του micronaire σε επίπεδο χώρας παραμένει σε υψηλό επίπεδο (4,7) και το υψηλότερο ήταν στα ΘΡΑ (εκκοκκιστήρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης). Σημειώνεται ότι στη δεκαετία του ‘90 ο μέσος όρος της χώρας ήταν μέχρι 4,2 περίπου. Η περαιτέρω αύξησή του αποτελεί αρνητικό σημείο για το ελληνικό βαμβάκι.

6. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά παρατηρήθηκαν στα εκκοκκιστήρια Θεσσαλίας-ΘΕΣ (πρόγραμμα Ταξινόμησης 1%). Επίσης, σημαντικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ των ποικιλιών, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κυρίως στο micronaire (πρόγραμμα Ποικιλιών 10%). Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ανάμειξη βαμβακιών διαφορετικής γεωγραφικής ή γενετικής προέλευσης επηρεάζει αρνητικά την τυποποίηση του προϊόντος.

7. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των προγραμμάτων στο κυτίο του χρώματος και των ξένων υλών, τα δείγματα των οποίων προέρχονται από διαφορετικά μοντέλα παραγωγής, το σύνηθες και της σποροπαραγωγής (ελεγχόμενη καλλιέργεια), τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει πολύ καλύτερο κυτίο χρώματος και ξένων υλών, που είναι σημαντικά για την αγορά. Η ελεγχόμενη καλλιέργεια όπως αυτή της σποροπαραγωγής μπορεί να προταθεί ως ένα μοντέλο διαφοροποίησης της ποιότητας ενός μέρους της καλλιέργειας, με στόχο να παραχθεί διαφορετική και καλύτερη ποιότητα για τη χώρα.

Τέλος σε γεύμα που παρέθεσαν οι διοργανωτές έγινε η κοπή της πίτας με το φλουρί να πέφτει στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος.

Βίκυ Πασχάλη - Τσαντοπούλου (agronews.gr)