Τον Νοέμβριο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμά τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, μία από τις πιο εύφορες περιοχές της Ελλάδας, με μία βραδιά αφιερωμένη στην διατροφική καινοτομία, από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Η εκδήλωση «η καινοτομία από τη γη στο πιάτο» θα είναι το θέμα ενημερωτικής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα στις 14 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας υπό τη αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας

Οι γαλλικές και ελληνικές καινοτομίες που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μας προσκαλούν να προβληματιστούμε, προκειμένου να οικοδομήσουμε καινοτόμους, βιώσιμους και ανθεκτικούς τομείς γεωργικών προϊόντων διατροφής. Ερευνητές και νεοφυείς επιχειρηματίες από τη Θεσσαλία και τη Γαλλία θα παρουσιάσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες που μετασχηματίζουν τη βιομηχανία γεωργικών προϊόντων διατροφής: παρουσιάζουν τα αντιοξειδωτικά ώστε οι καταναλωτές να φροντίζουν την υγεία τους, δημιουργούν εγκαταστάσεις για προσωποποιημένη επιλογή προϊόντων στο κατάστημα, αλλάζουν την  ζωή των γεωργών διευκολύνοντας την διαχείριση των καλλιεργειών. Εκτός των άλλων  μας παροτρύνουν να επανεξετάσουμε τις συνήθειες παραγωγής και κατανάλωσης με στόχο την βελτίωση τους.

Ο Mohamed Rochdi, Ακόλουθος Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, βρέθηκε μαζί με την ομάδα του σήμερα στη Λάρισα και παραχώρησε συνέντευξη τύπου για την ημερίδα. Ο κ. Rochdi σημείωσε ότι η γαλλική πλευρά θα ενθάρρυνε την δημιουργία start-up επιχειρήσεων στο διατροφικό και αγροδιατροφικό τομέα τις οποίες και θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ώστε να παράξουν καινοτόμα προϊόντα. Μάλιστα τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ανάπτυξη συνεργιών τόσο με την τοπική οικονομία όσο και μεταξύ των δύο κρατών. Η Γαλλία θα μπορούσε με τον τρόπο αυτόν να μεταλαμπαδεύσει την τεχνογνωσία που ήδη έχει στον τομέα τροφίμων και την παραγωγή τους, «Η δημιουργία πιο βιώσιμων διατροφικών συστημάτων απαιτεί περαιτέρω επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, καλύτερη πρόσβαση στις υφιστάμενες τεχνολογίες και πιο αποτελεσματική χρήση τους», σημείωσε . Διατροφή και διατροφικά συστήματα μπαίνουν στο επίκεντρο της Γαλλοελληνικής συνεργασίας και συνέργιας. Εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου θα μιλήσουν για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή.

Σας προτείνουμε να ανακαλύψετε, μέσω σύντομων παρουσιάσεων, καινοτομίες με ποικίλες θεματικές:

  • Η δύναμη των αντιοξειδωτικών:

Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωϊκών οργανισμών – Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δια μέσω μιας καινοτόμου έρευνας, προσδιορίζει τον μοριακό χαρακτηρισμό της ελληνικής διατροφής. Εκπροσωπεί την νεοφυή επιχείρηση Foodoxysη οποία προτείνει μία προσωποποιημένη προσέγγιση της διατροφής με μεγαλύτερη  συνεισφορά  από αντιοξειδωτικά, μετά από την ανάλυση μίας σταγόνας αίματος από ένα φορητό μηχάνημα σε λιγότερο από 30 λεπτά.

  • Η κατανάλωση των υπερτροφών για μία καλύτερη διατροφή:

Ο Κωνσταντίνος Πετρωτός,καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα παρουσιάσει την έρευνα του σχετικά με τις υπερτροφές, που ονομάζονται έτσι χάρη στη μεγάλη τους θρεπτική  αξία για το σώμα. Αρώνια, γκότζι-μπέρρυ, ιπποφαές, μύρτιλο, και κράνμπερι έγιναν σκόνη από την ομάδα του καθηγητή Πετρώτου, προσφέροντας ένα μέσο στους γεωργούς για να παρατείνουν την διάρκεια ζωής της παραγωγής τους.

  • Το προσωποποιημένο σκαν των διατροφικών προϊόντων:

Η Aleksandra Mandic θα παρουσιάσει το Kwalitoμία εφαρμογή που επιτρέπει την σκιαγράφηση του προφίλ ενός συγκεκριμένου καταναλωτή και των διατροφικών περιορισμών: αλλεργίες, χορτοφάγοι, έγκυοι. Η εφαρμογή σκανάρει και επιλέγει γρηγορότερα τα προϊόντα.

  • Η τεχνητή νοημοσύνη στις γεωργικές πρακτικές:

Ο Βαγγέλης Καραθάνος,ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Geabit, θα παρουσιάσει το μέλλον της γεωργίας μέσω μιας πλήρους τεχνολογίας με συστήματα επίβλεψης των καλλιεργειών που βοηθά τους γεωργούς αναλύοντας συνεχώς την εξέλιξη των φυτών, προβλέποντας ασθένειες, μετεωρολογικές διαταραχές και ελέγχοντας το πότισμα.

  • Η μελέτη και η ανάλυση των φυτών:

Η Τεχνολογική Mικτή Ομάδα «CAPTE»,θα μας εξηγήσει από τι αποτελείται ο προσδιορισμός φαινοτύπου και η μελέτη ποικίλων  καλλιεργειών, που εφαρμόζεται για τους γεωργούς. Χάρη σε ένα  σύνολο αισθητήρων. Η δράση του μαζί με το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας επιτρέπει συνεχή μέτρακαιπερισσότερεςευκαιρίεςεπέμβασης από τους γεωργούς.

Στο περιθώριο αυτών των παρουσιάσεων, θα διοργανωθεί μια μικρή έκθεση προϊόντων ώστε το κοινό να ανακαλύψει από κοντά τις καινοτομίες με την παράλληλη προβολή των επιχειρήσεων που συμμετέχουν.

Ο συντονισμός της βραδιάς θα γίνει από την κα. Βουλγαράκη, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στη Λάρισα και τον κ. Γιαννακόπουλο, δημοσιογράφο.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

18.30-19.00: Εισαγωγή

Έναρξη της βραδιάς:

  • Mohamed Rochdi, Ακόλουθος Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και Χρύσα Βουλγαράκη, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στη Λάρισα.
  • Εισαγωγή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

19.00-20.15: Παρουσιάσεις

  • Δημήτρης Κουρέτας,Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδρυτής της start up Foodoxys.
  • AleksandraMandic, συνιδρύτρια της startupKwalito.
  • Κωνσταντίνος Πετρώτος, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Λάρισας.

– Βαγγέλης Καραθάνος,ιδρυτής της startupGeabit.

– Τεχνολογική Mικτή Ομάδα «CAPTE».

20.15-21.15: Συζήτηση «Ποιο είναι το μέλλον της διατροφής και της γεωργίας στη Γαλλία και στην Ελλάδα;»

21.15: Λήξη και περιήγηση στους πάγκους με τα προϊόντα.

Είσοδος ελεύθερη. Θα δοθούν βεβαιώσεις  συμμετοχής.