Με την καταδίκη των τριών ιδιοκτητών του ναυπηγείου για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία και τριών εργαζομένων, που κρίθηκαν ένοχοι για ψευδορκία, καθώς και την αθώωση δύο ακόμη εργαζομένων, έπεσε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, η αυλαία της δίκης για εργατικό δυστύχημα στα ναυπηγεία Αμαλιάπολης, που είχε κοστίσει τη ζωή σε έναν 49χρονο από τη Ν. Αγχίαλο, τον Ιούλιο του 2014.

Το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία (2 προς 1) ένοχους για απόπειρα ανθρωποκτονίας και για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία τους τρεις ιδιοκτήτες του ναυπηγείου και τους επέβαλε ποινές φυλάκισης 30 μηνών για την αυτουργία και οκτώ μηνών για την ανθρωποκτονία, ποινή 34 μηνών κατά συγχώνευση. Ένοχος κρίθηκε επίσης, ο ένας εργαζόμενος για ηθική αυτουργία και ψευδορκία και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών, ενώ ένοχοι για ψευδορκία κρίθηκαν δύο εργαζόμενοι στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών.

Το Δικαστήριο αθώωσε με ομόφωνη απόφαση τον τεχνικό ασφαλείας και έναν ακόμη εργαζόμενο που εμφανιζόταν ως εργοδηγός, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν, ήταν με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης και οι καταδικασθέντες, μετά την έφεση που άσκησαν, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει να αθωωθούν οι ιδιοκτήτες του ναυπηγείου για την ανθρωποκτονία από αμέλεια, και να κριθούν ένοχοι για την ηθική αυτουργία σε ψευδορκία, όπως και οι τρεις εργαζόμενοι για ψευδορκία, όσον αφορά στις συνθήκες του δυστυχήματος.

Η Πολιτική Αγωγή υποστήριξε ότι έγινε λανθασμένη πρόσθεση της σκάλας στον γερανό από άγνωστο άτομο, με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματίσει θανάσιμα τον 49χρονο εργαζόμενο και πρόσθεσε ότι το σχοινί και ο γάντζος του γερανού, ήταν κακώς συντηρημένα.

Η Υπεράσπιση απέδωσε τον θάνατο του 49χρονου σε ευθύνη του ιδίου, διότι αν και έμπειρος, υπερτίμησε τις δυνατότητές του, τονίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης δεν φέρουν ευθύνη.

Μαγνησία