Ελληνικό είναι 1 στα 10 γιαούρτια που καταναλώνουν οι Ιταλοί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη για την ιταλική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, η Ελλάδα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή γιαουρτιού στη γειτονική Ιταλία μετά τη Γερμανία.

Πέρυσι οι Ιταλοί κατανάλωσαν 326 χιλ. τόνους γιαούρτι και γάλα με ζύμωση 0,7% περισσότερο από αυτό που κατανάλωσαν το 2017, εκ των οποίων οι 165,7 χιλ. τόνοι (+0,9% από το 2017) αξίας 234,8 εκατ. ευρώ, αφορούν σε εισαγωγές προϊόντων γιαούρτης. Από αυτούς τους 165,7 χιλ. τόνους οι 32,1 χιλ. τόνοι ήταν ελληνικό γιαούρτι, σύμφωνα με στοιχεία της Assolatte.

Ποσότητα η οποία ήταν 15% υψηλότερη από τις ποσότητες ελληνικού γιαουρτιού που καταναλώθηκαν στην Ιταλία το 2017. Ανοδικά κινήθηκε και η αξία των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων γιαούρτης η οποία άγγιξε τα 80,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 11,2% σε σχέση με το 2017.

Η θετική πορεία του ελληνικού γιαουρτιού στην ιταλική αγορά αναγνωρίζεται από τον ιταλικό φορέα γαλακτοκομικών Assolatte και αποδίδεται στην ποιότητα του προϊόντος, όπως ανέφερε στην Ετήσια Έκθεση του φορέα ο πρόεδρος του τμήματος Γιαουρτιού κ. Castiglione.

Το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού στην Ιταλία από πλευράς όγκου ήταν το φυσικό γιαούρτι (16,8 χιλ. τόνους) και έπεται το γιαούρτι με γεύσεις/φρούτα (15,3 χιλ. τόνους).

Στο γιαούρτι με γεύσεις/φρούτα η Ελλάδα κατέχει το 11,4% του βάρους των συνολικών ιταλικών εισαγωγών στο συγκεκριμένο είδος και κατατάσσεται τρίτη μετά την Γερμανία (74,1 χιλ. τόνους και 55,2%) και την Αυστρία (28,2 χιλ. τόνους και 21,0%).

Στο φυσικό γιαούρτι η Ελλάδα κατέχει το 53,5% του όγκου των συνολικών ιταλικών εισαγωγών στο συγκεκριμένο είδος και κατατάσσεται πρώτη, με δεύτερη τη Γερμανία (9,4 χιλ. τόνους και 29,9%) και τρίτη την Αυστρία (2,6 χιλ. τόνους και 8,3%).

Με βάση πάντως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι ελληνικές εξαγωγές σε γιαούρτι και λοιπά γάλατα και κρέμες που έχουν υποστεί ζύμωση προς την Ιταλία ανήλθαν πέρυσι σε 63 εκατ. ευρώ και αντιπροσώπευαν το 1,8% των ελληνικών εξαγωγών προς την χώρα, κατατάσσοντας το προϊόν στην 9η θέση του πίνακα των εξαγώγιμων προς την Ιταλία ελληνικών προϊόντων.

Ενδεικτικό της ανοδικής πορείας των συγκεκριμένων εξαγωγών είναι ότι το 2015 οι εξαγωγές της συγκεκριμένης κατηγορίας ήταν 51,9 εκατ. ευρώ και το μερίδιο επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία ήταν 1,8%.

Αλεξάνδρα Γκίτση capital.gr