Την παράταση της έναρξης επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους 0,09 ευρώ στη χρήση της πλαστικής σακούλας που είναι να ξεκινήσει στην 1η Ιανουαρίου 2019 ζητεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ).

Όπως υποστηρίζουν από το Σύνδεσμο, από την αρχή του 2018, όταν επιβλήθηκε το περιβαλλοντικό τέλος των 0,04 ευρώ, έως και τον Μάιο η χρήση της πλαστικής σακούλας (συνολικά στο λιανεμπόριο) μειώθηκε σε ποσοστό 80%. Το μέγεθος αυτό φανερώνει, όπως εξηγούν από το Σύνδεσμο πως η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει τους στόχους του 2025 για αυτό και ζητούν να μην ενεργοποιηθεί η νέα αύξηση του τέλους.

«Η αύξηση του τέλους από το 2019 θα οδηγούσε στον αφανισμό της βιομηχανίας πλαστικών» ανέφεραν οι επικεφαλής του ΣΒΠΕ. Κι αυτό επειδή ο μεγαλύτερος αριθμός των συνολικά 1.000 επιχειρήσεων του κλάδου των πλαστικών, είναι μικρού και οικογενειακού μεγέθους, με αποτέλεσμα «αυτές να είναι αδύνατον να προσαρμοστούν στον υπερδιπλασιασμό του περιβαλλοντικού τέλους».

Ο  Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) αποτελείται από 250 βιομηχανίες που αντιπροσωπεύουν το 80% της εγχώριας παραγωγής πλαστικού. Συνολικά, στη συγκεκριμένη αγορά, που εμφανίζει κύκλο εργασιών ύψους 2 δισ. ευρώ, απασχολούνται 20.000 άτομα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ, κ. Δημήτρης Σύρμος, το πλαστικό ως προϊόν συνοδεύεται με τεχνολογική έρευνα υπεροχής, ενώ ακόμη κι αν η χρήση του περιοριστεί στα κράτη-μέλη της Ευρώπης, θα εισάγονται από τρίτες χώρες πλαστικά προϊόντα.  O κ. Σύρμος σημείωσε τόνισε ότι οι περισσότερες σακούλες πολλαπλής χρήσης δεν είναι ανακυκλώσιμες ή βιοδιασπώμενες με αποτέλεσμα το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, σε σύγκριση με την παραδοσιακή σακούλα που χρησιμοποιείται και για την απόρριψη απορριμμάτων, να είναι μεγαλύτερο.