Κατά των νέων κανονισμών λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ τάσσεται σημαντικός αριθμός εγκατεστημένων σε αυτά επιχειρήσεων. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που διαχειρίζεται ένα δίκτυο βιομηχανικών πάρκων σε 27 βιομηχανικές περιοχές της χώρας, προχώρησε ύστερα από τετράμηνη διαβούλευση στον εκσυγχρονισμό των κανονισμών λειτουργίας τους.

Στη Θεσσαλία η θυγατρική του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς διαχειρίζεται τα πάρκα του Βόλου και της Λάρισας, τα οποία κατά καιρούς έχουν διατυπώσεις πλείστες όσες ενστάσεις για τις υπηρεσίες και το κόστος που τους περέχει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.  Ειδικότερα στη Μαγνησία, κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές που απείλησαν κυριολεκτικά να καταστρέψουν εγκατεστημένες μονάδες, αποδείχτηκε ότι οι ΒΙΠΕ της περιοχής είναι ανοχύρωτες απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, παρά τις υψηλές συνδρομές που καταβάλουν οι επιχειρήσεις που εδρεύουν εντός τους. Η καταστροφή στο Βόλο απετράπει χάρη στις μπουλντόζες και το άφθονο νερό της χαλυβουργίας Μάνεση.

Στο θέμα των νέων κανονισμών αναφέρεται και δημοσίευμα  της Καθημερινής το οποίο γράφει μεταξύ άλλων:

«Πραγματοποιώντας πάνω από 400 συναντήσεις το τελευταίο τρίμηνο, η ΕΤΒΑ τοποθετήθηκε στα ερωτήματα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και άκουσε και υιοθέτησε αξιόλογες προτάσεις και ιδέες, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και στις σχετικές ψηφοφορίες. Συνοπτικά τα αποτελέσματα στα 24 επιχειρηματικά πάρκα είναι ότι μόλις 111 (5,2%) από τους 2.155 ιδιοκτήτες γης, που αντιστοιχούν σε 2.618 (5,3%) από το σύνολο των 49.580 στρεμμάτων, δεν συμφώνησαν με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε χθες σε ανακοίνωσή του ο φορέας, κάνοντας γνωστό ότι ο νέος κανονισμός βρίσκεται σε ισχύ.

Μία από τις επιχειρήσεις που τάσσεται κατά των νέων κανονισμών είναι η «Πλαστικά Κρήτης» που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου, η οποία είναι υπό τη διαχείριση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

«Με τον νόμο 4982/2022 η ETBA έχει το δικαίωμα να καταρτίσει κανονισμό λειτουργίας των ΒΙΠΕ και στην ουσία να τον επιβάλει στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις – αφού ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό ήταν να προβάλουν αντιρρήσεις επιχειρήσεις που κατέχουν άνω του 51% της έκτασης. Πράγμα αδύνατον, δεδομένου ότι στις περισσότερες ΒΙΠΕ η ίδια η ETBA, με τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους καθώς και τα αδιάθετα οικόπεδα που αδίκως προσμετρούνται αλλά και των εταιρειών που δεν τηρούν τον κανονισμό ακόμη και σε επουσιώδη θέματα, ελέγχει άνω του 60% της έκτασης των δικαιούμενων ψήφου ακινήτων», σημειώνει στην «Κ» ο υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της «Πλαστικά Κρήτης», Γιάννης Ασπιρτάκης.

Κατά τον ίδιο, ο κανονισμός που έχει προτείνει η ETBA είναι εντελώς μονόπλευρος κι εγκλωβίζει τις επιχειρήσεις σε υψηλά κόστη και αποφάσεις που θα λαμβάνει κατά την κρίση της η εταιρεία. Για παράδειγμα, για όλες τις υπηρεσίες που κατά την κρίση της θα προσφέρει η ΕΤΒΑ θα υπολογίζει ένα σεβαστό ποσοστό κέρδους, αυξάνοντας έτσι το κόστος των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως εξηγεί ο κ. Ασπιρτάκης. Υποστηρίζει ακόμη ότι αποτελεί μονόδρομο για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου 4982, με «στόχο να ακυρωθούν οι αντισυνταγματικές διατάξεις του». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Αθανάσιος Ψαθάς, αναφέρει στην «Κ» ότι οι ενέργειες της εταιρείας συνάδουν απόλυτα με τον νόμο 4982/2022 που έχει κυρώσει η Βουλή. «Για να υπάρξουν διαφορετικές προβλέψεις θα έπρεπε να τροποποιηθεί ο νόμος, δεδομένου ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δεν λειτουργεί αυτόνομα», σημειώνει ο κ. Ψαθάς.

Κατά τη διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, «το γεγονός ότι η διαδικασία της διαβούλευσης παρατάθηκε για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, με σκοπό οι μη ενήμεροι ιδιοκτήτες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, καταδεικνύει ότι δόθηκε εύλογος χρόνος προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία».

Λ.Ε. thessalieconomy.gr (με πληροφορίες από Δημήτρη Δελεβέγκο, Καθημερινή)