Σκληρή απάντηση στον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων Αχιλλέα Λιούτα για όσα του καταλόγισε σχετικά με την παράνομη, όπως έκρινε η Αποκεντρωμένη διοίκηση, ανταλλαγή αποθηκών της ΕΑΣ στη Φαρκαδόνα με οικόπεδα του Δήμου στα Σερβωτά, δίνει με επιστολή του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Φαρκαδόνας Μιχάλης Μπαγιώτης.

Στα συγκεκριμένα οικόπεδα επιθυμεί να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της ΕΑΣ Τρικάλων ΤΡΙΚΚΗ

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Ο κος Λιούτας Αχιλλέας, τόσο στο ραδιόφωνο  όσο και με μια επιστολή του στα ΜΜΕ υπερασπίστηκε και απέδειξε κάποια χαρακτηριστικά του , αυτά  του ανθρώπου που θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου, μπορεί να λειτουργεί με υπόγειες συμφωνίες και οποιοσδήποτε  δεν ταυτίζεται με αυτές, εισπράττει την οργή του και τις απειλές του. 

Ο κος Λιούτας  καταφέρθηκε με μένος εναντίον μου επειδή άσκησα ένα νόμιμο δικαίωμά μου, στα όρια της υποχρέωσής μου ως αιρετός του Δήμου Φαρκαδόνας, να ασκήσω δηλαδή μια προσφυγή κατά μιας παράνομης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, περί ανταλλαγής ενός ακινήτου της ΕΑΣ με μια έκταση κυριότητας του Δήμου.Το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε δεκτή την προσφυγή μου , έμεινε ασχολίαστο από τον κο Λιούτα. Εντύπωση μου κάνει το γεγονός οτι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση γλίτωσε από τα πυρά του.

Η προσφυγή μου έγινε δεκτή και ακυρώθηκε η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Δήμου Φαρκαδόνας ως μη νόμιμη για τους λόγους ότι α) ελήφθη κατά παράβαση της διάταξης για λήψη απόφασης με απόλυτη πλειοψηφία , όρος ο οποίος δεν τηρήθηκε  β) δεν υπάρχει αιτιολογία στην απόφαση και  γ) επειδή ο Δήμος Φαρκαδόνας συναίνεσε σε ανταλλαγή ακινήτου το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως βοσκήσιμη γη, προορισμένο να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κτηνοτρόφων της περιοχής ,ειδικά όταν αυτές οι εκτάσεις διέπονται από ένα ιδιαίτερο νομικό καθεστώς , το οποίο επιβάλλει τη διατήρηση του χαρακτήρα τους για να μπορεί να  επιβιώνει και να ενισχύεται η κτηνοτροφία του τόπου. 

Με περισσό θράσος ο κος Λιούτας, νομίζοντας ότι με πλήττει,  επικαλέστηκε την ιδιότητά μου ως πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ , υπονοώντας ευθαρσώς ότι η ιδιότητά μου αυτή θα έπρεπε να με φιμώσει και να με κάνει να αποκρύψω την παρανομία που συντελούνταν . Να του υπενθυμίσω ότι άσκησα την προσφυγή με την ιδιότητά μου ως υπηρέτης του Δήμου και υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι τα συμφέροντά του  και όχι τα συμφέροντα του κου Λιούτα ή της ΕΑΣ. Άλλωστε η κομματική  μου ιδιότητα , είναι αυτή που με ωθεί να λειτουργώ με νομιμότητα, ευθύνη και διαφάνεια και όχι πελατειακά και κάτω από το τραπέζι όπως υπονοεί ο κος Λιούτας. 

Το ότι συμφώνησε όπως προκλητικά ανέφερε με την νυν δημοτική αρχή για την ανταλλαγή δημοτικής έκτασης,  δυστυχώς  δεν τον διασφάλισε, όπως πίστευε, καθώς ,του υπενθυμίζω πως,  για την δημοτική περιουσία αποφασίζει όλο το Δημοτικό Συμβούλιο  και όχι αποκλειστικά οι πολιτικοί συνοδοιπόροι του στον Δήμο Φαρκαδόνας , με τις διαβεβαιώσεις τους. 

Αξιοσημείωτη είναι και η  υπερβολική προσπάθεια και εγρήγορση της νυν δημοτικής αρχής , η οποία για πρώτη και μοναδικη φορά έδειξε τόσο υπερβάλλοντα ζήλο να διεκπεραιώσει το αίτημά του κου Λιούτα, στέλνοντας διαρκώς έγγραφα σε υπηρεσίες και υπουργεία για να εξασφαλίσει την πολύτιμη συναίνεση για την ανταλλαγή, παρά τις αρνητικές απαντήσεις των υπηρεσιών. Μάλιστα, παρόλη την άρνηση των υπηρεσιών , το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς εισήγηση και σκεπτικό αποφάσισε την ανταλλαγή , ενω ο Πρόεδρός του "παρέλειψε" να αποστείλει την απόφαση για έλεγχο νομιμότητας, όπως όφειλε.

Η  οργή του κου Λιούτα δεν του επέτρεψε να σταματήσει εκεί. Αντίθετα, δεν δίστασε προκλητικά να απειλήσει και να δηλώσει μέσω του ραδιοφώνου  ότι θα τον βρω μπροστά μου. Νομίζω η ιδιότητά του θα έπρεπε να συμβαδίζει με μια ωριμότητα , μετριοπάθεια και ψυχραιμία και να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις που δείχνουν τον πανικό του. 

Κλείνοντας να του πω ότι άσκηση προσφυγής δεν είναι ικανή να κάμψει την πορεία του Εργοστασίου Γάλακτος, όπως ο ίδιος δήλωσε,ούτε βέβαια υπάρχει κάποιος που επιδιώκει κάτι τέτοιο. Κάμπτει όμως μια παράνομη , άδικη και ανώφελη συμφωνία για το Δήμο ,  για τον οποίο ,στο βαθμό που μου αναλογεί, δηλώνω υπεύθυνος και υποχρεωμένος να υπερασπιστώ.

Η επιστολή του προέδρου της ΕΑΣ Αχιλλέα Λιούτα, η οποία εστάλη σε άλλες ιστοσελίδες, έλεγε τα εξής:

Η υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτου ιδιοκτησίας της ΕΑΣ Τρικάλων με ακίνητο του  Δήμου Φαρκαδόνας για την υλοποίηση επένδυσης μετεγκατάστασης του Εργοστασίου Γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ, είναι χαρακτηριστικό δείγμα των στρεβλώσεων, των αγκυλώσεων και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που επιχειρούν να φράξουν το δρόμο στην υγιή επιχειρηματικότητα και  ανάπτυξη.

Στο βωμό εξυπηρέτησης αυτών των σκοπιμοτήτων επιστρατεύθηκαν ανακρίβειες και  γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για να φράξουν το δρόμο στην ανταλλαγή για την  υλοποίηση της επένδυσης.

Εν ολίγοις το θέμα έχει ως εξής. Η ΕΑΣ Τρικάλων τόσο με την πρώην όσο και με τη νυν δημοτική αρχή Φαρκαδόνας ήρθε  σε συμφωνία για την ανταλλαγή κοινοτικής  έκτασης στην τοπική κοινότητα Σερβωτών με ακίνητο (οικόπεδο, αποθήκη και γραφεία πλήρως ανακαινισμένα) σε κεντροβαρική θέση στην έδρα του Δήμου, στην Φαρκαδόνα, για την υλοποίηση επένδυσης μετεγκατάστασης των παραγωγικών μονάδων του Εργοστασίου Γάλακτος  ΤΡΙΚΚΗ.

Η συγκεκριμένη ανταλλαγή που τεκμηριώθηκε  από τις τεχνικές υπηρεσίες τόσο του Δήμου Φαρκαδόνας όσο και της ΕΑΣ Τρικάλων, ήταν προς όφελος και των δύο μερών. Η ΕΑΣΤ δεν ζητούσε καμία απολύτως χάρη από τον Δήμο Φαρκαδόνας.  Ο μεν Δήμος θα αποκτούσε την κυριότητα εγκαταστάσεων στην έδρα του Δήμου η δε ΕΑΣΤ, έκταση για την υλοποίηση επένδυσης της θυγατρικής της. Εκτός απ’ αυτά, θα προέκυπταν και ευρύτερα οφέλη τα οποία έχουν να κάνουν με τα οικονομικά αποτελέσματα τόσο για τον Δήμο όσο και για την τοπική οικονομία από τη μεταφορά της μεγαλύτερης συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας της χώρας στο Δήμο Φαρκαδόνας.

Τα προφανή οφέλη θυσιάστηκαν στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων από τον επικεφαλής των μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλη Μπαγιώτη ο οποίος κατέθεσε ένσταση κατά της πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας με την οποία υπερψηφίστηκε η ανταλλαγή επικαλούμενος διαδικαστικά ζητήματα πλειοψηφιών, επιχαίροντας, στη συνέχεια χαιρέκακα, για την ακύρωση της απόφασης.

 Για να κρύψει τους πραγματικούς μικροπολιτικούς λόγους που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια ισχυρίστηκε μάλιστα, ότι το προσφερόμενο κτήριο από την ΕΑΣΤ είναι χαμηλότερης αξίας σε σχέση με την προσφερόμενη έκταση, αποκρύπτοντας την αλήθεια η οποία είναι η εξής: Πριν την οριστικοποίηση της ανταλλαγής θα προηγούνταν εκτίμηση της αξίας των υπό ανταλλαγή ακινήτων από θεσμικό φορέα,  προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα του Δήμου Φαρκαδόνας.

trikalaenimerosi.gr