Η επανεκκίνηση του ΔΟΛ, γίνεται με πολλά παράπονα και αρκετή δόση γκρίνιας από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι παρότι έδωσαν τη ψυχή τους για να παραμείνει το ιστορικό συγκρότημα του ΔΟΛ όρθιο υπό αντίξοες συνθήκες, ο νέος ιδιοκτήτης, αποτίμησε την κατάσταση ψυχρά κάνοντας απλώς λογιστικές πράξεις. 

Πάντως οι εργαζόμενοι και δημοσιογράφοι των ΝΕΩΝ και του Βήματος κάνουν τα αδύνατα δυνατά, να “κρεμαστούν” τα Νέα στα περίπτερα το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017 και το Βήμα την Κυριακή 20 Αυγούστου. 

Το νέο αφεντικό του ΔΟΛ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, έχει δώσει σαφείς οδηγίες στα επιτελεία των δύο εφημερίδων έχοντας ως βασικό κριτήριο το κόστος. 

Δηλαδή οι άνθρωποι που κράτησαν τις εφημερίδες “ζωντανές” σε καθεστώς απληρωσιάς και αβεβαιότητας, απέδειξαν στην πράξη πως αποτιμούν οι ίδιοι το κόστος, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μάθουν τι σημαίνει κόστος, μέσα από την οπτική γωνία του νέου επενδυτή Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Το πλάνα του εκδότη πλέον Μαρινάκη, προβλέπουν απολύσεις στο 50% του προσωπικού, με τον αριθμό των εργαζομένων να μειώνεται σταδιακά και να διαμορφώνεται περίπου σε 220 άτομα, από τα 450 που ήταν μέχρι πρότινος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι επί εποχής Χρήστου Λαμπράκη, το επιτελείο του έκανε εισηγήσεις για απολύσεις προσωπικού σε ποσοστό 50% , λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει το συγκρότημα. 

Η απάντηση του Χρήστου Λαμπράκη ήταν μία και μοναδική, γι αυτό πληρώνω εσάς για να έχουν δουλειά, φροντίστε λοιπόν να έχουν δουλειά για να έχετε και εσείς. 

Την στιχομυθία αυτή μας την εκμυστηρεύθηκε στέλεχος του ΔΟΛ που είχε ως αποστολή να συμμαζέψει τα οικονομικά του συγκροτήματος, στις αρχές του 2000. 

Σήμερα ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιθυμεί απολύσεις προσωπικού, όπως και μειώσεις 30% στις αποδοχές στα υψηλόβαθμα στελέχη. 

Το κλίμα είναι ήδη αρνητικό ανάμεσα στους δημοσιογράφους, διότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 15 άτομα δεν έχουν δεχθεί το κρίσιμο τηλεφώνημα, που θα τους εξασφάλιζε εργασία, ενώ η διεύθυνση της εφημερίδας δεν τους ζήτησε ρεπορτάζ για να δημοσιευθεί στις εφημερίδες τα ΝΕΑ και το Βήμα. 

Πάντως οι δημοσιογράφοι που είναι εν δράση έχουν κάνει το σπίτι τους γραφείο, διότι τα νέα κτήρια του ΔΟΛ δεν είναι ακόμη σε θέση να τους υποδεχθούν. 

Οι δημοσιογράφοι του ΔΟΛ πραγματικά νοιώθουν “πληγωμένοι” από την όλη συμπεριφορά της νέας διοίκησης, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει έμπρακτα την εκτίμηση της στους ανθρώπους που κράτησαν ανοικτό το ΔΟΛ. 

Τέλος να σημειωθεί ότι η διοίκηση Μαρινάκη, δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις αμοιβών εργαζομένων που φθάνουν τα 1000 ευρώ το μήνα. 

Για αποδοχές υψηλότερες των 1000 ευρώ θα γίνουν κλιμακωτές μειώσεις από 10% έως 30%. 

Ο στόχος είναι το μισθολογικό κόστος να μη ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος (bankinnews.gr)