Σε μόνιμο πονοκέφαλο εξελίσσεται για την διοίκηση του επιμελητηρίου Λάρισας η αναπτυξιακή του εταιρεία με τις ποικίλες και ετερόκλητες δραστηριότητες, οι οποίες όμως στην πράξη παρουσιάζουν ένα ζημιογόνο συνολικό αποτέλεσμα.

Η εν λόγω εταιρεία, τον Μάρτιο του 2019, με πρωτοβουλία τους αντιπροέδρου του επιμελητηρίου Δημήτρη Παπαλέξη, δημιούργησε το θεματικό πάρκο “Πολυχώρος Θεσσαλίας”, φιλοξενώντας παραστάσεις από την μυθολογία και την ιστορία χωρίς να έχει την οικονομική επιτυχία που υπόσχονταν. Ένα αντικείμενο υψηλού κόστους που απευθύνεται σε παιδιά, πέρα και έξω από τη λογική και τους σκοπούς του επιμελητηρίου της πόλης.

Εκτός αυτών η "θυγατρική" του επιμελητηρίου Λάρισας δραστηριοποιείται από το φθινόπωρο του 2018 και στην υποδοχή δηλώσεων ΟΣΔΕ, με πενιχρά όμως αποτελέσματα καθώς τα ετήσια κέρδη του συγκεκριμένου αντικειμένου, που αφορά αγρότες, δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ.

Μάλιστα η συγκεκριμένη υπηρεσία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων καθώς παρέχει υπηρεσίες σε μη μέλη, ενώ ανταγωνίζεται την επαγγελματική δραστηριότητα μελών του φορέα, κάτι που αντίκειται στους καταστατικούς σκοπούς του επιμελητηρίου.

Ο κ. Παπαλέξης κατά την εξαγγελία δημιουργίας του “Πολυχώρου Θεσσαλίας” ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει οικονομική ενίσχυση 50.000 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και άλλες 50.000 από τον Δήμο Λαρισαίων, χωρίς πάντως να παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένη γραπτή δέσμευση. Τέτοια χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ στον “Πολυχώρο Θεσσαλίας”.

Αντιθέτως 50.000 ευρώ, με τη μορφή επιχορήγησης, έδωσε το Επιμελητήριο Λάρισας αλλά, καθώς φαίνεται, δεν “ξέμπλεξε”.

Ο κ. Παπαλέξης, ως επικεφαλής της εταιρείας, ζήτησε τον περασμένο Φεβρουάριο από τη διοίκηση του επιμελητηρίου νέα ενίσχυση, ύψους 60.000 ευρώ, για να υποστηρίξει ένα νέο business plan χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει. To αίτημά του προσέκρουσε στις αντιρρήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και τελικά δεν ικανοποιήθηκε.

Πηγές του επιμελητηρίου αναφέρουν στο thessaliaeconomy.gr ότι η αναπτυξιακή έχει αντλήσει μέχρι σήμερα από το ταμείο του επιμελητηρίου περισσότερα από 180.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους επτά υπαλλήλους που απασχολεί η αναπτυξιακή, τους μισθούς των τριών εργαζομένων επιβαρύνεται και καταβάλει κάθε μήνα το Επιμελητήριο.

Μάλιστα, ως προς το θέμα του προσωπικού, άλλα επιμελητήρια της χώρας που θέλησαν να απαλλαγούν από αναπτυξιακές εταιρείες του είδους, επωφελήθηκαν από ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση της πολιτείας η οποία τους έδωσε το δικαίωμα να τις κλείσουν χωρίς επιβάρυνση, καθώς το προσωπικό τους απορροφήθηκε από τα επιμελητήρια.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έπαψε να ισχύει τον Ιούνιο του 2019 χωρίς το επιμελητήριο Λάρισας να κάνει χρήση του συγκεκριμένου ευεργετήματος.

Τέλος θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η χρήση του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται ο “Πολυχώρος Θεσσαλίας” ανήκει στην εταιρεία Σκλαβενίτης και δεν παραχωρήθηκε  δωρεάν όπως δόθηκε η εντύπωση σε κάποιους. Υπάρχει συμφωνητικό για μηνιαίο μίσθωμα. 

 Όπως διευκρίνισε στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λάρισας ο κ. Παπαλέξης, η λιανεμπορική αλυσίδα θα συνδράμει τον “Πολυχώρο Θεσσαλίας” με κάποιες χορηγίες. Τα ενοίκια όμως δεν έχουν εξοφληθεί.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr