Δεκαέξι χρόνια μετά τον θάνατο του Ευάγγελου Γιαννόπουλου που είχε χαρακτηρίσει τα σκυλάδικα “πολιτιστικά κέντρα” έρχεται η δικαίωση.

Η νυχτερινή Λάρισα της βαριάς διασκέδασης με την ατέλειωτη επίδειξη νεοπλουτισμού (κάποτε) και τις πίστες να παίρνουν φωτιά ανάμεσα σε σπασμένα πιάτα (έστω γύψινα) και σωρούς λουλουδιών, αλλάζει.

Νέα εποχή για όσους νυχτοπερπατούν υπόσχεται η διεύθυνση του Χίλια Χείλια ενός θρυλικού νυχτερινού μπουζουκομάγαζου, που δεν ήταν ακριβώς σκυλάδικο αλλά πάντως ο εμβληματικός εκπρόσωπος των τοπικών μπουζουκιών.

Το κατάστημα αλλάζει διεύθυνση, μεταφέρεται στην οδό Φαρσάλων, αλλά κυρίως αλλάζει φιλοσοφία.

Ο ιδρυτής του μαγαζιού Τάκης Ντελής, που συνεχίζει ως επικεφαλής, δίνει τις σχετικές πληροφορίες μιλώντας στο larisanew.gr

– Κύριε Ντελή, τι είναι η Όπερα Διασκέδασης «Χίλια Χείλια»

– Επιτρέψτε μου να σας πω κατ’ αρχήν, τι δεν είναι. Σίγουρα δεν είναι μπουζουξίδικο. Άλλωστε η εποχή μάλλον δεν «χωράει» πια τέτοιου είδους μαγαζιά. Νομίζω πως η κρίση μας δίδαξε πολλά και μας έκανε ξανά κανονικούς ανθρώπους. Η νέα πρόταση διασκέδασης Χίλια Χείλια είναι πρακτικά ένα διασκεδαστήριο της εποχής μας. Ένα μαγαζί προσιτό σε όλες τις ηλικίες και κυρίως σε όλες τις οικονομικές δυνατότητες, που ακολουθεί τους ρυθμούς και τα δεδομένα της εποχής μας.

– Δηλαδή δεν θα έχει μπουζούκια;

– Θα έχει και μπουζούκι. Και κιθάρες και σαξόφωνα. Αλλά δεν θα έχει την παλιά «κουλτούρα» των μπουζουξίδικων. Τη λογική της επίδειξης και της παρανοϊκής κατανάλωσης. Ο πελάτης θα μπορεί να πιει απλώς το ποτό του, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να παραγγείλει μπουκάλι, και χωρίς βέβαια να υπάρχει η διάκριση του «πρώτο τραπέζι πίστα». Οι κρατήσεις θα γίνονται μεν, αλλά θα τηρούνται από τις 21.30 έως 22.30. Αν κάποιος δεν είναι συνεπής σ’ αυτό, τότε δεν θα μένει το τραπέζι άδειο όλη τη νύχτα. Θα το παίρνει όποιος πελάτης το ζητά, άσχετα αν έχει κάνει κράτηση ή όχι. Τόσο απλά, τόσο ωραία.

– Είναι δηλαδή ένας «εναλλακτικός» τρόπος διασκέδασης;

– Αντιθέτως, είναι ένας κανονικός τρόπος διασκέδασης. Κανονικός για την εποχή. Με την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων και την ποιότητα της ωριμότητας μας. Κοιτάξτε, ο παροξυσμός της εποχής πριν την κρίση, είχε παρασύρει και τη διασκέδαση σ’ ένα μοντέλο επίδειξης πλούτου. Η κρίση σταμάτησε τον παροξυσμό και πλέον εμείς πρέπει να θεραπεύσουμε τη διασκέδαση από τις ασθένειες του παρελθόντος. Γι’ αυτό εφαρμόζουμε στην νέα πρόταση διασκέδασης «Χίλια Χείλια» ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο. Ο πελάτης μπορεί να έρθει νωρίς (Παρασκευή και Σάββατο το πρόγραμμα θα ξεκινάει στις 21.30 μ.μ. και την Κυριακή στις 19.30 μ.μ.) να πιει το ποτό του και να ακούσει ωραία ελληνική μουσική. Ούτε λουλουδούδες,  ούτε άδεια τραπέζια μπροστά που περιμένουν τους «επιφανείς» πελάτες. Ακόμα και για να κλείσει κανείς τραπέζι, δεν είναι απαραίτητο να παραγγείλει μπουκάλι για να βρεθεί σε «καλή θέση». Χρειάζεται μόνο να τηλεφωνήσει εγκαίρως και να πει το όνομα του…

– Δηλαδή, δεν θα υπάρχουν ούτε λουλούδια;

– Τα λουλούδια είναι στοιχείο της παράδοσης στη διασκέδαση μας. Φυσικά θα υπάρχουν. Σε πολύ κομψή συσκευασία όμως, φιλική προς το περιβάλλον, και όποιος θέλει θα μπορεί να τα παραγγέλνει στο σερβιτόρο για να έρθουν στο τραπέζι του. Όχι όμως όπως γινόταν παλιά, που οι τραγουδιστές «κολυμπούσαν» ανάμεσα στα πανέρια!..

Νομίζουμε ότι περισσότερο θα ταίριαζε για κυλικείο στην Ακαδημία Αθηνών παρά για μπουζούκια στη Λάρισα. Θα το αντέξουμε…

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr