Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα πολύ σημαντικό έργο για το λιμάνι του Βόλου, αυτό της αποκατάστασης των υποσκαφών του κυματοθραύστη, ο οποίος αποτελεί τοπόσημο της φυσιογνωμίας του λιμανιού και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης. 

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο «κορδόνι» έχουν διαπιστωθεί από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου ήδη από το Μάρτιο του 2015 και είχαν αποδοθεί στα περιορισμένα οικονομικά για τη συντήρησή του, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να διαπιστώνονται τοπικές βλάβες και καταρρεύσεις λιθοδομής.

Ωστόσο, η νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου υπό τον Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο κατάφερε και εκπόνησε  με κατ’ επείγουσα διαδικασία μελέτη που ανέθεσε σε τεχνικό σύμβουλο του Λιμανιού, ενώ εξασφάλισε και το απαιτούμενο κονδύλι για την υλοποίηση του έργου και την ουσιαστική και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

 Ο πρόεδρος του ΟΛΒ και διευθύνων σύμβουλος Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, ανέφερε χθες ότι είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης του έργου: «Αποκατάσταση Υποσκαφών Ακρομωλίου», τα οποία εγκρίθηκαν  από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΒ.

Το έργο, όπως είπε, είναι προϋπολογισμού 219.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ύψους 117.000 ευρώ, και από τον ΟΛΒ ύψους 102.000 ευρώ.

 Η  μελέτη για την υλοποίηση του έργου εγκρίθηκε ήδη από τον Οκτώβριου του 2016, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του είναι διάρκειας έξι μηνών.

 Ο κ. Σταυριδόπουλος ενημέρωσε ότι η αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου τεκμηριώθηκε με αυτοψία που διενεργήθηκε από καταδυτικό συνεργείο, το οποίο διαπίστωσε πολλές υποσκαφές, με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεση επέμβαση.

Η μελέτη του έργου προβλέπει  την εκσκαφή  επιχώσεων ή λιθορριπών ανακουφιστικού πρίσματος, διαμόρφωση επίπεδης επιφάνειας έδρασης, εκτέλεσης εκσκαφής – καθαρισμού των υφιστάμενων επιχώσεων της χερσίας, διαμόρφωση εξισωτικής στρώσης δέκα εκατοστών στην περιοχή κατασκευής του νέου τοιχίου από σκυρόδεμα, διάστρωση μη υφαντού γεωυφάσματος, κατασκευή υποθαλάσσιου τμήματος του τοίχου με χυτό σκυρόδεμα κ.ά.

Στο επόμενο διάστημα αναμένται η δημοσίευση της προκήρυξης του έργου σε ΦΕΚ,  ενώ τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι διαθέσιμα από το site του ΟΛΒ. Από τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου εκτιμάται ότι η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί έως τις 10 Απριλίου 2017.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ (Tαχυδρόμος)