Οχήματα ειδικού σκοπού για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων εξετάζουν οι ελληνικές αρχές, μετά το τραπεζικό κραχ στο χρηματιστήριο την Τετάρτη, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου αναφέρουν ότι η λύση της σύστασης bad bank κερδίζει έδαφος μετά την έντονη αβεβαιότητα που περικλείει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα –γεγονός που αποτυπώθηκε με τα πιο μελανά χρώματα στο χθεσινό ταμπλό.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται οι εμπλεκόμενες πλευρές, θα συσταθεί ένα Σχήμα Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού στο πλαίσιο του οποίου οι τράπεζες θα μπορούν να «ξεφορτωθούν» ένα μέρος του κόκκινου χαρτοφυλακίου τους σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPV). Τα SPV θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα εκ των οποίων θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα πωλούν σε επενδυτές, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Τα εν λόγω ομόλογα θα διαπραγματεύονται συμβάλλοντας στην ταχύτερη εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου που λυγίζει υπό το βάρος των επισφαλειών. Οι τραπεζικοί τίτλοι έχουν υποστεί ζημιές άνω του 40% από την αρχή του έτους εν μέσω ανησυχιών για την ποιότητα των κεφαλαίων τους αλλά και τις πιέσεις που ασκούν οι επόπτες για ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs).

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την προοπτική κρατικής βοήθειας, καθώς και με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), αναφέρουν πηγές του πρακτορείου.

Παρότι οι επιμέρους παράμετροι του σχεδίου δεν έχουν οριστικοποιηθεί, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μια τέτοια λύση θα μπορούσε να απαλλάξει τις τράπεζες  από κόκκινα δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ σε σύνολο 88,6 δισ. ευρώ όπου ανέρχονται συνολικά στην Ελλάδα.

Παρότι η σύσταση της λεγόμενης «bad bank» έχει εξεταστεί και απορριφθεί από τους Θεσμούς της Αθήνας, ανάλογα σχήματα έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Η λογική πίσω από το σχέδιο είναι να αξιοποιηθούν κεφάλαια από το μαξιλάρι ρευστότητας που έχτισε η κυβέρνηση μαζί με τους δανειστές της για την ομαλή μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να μην χρειαστεί συμμετοχή του Δημοσίου που συναντά και τις ισχυρότερες αντιστάσεις εκ μέρους των θεσμών.