«Τσουνάμι» ηλεκτρονικών κατασχέσεων από την Εφορία του Βόλου έφερε σε απόγνωση χιλιάδες επαγγελματίες που είδαν να κλειδώνουν οι λογαριασμοί τους, καθώς και οι λογαριασμοί συγγενικών τους προσώπων. Από την αρχή του χρόνου έχουν κατασχεθεί 18.379 λογαριασμοί στη Μαγνησία. Τα νούμερα τρομάζουν καθώς σε καθεστώς κατάσχεσης βρίσκεται ο πληθυσμός μιας μεσαίας σε μέγεθος πόλης. Συνολικά γίνονται 84 κατασχέσεις την ημέρα στη Μαγνησία. Στο μεταξύ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζήτησε εντατικοποίηση των κατασχέσεων από την Εφορία του Βόλου.

Εκατοντάδες επαγγελματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους καθώς δεν μπορούν να κινήσουν χρήματα, ενώ καθημερινά στην Εφορία εκτυλίσσονται απίστευτες καταστάσεις με πολίτες που λιποθυμούν από την ένταση ψάχνοντας λύσεις στα προβλήματά τους. Πολίτης μουγγός έδωσε «μάχη» για να συνεννοηθεί προχθές στην Εφορία μετά την κατάσχεση των λογαριασμών του, ενώ προσπάθειες κατέβαλαν οι υπάλληλοι για να του εξηγήσουν τι συμβαίνει και να τον κατευθύνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κατασχέσεις αφορούν σχεδόν αποκλειστικά μικρομεσαίους.

Απόγνωση κυριεύει όλους τους οφειλέτες, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι σκληρές φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός προχωρεί – σε καθημερινή βάση – σε περίπου 84 κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Το ποσό των οφειλών μήνα με τον μήνα αυξάνεται καθώς οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφήνοντας απλήρωτους τους φόρους που τους αναλογούν.

Eάν συνυπολογισθούν και τα στοιχεία του Ιουλίου, όπου ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, η εξέλιξη για τα έσοδα δεν προοιωνίζεται θετική γι’ αυτό και απαιτήθηκε εντατικοποίηση των κατασχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι θα προστεθούν στη μακρά μαύρη λίστα.

Στελέχη της ΔΟΥ εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα διογκωθούν, καθώς στο ήδη οικονομικά βεβαρημένο περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι υποχρεώσεις, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνουν ότι ο ρυθμός είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να εκτιναχθεί ελέω κατασχέσεων.

Σε καθημερινή βάση τα αρμόδια τμήματα της Εφορίας διενεργούν κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και γενικότερα τραπεζικών λογαριασμών. Από τις αρχές του έτους μέχρι χθες έχουν πραγματοποιηθεί 18.379 κατασχέσεις.

Περισσότερες από 900 κατασχέσεις καθημερινά στην Ελλάδα

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε επίπεδο χώρας (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 95,643 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 90,18 δισ. ευρώ αφορούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν προ του 2017, ενώ 5,475 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται στα 3.805.423.

3. Σε 951.114 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 112.058 κατασχέσεις.

4. Αναγκαστικά μέτρα ενδέχεται να ληφθούν σε 1,6 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου.

Από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) προκύπτει επίσης ότι 2.388.899 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο από ένα ευρώ έως και πεντακόσια ευρώ και το συνολικό ποσό που χρωστούν φθάνει μόλις τα 340 εκατ. ευρώ.

Από τους ανωτέρω, 505.202, που αντιπροσωπεύουν το 11,7% του συνόλου, χρωστούν το πολύ μέχρι 10 ευρώ ο καθένας και συνολικά μόλις 1 εκατ. ευρώ, 398.004 έχουν οφειλές μέχρι 50 ευρώ και συνολικά 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ 1.485.693, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 34,5% του συνόλου, οφείλουν από 50,01 έως και 500 ευρώ και συνολικά 327,8 εκατ. ευρώ.

Κατερίνα Τασσοπούλου (Θεσσαλία)