Διευκρινίσεις σχετικά με το point system που θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν της εργατική νομοθεσία έδωσε μιλώντας  στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η Υπουργός Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός  «η διάταξη για το λουκέτο στις επιχειρήσεις με αυτοματοποιημένο τρόπο έχει στόχο να χτυπήσει την υποτροπή. 

Η πρόθεση της διάταξης δεν είναι να αρχίσουμε να κλείνουμε επιχειρήσεις σωρηδόν, αλλά ο σκοπός είναι να προβλέψουμε την υποτροπή. 

Δεν εννοούμε  π.χ. ότι εάν σε ένα σούπερ μάρκετ βρεθούν τρεις παραβάσεις, η μια στα Τρίκαλα η άλλη στα Γιαννιτσά ή άλλη στην Κρήτη, θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στην Ελλάδα. 

Εννοούμε ότι στο κατάστημα το οποίο θα υπάρχει τρίτη παράβαση θα αναστέλλεται με αυτοματοποιημένο τρόπο η λειτουργία του καταστήματος αυτού για πολύ συγκεκριμένο αριθμό ημερών. Επίσης προχωρά η διαλειτουργικότητα του ΕΦΚΑ με το ΣΕΠΕ έτσι ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα των προστίμων που επιβάλλονται για κάθε επιχείρηση».

- Για τα οικοδομικά έργα.

«Τα οικοδομικά έργα έπρεπε να υπήρχαν στο ΕΡΓΑΝΗ εξ αρχής. 

Ωστόσο δεν περιλήφθηκαν στο ΕΡΓΑΝΗ γιατί οι εργοδότες στα οικοδομικά έργα δεν έχουν ΑΦΜ, έχουν ΑΜΟΕ. 

Άρα δεν μπορεί το ΕΡΓΑΝΗ να τους διαβάσει. 

Αυτή την στιγμή στο ολοκληρωμένο σύστημα του ΣΕΠΕ υπάρχει εφαρμογή για να περιληφθούν εκεί τα οικοδομικά έργα».

-Για τις υπερωρίες.

«Είμαστε σε αρκετά μεγάλο βαθμό ετοιμότητας για να υπάρχει ο μηχανισμός της εύκολης δήλωσης μέσω sms, και με την έκδοση της υπουργικής απόφασης θα αρχίσει να λειτουργεί».