Απόφαση για τη σύσταση και λειτουργία Ενεργειακής Κοινότητας για την παραγωγή ρεύματος μέσω ΑΠΕ αναμένεται να λάβει το Επιμελητήριο Λάρισας σε σχετική ενημερωτική συνάντηση των μελών του που θα πραγματοποιηθεί, την προσεχή Τρίτη στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δευτέρου ορόφου.

Η μόδα των φωτοβολταϊκών δείχνει να γοητεύει και τα Επιμελητήρια καθώς στοχεύουν στη δημιουργία επιπλέον εσόδων αν και ο ρόλος τους δεν είναι ακριβώς αυτός. Ήδη παρόμοιες διαδικασίες στη Θεσσαλία έχει ξεκινήσει το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι ένας θεσμός που νομοθετήθηκε στα τέλη του 2017 και αυτές μπορούν να έχουν κερδοσκοπικό ή μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στη δεύτερη περίπτωση τα κέρδη δεν διανέμονται στα μέλη, αλλά αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση νέων έργων που θα εγκρίνει η γενική συνέλευση της κοινότητας.

Μια Ενεργειακή Κοινότητα μπορεί να παράγει, να πουλά ή να ιδιοκαταναλώνει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, όπως από αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, ή μονάδες βιοαερίου και βιομάζας. Ακόμα και να εγκαθιστά και να διαχειρίζεται υποδομές και οχήματα εναλλακτικών καυσίμων (π.χ. ηλεκτρικά).

Σημαντικό στοιχείο είναι η εντοπιότητα της πλειοψηφίας των μελών, καθώς τουλάχιστον το 51% των μελών πρέπει να σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η έδρα της Ενεργειακής Κοινότητας, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να είναι αυτές που απολαμβάνουν τα οφέλη. 

Μάλιστα, για να αποφευχθούν τάσεις συγκεντροποίησης, εκτός από την υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα, έχει οριστεί ανώτατο όριο 20% στο συνεταιριστικό κεφάλαιο που μπορεί να αποκτήσει κάθε μέλος - με μόνη εξαίρεση τους ΟΤΑ, για τους οποίους το «πλαφόν» είναι το 40%.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό στο συνεταιριστικό κεφάλαιο δεν θα αυξάνει το «ειδικό βάρος» οποιουδήποτε μέλους στη λήψη αποφάσεων. Κι αυτό γιατί σε κάθε μέλος θα αντιστοιχεί μία ψήφος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μερίδων που κατέχει.

Λευτέρης Ευαγγέλου thessaliaeconomy.gr