Με τον πρωταρχικό της στόχο, αυτό της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της περιφερειακής ανάπτυξης που έχει ως αποτέλεσμα και την κοινωνική συνοχή προχωρά η «Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας» το επόμενο δύσκολο διάστημα για το σύνολο των επιχειρήσεων. Μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» του Βόλου και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Τάσος Λάππας, πρόεδρος της τράπεζας  τόνισε πως η Τράπεζα έχει όλα τα εργαλεία για να τονώσει την οικονομία και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σχολιάζοντας αρχικά τα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν ανακοινωθεί και τίθενται σε εφαρμογή, ο κ. Λάππας ανέφερε πως με τις επιδοτήσεις των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το lockdown, δόθηκε μία πρώτη ανάσα ελάφρυνσης, ενώ έρχονται κι άλλα μέτρα με αυτό το σκοπό.

Μέτρα ελάφρυνσης 

«Αρχίζουν και τρέχουν μέτρα ελάφρυνσης με μεταθέσεις υποχρεώσεων είτε πρόκειται για επιταγές που έληγαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είτε είναι χρεολύσια που έπρεπε να πληρωθούν. Αναφορικά με τα χρεολύσια, εμείς ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με όσους είναι δυνητικοί δικαιούχοι του μέτρου και έχουμε ενημερώσει για τις δυνατότητες και πως πρέπει να υλοποιηθεί», επεσήμανε ο ίδιος. Επιπλέον, η Συνεταιριστική Τράπεζα και τα στελέχη της, είναι έτοιμοι και ενημερώνουν προσωπικά είτε μέσω email είτε με προσωπικές επαφές και ιδιώτες δανειολήπτες γιατί και αυτοί δικαιούνται την μετάθεση των δόσεών τους, κατά 6 έως 9 μήνες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λάππα έρχονται και άλλα μέτρα με το άνοιγμα των επιχειρήσεων.
«Ένα πρώτο μέτρο που έχει ανακοινωθεί και ήδη υλοποιούμε είναι αυτό, των δανείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τα οποία είναι χωρίς τόκο για τις επιχειρήσεις, άτοκα για 2 χρόνια και οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθυνθούν μέσα από την ίδια διαδικασία που γινόταν με τα προγράμματα του ΤΕΠΙΧ, για να ορίσουν την Συνεταιριστική Τράπεζα και να έρθουν να διαπραγματευτούν μαζί μας ένα τέτοιο δάνειο. Εμείς θα είμαστε ευέλικτοι και γρήγοροι και θα δώσουμε ρευστότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής.
Σε ότι αφορά τα δάνεια των επιχειρήσεων, ο κ. Λάππας επεσήμανε πως αναμένεται ένα πολύ μεγάλο εργαλείο με δάνεια κεφαλαίων κίνησης μέχρι το 25% του τζίρου των εργασιών και σε ποσοστό, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, μέχρι 80%.
«Είναι πάρα πολύ υψηλό το ποσοστό αυτό και θα βοηθήσει πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν κριτήρια εξασφαλίσεων», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στήριξη και σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Την ίδια ώρα η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας βρίσκεται και σε συνεχή επαφή και με τους αγρότες που έχουν ενταχθεί σε Σχέδια Βελτίωσης, που αφορούν σε επενδύσεις , οι οποίες εγκρίθηκαν πριν το lockdown κι έχουν ήδη βγει οι προσωρινοί πίνακες.
«Όλες αυτές οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι προς συζήτηση με τις επιχειρήσεις, που θα πάρουν είτε εξοπλισμό, είτε υπηρεσίες, είτε οτιδήποτε άλλο που αφορά μέτρα ενίσχυσης και δουλεύουμε στην κατεύθυνση αυτή πολύ θετικά, έχοντας πολλή καλή ανταπόκριση σ’ αυτά τα προγράμματα. Επίσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για το πρόγραμμα εγγυήσεων για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που αφορά σε δάνεια σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αιολικές εγκαταστάσεις, αποθήκες αγροτικής παραγωγής και επενδύσεις που βοηθούν τους αγρότες για καλύτερες αποδόσεις, Απευθύνεται και νέους αγρότες και κτηνοτρόφους για καινοτόμες εκμεταλλεύσεις. Θα δουλέψουμε με αυτούς τους ανθρώπους, που θα μπουν σ’ αυτές τις επενδύσεις απολαμβάνοντας την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων», εξήγησε αναλυτικά ο κ. Λάππας.
Χωρίς προμήθεια οι ηλεκτρονικές συναλλαγές
Την ίδια στιγμή, μεγάλο ποσοστό Ελλήνων, φυσικά και Θεσσαλών κινούνται με ηλεκτρονικό χρήμα και πραγματοποιούν στις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας δεν λαμβάνει προμήθεια για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε τρίτους πλην της μεταφοράς κεφαλαίων, γεγονός που είναι άκρως εξυπηρετικό για τους πελάτες της.

Η ειδοποιός διαφορά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας

Και μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας είναι ακόμη μία Τράπεζα όπως όλες, όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά που την ξεχωρίζει. «Το υπόλοιπο σύστημα έχει τους μηχανισμούς του, τα προγράμματά του , τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και ο στόχος του είναι να μεγιστοποιήσει το όφελος για τους μετόχους του. Στη Συνεταιριστική αυτό είναι διαφορετικό. Η δική μας στόχευση είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας, πάντα βέβαια μέσα από μια ικανή κερδοφορία. Υπάρχει και η λογική και γι’ αυτούς που έχουν εμπιστευτεί χρήματα στο κεφάλαιο της τράπεζας, να παίρνουν μια απόδοση, αλλά ο βασικός στόχος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε ο κ. Λάππας.

Η πορεία της οικονομίας το 2020

Τέλος ο κ. Λάππας σχολιάζοντας την πορεία της οικονομίας το 2020 ανέφερε πως όλα αυτά που ακούγονται και προβλέπονται είναι υποθέσεις εργασίας και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς πως θα κινηθεί η οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτιμήσεις στηρίζονται σε δύο στοιχεία. Αφενός στην εξέλιξη της επιδημίας και πόσο αυτή δεν θα επηρεάσει τους πραγματικούς τζίρους της οικονομίας κι αφετέρου στον τρόπο, που θα διαχειριστούμε μένοντας υγιείς, τον τομέα των εσόδων που προέρχονται από το εξωτερικό, δηλαδή επιχειρήσεις που δουλεύουν με τον τουρισμό και τις εξαγωγές. «Δεν είναι μόνο τι συμβαίνει στη χώρα μας , αλλά τι συμβαίνει και στις άλλες χώρες που εξάγουμε προϊόντα ή έρχονται για τουρισμό. Μπορεί να μην αντιμετωπίσουν οι εξαγωγές μεγάλα ζητήματα, γιατί θα επιτρέψει η κατανάλωση στις χώρες που πουλάμε και η συνολική απώλεια του τουρισμού μπορεί να περιοριστεί σε μικρές ή μεσαίες απώλειες. Σημασία έχει ότι θα πρέπει να βλέπουμε με αισιοδοξία τα πράγματα. Έχει αποφασιστεί να πέσουν πολλά χρήματα στο κομμάτι της στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων και θα υπάρξει και ένα γενναίο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι ισχυρό στοιχείο ότι οι δημόσιες επενδύσεις, εάν τρέξουν γρήγορα, θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν και για ιδιωτικές επενδύσεις κι έτσι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα, που το 2021 θα φέρει τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης», ανέλυσε ο κ. Λάππας.

magnesianews.gr