Στρατηγική ακραίων λύσεων εφαρμόζουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών.

Ειδικότερα σε πρώτη φάση οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας έδωσαν εντολή να προσέρχονται στο χώρο εργασίας ευπαθείς ομάδες και να εργάζονται όσο είναι δυνατόν εξ αποστάσεως.

Στη συνέχεια αποφάσισαν να χρησιμοποιούν ανά δεκατετραήμερο το 50% του προσωπικού και το υπόλοιπο να μένει σπίτι του με αυστηρή σύσταση να περιορίσει μετακινήσεις και επαφές προκειμένου να μην εκτεθεί στο κορωνοϊό.

Στόχος είναι να υπάρχει πάντα διαθέσιμο προσωπικό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ενημέρωσης.

Στις αίθουσες σύνταξης το προσωπικό που εργάζεται είναι λιγότερο και τηρούνται και οι αποστάσεις ασφαλείας που προβλέπονται για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Επιπλέον διακόπηκε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η κλήση καλεσμένων στα studios και οι συνδέσεις γίνονται κυρίως μέσω skype και άλλων σύγχρονων μέσων τεχνολογίας.

Παράλληλα διακόπηκαν τα γυρίσματα σε σίριαλς ενώ γυρίσματα reality shows γίνονται χωρίς την παρουσία θεατών και μόνο εφ όσον λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λαμβάνουν μέτρα η πίεση που δέχονται σε οικονομικό επίπεδο είναι τεράστια. Και αυτό διότι η διαφημιστική δαπάνη έχει υποχωρήσει κατακόρυφα με συνέπεια να καταγράφουν σημαντικής έκτασης ζημίες.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορίζοντας διαφημιστικής δαπάνης και θεωρείται δεδομένο ότι το ερχόμενο τρίμηνο οι βασικοί μέτοχοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να ενισχύσουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς ιδιοκτησίας τους προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση.

Επισημαίνεται ότι παρά τη βελτίωση της διαφημιστικής αγοράς κατά το προηγούμενο διάστημα οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας παρέμειναν ζημιογόνοι και οι ιδιοκτήτες τους χρειάστηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο να τους ενισχύσουν κεφαλαιακά προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης αδείας.

Εκτιμάται πάντως ότι ακόμα και αν ο φαύλος κύκλος του κορωνοϊού κλείσει στην καλύτερη των εκτιμήσεων στο τέλος Απριλίου οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών κυρίως στο μέτωπο πολυδάπανων παραγωγών.

Νίκος Καρούτζος bankingnews.gr