Μακρά, αργή και διά της τεθλασμένης οδού διαγράφεται η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προς την εποχή της πράσινης ενέργειας και του μηδενισμού των ρύπων, καθώς ο κόσμος παραμένει εξαρτημένος σε μεγάλο βαθμό από τους υδρογονάνθρακες και οι επενδύσεις στη ρυπογόνα ενέργεια αυξάνονται παράλληλα με εκείνες στις ανανεώσιμες πηγές. Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες αυξάνουν την παραγωγή τους, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί συσπειρώνονται αυξάνοντας τη δύναμη και την επιρροή τους, και οι κυβερνήσεις παρατείνουν τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών και χρηματοδοτούν νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Παράλληλα, όμως, επιταχύνεται θεαματικά η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σημειώνει επίπεδα-ρεκόρ, που εμπνέουν αισιοδοξία ως προς τις δυνατότητες να επιτευχθούν εμπρόθεσμα οι στόχοι για το κλίμα.

Μέσα στην εβδομάδα, η πρωτοπόρος στην προστασία του περιβάλλοντος Νορβηγία, η χώρα που από το 2018 καλύπτει το 98% των ενεργειακών αναγκών της με υδροηλεκτρική ενέργεια, ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια του 2024 θα επενδύσει 7,5 δισ. δολ. στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν κάπου 40 με 50 πετρελαιοπηγές στη Νορβηγία, σημαντικά περισσότερες δηλαδή από το περασμένο έτος, οπότε ολοκληρώθηκαν 34 πετρελαιοπηγές. Και τόσο οι πετρελαϊκές της όσο και οι εταιρείες φυσικού αερίου αυξάνουν πυρετωδώς τις εξορύξεις και την εκμετάλλευση των πηγών τους και των κοιτασμάτων τους. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές πετρελαϊκές εξακολουθούν να προεξοφλούν την αύξηση της ζήτησης για υδρογονάνθρακες και να επενδύουν δισ. δολάρια για να κλείσουν συμφωνίες συγχώνευσης, δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερους και ισχυρότερους τιτάνες. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός ακόμη κολοσσού του φυσικού αερίου με τη συγχώνευση της Chesapeake Energy με τη Southwestern Energy, μια συμφωνία αξίας 7,4 δισ. δολ., που προστίθεται σε μια σειρά από ανάλογες συγχωνεύσεις των τελευταίων μηνών: στην εξαγορά της αμερικανικής βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου Pioneer Natural Resources από την Exxonmobil, της σχιστολιθικής Hess από τη Chevron και της Crownrock από την Occidental Petroleum.

Ολα αυτά δεν αναιρούν, βέβαια, την πρόοδο που σημειώνεται στην πορεία προς την καθαρή ενέργεια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), στη διάρκεια του περασμένου έτους η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έφτασε παγκοσμίως σε επίπεδα ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση 50% στα 510 γιγαβάτ. Ηταν η 22η συναπτή χρονιά που καταγράφεται εντυπωσιακό ρεκόρ στον κλάδο και σύμφωνα με την ΙΕΑ, η «θεαματική» αυτή αύξηση προσφέρει στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο μια «πραγματική ευκαιρία» να επιτύχουν εγκαίρως τους στόχους για το κλίμα και να τριπλασιάσουν την παραγωγική δυνατότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, για να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές καυσαερίων.

Σε ό,τι αφορά δε το ακανθώδες θέμα της πυρηνικής ενέργειας, που τόσο έχει διχάσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ως προς το κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί πράσινη ενέργεια, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα τα σχέδιά της για τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικής της δυνατότητας τα τελευταία 70 χρόνια. Αυτά προβλέπουν την κατασκευή νέου στόλου πυρηνικών αντιδραστήρων, που το 2050 θα μπορούν να παράγουν 24 γιγαβάτ καλύπτοντας το 25% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ρουμπίνα Σπαθή, Καθημερινή