Το δρόμο που ακολούθησαν οι απολυμένοι εταιρειών, όπως τα Aldi, ο «Fokas», η «Nutriart», τα «Sprider Stores», ακολουθούν και οι απολυμένοι των πρώην σούπερ-μάρκετ «Λάρισα», καθώς, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η υλοποίηση του σχετικού προγράμματος υποστήριξης και κατάρτισής του, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. 

Η κ.Αντωνοπούλου, από τη Λάρισα, όπου και βρίσκεται σήμερα, ανέφερε ακόμη ότι έχει μεταφερθεί ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας, για προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων προβλέπεται –με τη λήξη των συμβάσεών τους- μια… πιστοποίηση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. «Οι προσλήψεις είναι για 8 μήνες και η χρηματοδότηση αντιστοιχεί σε 8 μήνες. Όταν οι ανάγκες των Κέντρων μειώνονται, φυσικά και οι άνθρωποι που εξυπηρετούν θα μειώνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απολυμένοι των πρώην σ/μ «ΛΑΡΙΣΑ»

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έκλεισε τον Απρίλιο του 2014 και ενώ το έργο θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει από το 2016, η έναρξη της υλοποίησής του τοποθετείται, σύμφωνα με την κ.Αντωνοπούλου στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι περίπου 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο αφορά 1.100 άτομα, εκ των οποίων οι 557 είναι απολυμένοι από τα πρώην σούπερ μάρκετ “ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ” και οι 543 νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης. Προβλέπεται η συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης, ανάπτυξης προσόντων και  δεξιοτήτων, συμβουλευτικής, με ποσό περίπου 3.000 ευρώ που αντιστοιχεί στον καθένα, ποσό που μπορεί να ανέλθει σε 15.000 ευρώ, εάν κάποιος από τους καταρτιζόμενους επιθυμεί να προχωρήσει στη δημιουργία επιχείρησης. 

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα υποστηρικτικά προγράμματα των ανέργων δεν είναι επιδοματική πολιτική. Το δικό μας χρέος απέναντι στους ανέργους είναι να μπορούμε να τους υποστηρίζουμε, ώστε να διεκδικούν ισότιμα μια θέση εργασίας, με αυτούς που δεν έχουν απενταχθεί από την αγορά εργασίας. Όταν κάποιος μείνει εκτός της αγοράς εργασίας για δυο-τρία χρόνια η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν προσλαμβάνεται. Άρα εμείς πρέπει να ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, ώστε να μην αποκλείεται από την αγορά εργασίας», είπε η κ.Αντωνοπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκπροσώπων του Τύπου. 

Στην Ελλάδα, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 το σύνολο των ωφελουμένων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση είναι 6.157 άνεργοι  -ειδικότερα 4.059 απολυμένοι και 2.098 νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Ο συνολικός εγκεκριμένος συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός των έργων αυτών είναι 58,5 εκατ. 

Κοινωνική και Κέντρα Προσφύγων

Η κ.Αντωνοπούλου σημείωσε ότι η παρουσία της στη Λάρισα αφορά και στην ενημέρωση, σε τοπικό επίπεδο, για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και το υποστηρικτικό πλέγμα που καταρτίζει το Υπουργείο Εργασίας για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών Κοινωνικής Οικονομίας. Στις 6.30 θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα στο «Χατζηγιάννειο», όπου και η κ.Αντωνοπούλου θα αναλύσει τις εν λόγω πρωτοβουλίες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, υπάρχουν περίπου 2 εκατ. επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας στην Ευρώπη, που αντιστοιχούν στο 10% όλων των επιχειρήσεων στην ΕΕ, ενώ περισσότεροι από 11 εκατ. άνθρωποι, περίπου 6% του συνόλου των εργαζομένων της ΕΕ εργάζονται για επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους 90 περίπου εργαζόμενους στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας είπε: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση πήραμε ειδική άδεια, ώστε να μπορέσουν κάποιοι άνεργοι να συμβάλλουν στην υποστήριξη και μερική έστω επίλυση του προσφυγικού που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας. Οι προσλήψεις είναι για 8 μήνες και η χρηματοδότηση αντιστοιχεί σε 8 μήνες. Όταν οι ανάγκες των Κέντρων μειώνονται, φυσικά και οι άνθρωποι που εξυπηρετούν θα μειώνονται. Το ίδιο θα συνέβαινε με οποιουδήποτε είδους σύμβαση. Δεν μπορεί να χρησιμοποιούμε το κράτος σαν έναν κρατικοδίαιτο μηχανισμό, ο οποίος, ανεξάρτητα από τις ανάγκες που καλύπτονται, να τοποθετεί ανθρώπους σε θέσεις που δεν χρειάζεται να υπάρχουν. Άρα, ο εξορθολογισμός θα υπάρχει. Καταβάλλουμε όσοι έχουν εργαστεί σε Κέντρα να πάρουν μία πιστοποίηση, απόδειξη ότι είχαν αυτή την εργασιακή εμπειρία, ώστε στο μέλλον, ανάλογα με το πώς θα προκύπτουν οι ανάγκες για αυτό, να μπορούν να έχουν απόδειξη των δεξιοτήτων τους».  

Η κ.Αντωνοπούλου αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Δ.Καμμένου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του thessaliaeconomy.gr για το πώς να παράξει κανείς με φορολογία 60%-70% και πώς να καταναλώσει με μισθούς 300 ευρώ, επέλεξε να δηλώσει τα εξής: «Το πρόβλημα των πολύ χαμηλών μισθών είναι αυτό το οποίο η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί όμως με τη νομοθεσία και μόνον να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Αν ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι έτοιμος να προσλάβει και να δημιουργήσει θέσεις πλήρους απασχόλησης αυτό δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Αυτό που θέλω να υπερασπιστώ είναι ότι, αναλαμβάνοντας αυτή την κυβέρνηση βρήκαμε μια αγορά εργασίας διαλυμένη και ένα ποσοστό ανεργίας που έφτανε το 26%-27% -σε κάποιες περιοχές και το 35%. Καταφέραμε να μειωθεί η ανεργία κατά 3-4 % και από την άλλη θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε κάθε ευρώ που ξοδεύεται από τους πενιχρούς πόρους που έχουμε για την υποστήριξη των ανέργων να πιάνει τόπο»

Μαρία Μίχου