Φαβορί για την νίκη στις προεδρικές εκλογές γίνεται ξανά ο Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων.   

Κατά τη διάρκεια της νύκτας φαβορί ήταν ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αλλά η μεγάλη αλλαγή σημειώθηκε έπειτα από πρόβλεψη για ανατροπή υπέρ του Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 89% των ψήφων.

Σύμφωνα με την Edison Research, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 49,3% των ψήφων, έναντι 49% που εξασφαλίζει ο Τραμπ.   Κατά την Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 58%, ενώ μία ώρα νωρίτερα αυτή ανερχόταν σε 29%. Σύμφωνα παράλληλα με την PredictIt, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Δημοκρατικός υποψήφιος ανέρχεται τώρα σε 63%. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Smarkets, η πιθανότητα να κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος ανέρχεται τώρα σε 41%, με το ποσοστό αυτό να έχει σημειώσει τεράστια πτώση από το 80% που ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας.   

Σύμφωνα επίσης με τη βρετανική εταιρεία στοιχημάτων Betfair, οι πιθανότητες που έχει ο Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος να κερδίσει τις εκλογές ανέρχονται σε 60%.   Οι πιθανότητες να κερδίσει ο Μπάιντεν είχαν μειωθεί σε λιγότερες από το ένα τρίτο κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα, σύμφωνα με τα στοιχεία των γραφείων στοιχημάτων.   

Οι φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μετατρέπονται στο μεγαλύτερο γεγονός όλων των εποχών για τα στοιχήματα, σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων, με έναν παίκτη να ποντάρει τη Δευτέρα ένα εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 1,11 εκατ. ευρώ) στον Μπάιντεν. Αν κερδίσει, ο παίκτης αυτός θα πάρει 1,54 εκατομμύρια στερλίνες. 

Οι διαδρομές για την εκλογική νίκη

Σύμφωνα με τους NYT, τα επικρατέστερα σενάρια νίκης για τον Μπάιντεν και τον Τραμπ είναι τα ακόλουθα:

Τα σενάρια που αφορούν τον Μπάιντεν προϋποθέτουν ότι θα κερδίσει τη Νεβάδα (μια πολιτεία στην οποία προηγείται με πολύ μικρή διαφορά).

Το ένα σενάριο προβλέπει ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει τόσο την Αριζόνα όσο και τη Τζόρτζια, πολιτείες στις οποίες εμφανίζεται ανταγωνιστικός, ενώ εκκρεμεί η καταμέτρηση δεκάδων χιλιάδων ψήφων.

Μια νίκη του Μπάιντεν στην Αριζόνα θα μπορούσε να τον απαλλάξει από ένα μέρος της πίεσης του να βασίζεται εξολοκλήρου σε πολιτείες του «Γαλάζιου Τείχους». Έχει περιθώριο να χάσει στην Πενσυλβανία εάν επικρατήσει στην Αριζόνα, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει στη Τζόρτζια και την Αριζόνα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις 270 ψήφους του Σώματος των Εκλεκτόρων, ακόμα και αν χάσει στην Πενσυλβανία, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Ή θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος απλώς κερδίζοντας ξανά το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Τζόρτζια, όπου ο Τραμπ έχει μικρό προβάδισμα, με το 92% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, μια διαρροή σε ένα κέντρο καταμέτρησης σε κεντρικό σημείο της πολιτείας καθυστέρησε τη διαδικασία καταγραφής για την Ατλάντα και τις προαστιακές περιοχές της, οι οποίες θεωρούνται «οχυρό των Δημοκρατικών».

Από την άλλη, η επικράτηση του Τραμπ στη Φλόριντα, το Οχάιο και το Τέξας δεν δημιούργησαν νέα μονοπάτια για εκείνον αλλά, μάλλον καθυστέρησαν την πορεία του Μπάιντεν προς την κήρυξη μιας νίκης την Ημέρα των Εκλογών.

Η τελευταία ευκαιρία του Τραμπ είναι να ανατρέψει το αποτέλεσμα στη Νεβάδα, στην οποία η αναμέτρηση αναμένεται να είναι αμφίρροπη, δείχνοντας ωστόσο να είναι σε γενικές γραμμές υπέρ του Μπάιντεν.

«Η πορεία του Τραμπ είναι ακριβώς η ίδια με το 2016», ανέφερε ο Άλεξ Κόναντ, ένας Ρεπουμπλικανός ειδικός στο σχεδιασμό πολιτικών στρατηγικών,. «Πρέπει να τα πάει πολύ καλά σε κάποιες παραδοσιακά Δημοκρατικές πολιτείες. Ο Τραμπ θα κερδίσει όταν δεν θα είναι πλέον σίγουρη η στήριξη των ψηφοφόρων που οι Δημοκρατικοί θεωρούν δεδομένους».

 Με πληροφoρίες του Reuters