Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου με κλαδικές πολιτικές που θα τέμνονται με αντίστοιχες τοπικές και θα αφορούν στην υγιή επιχειρηματικότητα προκειμένου να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, εξέφρασε από τον Βόλο όπου βρέθηκε, ο διακεκριμένος καθηγητής μάνατζμεντ Δημήτρης Μπουραντάς.

Προσκεκλημένος ως ομιλητής σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ηγεσία αλλαγών σε δύσκολους καιρούς» που πραγματοποίησαν από κοινού ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μαγνησίας (ΣΦΕΕΜ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ) και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Μπουραντάς αναφέρθηκε στους τρόπους διαχείρισης της αλλαγής και στους παράγοντες που την επηρεάζουν σε όλα τα περιβάλλοντα, είτε πρόκειται για το σπίτι μας, την επιχείρησή μας ή το ίδιο το κράτος.

Με αφορμή την παρουσία του στον Βόλο και δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ο γνωστός καθηγητής απάντησε σε ερωτήματα δημοσιογράφων επισημαίνοντας ότι «το κακό με αυτή τη χώρα είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ «γνωρίζω» και «κάνω», (από το βιβλίο The know – do gap). Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. Όλοι ξέρουμε ότι θέλουμε ένα καλό επιχειρηματικό κλίμα, διότι χωρίς επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει παραγωγή. Χωρίς ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει οικονομία. Χωρίς οικονομία δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος, κοινωνική προστασία, δεν υπάρχουν σχολεία, δεν υπάρχουν νοσοκομεία κ.ο.κ.

«Το τι πρέπει να γίνει στο να αναπτυχθεί η οικονομία μας επίσης το γνωρίζουμε. Θέλουμε μια εθνική στρατηγική, με εθνικούς στρατηγικούς στόχους που να αφορά οριζόντια την επιχειρηματικότητα, την υγιή επιχειρηματικότητα και όχι την κρατικοδίαιτη. Χρειαζόμαστε κλαδικές στρατηγικές, φέρνοντας ως παράδειγμα την αγορά κρέατος, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να εισάγει 1 δις ευρώ κρέας, αλλά και τοπικές οι οποίες τέμνονται με τις κλαδικές. Η κλαδική στρατηγική για τον τουρισμό τέμνεται με την τοπική κλαδική για την ανάπτυξη της Μαγνησίας.»

Καταλήγοντας ό κ. Μπουραντάς τόνισε ότι «θέλουμε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Θέλουμε πολύ αποτελεσματικούς, αποδοτικούς και διαφορετικούς θεσμούς και δομές» είπε παραπέμποντας στο κράτος και επισημαίνοντας τα προβλήματα της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας που αποτελούν εμπόδια στην ανάπτυξη. Με ικανούς ανθρώπους που να ευνοήσουν αυτά τα πράγματα».

Όσον αφορά την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθεί η οικονομία, ο κ. Μπουραντάς έφερε το παράδειγμα της Κύπρου η οποία έχει αναδειχθεί σε χώρα που προτιμούν χιλιάδες φοιτητές για να σπουδάσουν «αν δείτε ότι η Κύπρος είναι 12 φορές μικρότερη χώρα από την Ελλάδα, εδώ θα έπρεπε να έχουμε 240.000 ξένους φοιτητές, που σημαίνει ένας ολόκληρος κλάδος» αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία όπως η υποστήριξη των νέων που θέλουνε να ασχοληθούν με τον αγροδιατροφικό τομέα καθώς επίσης και η διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια. «Όλα αυτά είναι επιμέρους ζητήματα, τα οποία σε επίπεδο γνώσεων τα ξέρουμε» σύμφωνα με τον καθηγητή που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πάσχουμε στην εφαρμογή.

Πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει κάτι

Σε ότι αφορά τις επικείμενες εκλογές ο κ. Μπουραντάς δήλωσε αισιόδοξος ότι αν έρθει ο Μητσοτάκης ότι θα κάνει κάτι. «Δεν έχει περιθώρια να μην κάνει» επισημαίνει ο καθηγητής. «Αν δεν κάνει και αυτός… που υποτίθεται ότι και έχει σπουδάσει και έχει δουλέψει, ξέρει από μάνατζμεντ και το κόμμα του, όπως λέει τουλάχιστον, ότι είναι φιλικό προς τις επιχειρήσεις… τότε τι να σας πω.

Ηγεμόνας ο Τσίπρας – Μάνατζερ ο Μητσοτάκης

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά των δύο διεκδικητών της εξουσίας, του νυν πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Μπουραντάς δήλωσε πως όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα. «Ο Τσίπρας είχε πενιχρά τα αποτελέσματα , είναι αρνητικά για μένα. Από άποψη συμπεριφοράς και με απογοήτευσε, παρά το ότι γνωρίζω προσωπικά την οικογένειά του» χαρακτηρίζοντάς τον ηγεμόνα, δημαγωγό ή ένα συνονθύλευμα από αυτά, ενώ ο Μητσοτάκης φαίνεται καλός μάνατζερ. «Απ΄ότι φαίνεται από τις σπουδές ξέρει, στη ζωή όμως είναι θέλω-ξέρω και μπορώ…Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι ξέρει ο Μητσοτάκης, το αν θέλει και αν μπορεί, αυτό θα το αποδείξει. Όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα.

magnesianews.gr