Στον καθαριστικό ρόλο που διαδραματίζουν η υγιής επιχειρηματικότητα και η καινοτομία στην παραγωγή πλούτου και στην ανάγκη κατανόησης της ηγεσίας των σημερινών εταιρειών πως η απόκτηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων συνιστά προϋπόθεση για την εξελικτική τους πορεία εστίασε την ομιλία του ο γνωστός πανεπιστημιακός καθηγητής management και συγγραφέας Δημ. Μπουραντάς.

Ως κεντρικός ομιλητής της ημερίδας που συνδιοργάνωσε την Τρίτη το Επιμελητήριο Λάρισας ο επιχειρηματικός φορέας με τo Athens Leadership Lab του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, στο οποίο είναι πρύτανης, με θέμα «Ηγεσία, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: Εμπειρία και προοπτικές στην Ελλάδα του σήμερα», ο κ. Μπουραντάς στάθηκε στη σύνδεση της ανταγωνιστικότητας με την παραγωγικότητα, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα, μίλησε για τη σημασίας της ανταγωνιστικότητας για την παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, ανέλυσε την έννοια της ηγεσίας, δίνοντας πλήθος παραδειγμάτων και τόνισε το τι πραγματικά χρειάζεται η χώρα μας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Η υγιής επιχειρηματικότητα και η καινοτομία υπό την ευρεία της έννοια συνιστούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις για την παραγωγή πλούτου μιας χώρας, τόνισε ο κ. Μπουραντάς επισημαίνοντας την έλλειψη θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Παράλληλα ο καθηγητής επικέντρωσε την ομιλία του στις σύγχρονες προκλήσεις που συνθέτουν τους ταραγμένους καιρούς και τους κρίσιμους παράγοντες διαρκούς επιτυχίας των επιχειρήσεων και των οργανισμών, στις υπευθυνότητες και τους ηγετικούς ρόλους, στις αρετές και ικανότητες που απαιτούν οι σύγχρονες προκλήσεις. Η «πολυτροπία» -τόνισε- αποτελεί την πλέον κρίσιμη ικανότητα των στελεχών για να αντιμετωπίσουν τις κρίσιμες προκλήσεις όπως είναι η αβεβαιότητα, η πολυπλοκότητα, ο ανταγωνισμός, η διαφορετικότητα, η συνεχής αλλαγή, τα παράδοξα και οι αντιφάσεις. 

Να σημειωθεί πως η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) ενώ χαιρετισμό με την έναρξή της απηύθυναν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Σωτ. Γιαννακόπουλος και η α’ αντιπρόεδρος ΕΕΔΕΓΕ Καλλιόπη Τζήκα. Ολοι τους ανέδειξαν την ανάγκη να υπάρξει «παραγωγική επανάσταση» στην χώρα, με ένα ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό με εξειδικευμένα και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα.

Γιώργος Νούλης Ελευθερία