Η άσκηση ποινικής δίωξης για σοβαρότατο κακουργηματικού βαθμού αδίκημα που αφορά διακίνηση παράνομων χρημάτων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis σε βάρος του προστατευόμενου μάρτυρα (σ.σ. ονομάζεται Νίκος Μανιαδάκης), πρώην συμβούλου  στο υπουργείο Υγείας, φαίνεται να ήταν δρομολογημένη από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Εφετείο, που μεταδίδει το ΑΠΕ, ήταν θέμα ημερών για την Εισαγγελία Διαφθοράς η ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα για τον σύμβουλο πρώην υπουργών Υγείας, ο οποίος μάλιστα φέρεται να ήταν από τους πρώτους ή και ο πρώτος που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση. Ο άλλοτε σύμβουλος έλαβε το όνομα «Γιάννης Αναστασίου» και φέρεται να έχει μιλήσει στους Εισαγγελείς για πολλές πτυχές της υπόθεσης Novartis, για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις «πρακτικές επιρροής» για τις οποίες ελέγχεται η βιομηχανία.

Φαίνεται επίσης να είχε προσδιορίσει το ποσό των παράνομων χρημάτων που, κατά τον ίδιο, διακινήθηκε από τη Novartis την πενταετία 2010-2015 σε 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο «Γιάννης Αναστασίου» φαίνεται να κάνει γενικόλογες αναφορές όσον αφορά τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συνδέονται με τα χρήματα αυτά. Οι πληροφορίες που έρχονται από το Θέμιδος Μέλαθρον, μάλιστα, αναφέρουν πως ο μάρτυρας Αναστασίου παρέλειψε να αναφερθεί στον δικό του ρόλο στην όλη υπόθεση.

Έτσι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, όταν προέκυψαν πριν από λίγο καιρό συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα παράνομων χρημάτων, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν απόφαση να στερήσουν αμέσως μετά τις γιορτές από τον πρώην σύμβουλο την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο σχεδιασμός των Εισαγγελέων ακυρώθηκε όταν ο «Γιάννης Αναστασίου» θέλησε να φύγει με την οικογένειά του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, για το εν λόγω ταξίδι ήταν ενήμερες οι αρχές, σύμφωνα όμως με πληροφορίες από το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, το επικείμενο ταξίδι ή μετακόμιση του «Αναστασίου», της οικογένειάς του και της οικοσκευής τους, όχι μόνο γνωστό δεν ήταν, αλλά αντιθέτως προκάλεσε πολύωρες διαβουλεύσεις των αρμόδιων Εισαγγελέων και της Αστυνομίας σχεδόν όλη την ημέρα της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Έτσι, τα σύνορα έκλεισαν με εισαγγελική διάταξη ενόσω ο «Γιάννης Αναστασίου» βρισκόταν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ μέσα σε λίγες ώρες φαίνεται να ανακλήθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Σχεδόν ταυτόχρονα ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία υπό τις περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στη θέση του «Γιάννη Αναστασίου» στη δικογραφία προστέθηκε το κανονικό όνομα του πρώην συμβούλου υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου, με τον φάκελο να έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή Διαφθοράς.

Η όλη εξέλιξη με τον «Γιάννη Αναστασίου» έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την υπεράσπισή του να αμφισβητεί τη νομιμότητα όσων έγιναν τη νύχτα της 30ής Δεκεμβρίου και κάποιους να υποστηρίζουν πως ο μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενδώσει σε πιέσεις που δέχθηκε για να «μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων».

Σύμβουλος υπουργών Υγείας

Σύμφωνα με τον Documentonews.gr, "o Νίκος Μανιαδάκης υπήρξε σύμβουλος του Αντρέα Λοβέρδου στην πολιτική για το φάρμακο. Ο Λοβέρδος με ένα απειλητικό mail προς το Documento διαψεύδει και απειλεί με μηνύσεις, αλλά δυστυχώς γι αυτόν η σχέση του με τον Μανιαδάκη προκύπτει από κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος Κελέση, η οποία το κατέθεσε αλλά δεν διαψεύστηκε ποτέ από το Λοβέρδο. Ο Μανιαδάκης στη συνέχεια υπήρξε σύμβουλος του Μάριου Σαλμά ο οποίος τον απέπεμψε μετά τις αποκαλύψεις του HOT DOC, πως ενώ ήταν σύμβουλός του, έπαιρνε σημαντικά ποσά μέσω εταιρειών της συζύγου του που εμφανιζόταν να υπογράφει με τις φαρμακευτικές συμβάσεις για το φάρμακο. Στη συνέχεια έγινε σύμβουλος του Άδωνη Γεωργιάδη, πράγμα που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας τον όρο «άτυπος σύμβουλος». (Τον ίδιο όρο έχει χρησιμοποιήσει και για άλλον σύμβουλό του ο Γεωργιάδης, που φαίνεται να ξέπλενε το μαύρο χρήμα της NOVARTIS, ήταν και αυτός άτυπος).

Δηλαδή ο άνθρωπος εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη, ήταν σύμβουλος τριών υπουργών, οι οποίοι τυγχάνει να είναι και εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο NOVARTIS, με αρμοδιότητα την πολιτική του φαρμάκου και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα...".

Z.H.