Σε φάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι και πως θα επαναλειτουργήσει η εστίαση είναι τα μέλη του ΣΜΟΕ. “Η πτώση στις πωλήσεις είναι στο 90%”, αναφέρει ο Λαρισαίος πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, Θάνος Ντούγκος, υπογραμμίζοντας ότι “περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά καταλαβαίνετε ότι αν αυτό συνεχιστεί σίγουρα κάποιοι θα κλείσουν, γιατί και τα μέτρα που πάρθηκαν για τις μικρές επιχειρήσεις δεν είναι ιδιαίτερα αμυντικά, δεδομένης της κατάστασης. Τα €800 δεν είναι αρκετά, εάν δεν γίνει ένα γενναίο κούρεμα στις τρέχουσες χρεώσεις, για να μπορεί ο παραγωγός να ξεκινήσει και πάλι”. 

Αναφορικά με την αύξηση της ζήτησης στο retail και κατά πόσο θα μπορούσε αυτή να ισοσταθμίσει την πτώση από το κανάλι της Horeca, ο ίδιος αναφέρει ότι “οι μικροί παραγωγοί δεν ωφελήθηκαν. Οι μεγάλες εταιρείες, που είναι στο retail, φαντάζομαι ότι δεν θα έχουν την ίδια πτώση με εμάς, τους μικρούς παραγωγούς, που έχουμε τη Horeca σαν το κύριο κανάλι διανομής μας. Καταλαβαίνετε ότι η λιανική δεν μπορεί να υποκαταστήσει την χονδρική”. 

Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος του ΣΜΟΕ επισημαίνει ότι ακόμα και με την άρση των περιοριστικών μέτρων, η κατάσταση δεν θα καλυτερεύσει άμεσα. “Καταρχήν, δεν θα ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις, που έκλεισαν πριν από 45 ημέρες, ενώ και όσες πρόκειται να ανοίξουν, ακόμα δεν γνωρίζουν τις συνθήκες και τους κανόνες, με τους οποίους θα επαναλειτουργήσουν.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από FnB)