Πρόταση για την απόκτηση του εργοστασίου της Ελαΐς - Unilever στη Γαστούνη, όπου παράγονται οι κωδικοί του Pummaro, κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία επεξεργασίας ντομάτας Νομικός (με εργοστάσιο και στα Φάρσαλα), ενώ ενδιαφέρον φέρεται να έχουν εκδηλώσει και οι εταιρείες Damavand και Μινέρβα.

Κύκλοι της Νομικός πάντως τονίζουν ότι το κλείσιμο του εργοστασίου επεξεργασίας στην Αλίαρτο δεν σχετίζεται με το ενδιαφέρον της για το εργοστάσιο παραγωγής του Pummaro.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το ενδιαφέρον για τη μονάδα, η οποία απασχολεί πάνω από 100 άτομα με εποχικά συμβόλαια, έγκειται περισσότερο στο brand name των προϊόντων, που παράγει, παρά στον μηχανολογικό εξοπλισμό του.

Θυμίζουμε ότι, το Pummaro πωλήθηκε στη Unilever από τη Μέλισσα Κίκιζας το 1999, μια περίοδο, όπου σύμφωνα με την αγορά, το μερίδιό του στην κατηγορία των τοματικών προϊόντων ήταν κοντά στο 70%.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, πέραν των Νομικός, Damavand και Μινέρβα, η Μέλισσα Κίκιζας, δύο funds (ένα ελληνικό και ένα ξένο) και η Chipita, εμφανίζονται μεταξύ των μνηστήρων, που διεκδικούν την αγορά του εργοστασίου της Ελαΐς - Unilever στη Γαστούνη.

Για το project της πώλησης, που τρέχει η Alpha Bank, ύστερα από επικοινωνία μας, η Chipita διέψευσε ότι ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη μονάδα, ενώ πηγές της Μέλισσα Κίκιζας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για κάτι τέτοιο.

Σε ανακοίνωσή της, η Unilever ανέφερε πως επαναξιολογεί την κατηγορία του τοματικού προϊόντος στην Ελλάδα, με το σχέδιο αναθεώρησης να εξετάζει όλες τις πιθανές εναλλακτικές. Προσέθεσε δε, ότι "το Pummaro κατέχει διαχρονικά ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, ενώ το πρώτο και τόσο κρίσιμο εξάμηνο του 2020, κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη".

Στέλλα Αυγουστάκη FnB