Τον δρόμο της επίλυσης έχει πάρει η αντιδικία που εδώ και 4 χρόνια μαίνεται στο εσωτερικό της οινοποιίας Μαλαματίνας γνωστή κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα για τη ρετσίνα της, που συμπληρώνει 123 χρόνια λειτουργίας στην ελληνική αγορά.

Η αντιδικία, η οποία δημιούργησε σωρεία προβλημάτων στην εταιρεία ξεκίνησε το 2014 με την άσκηση αγωγής του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα κατά της -τότε- εν διαστάσει συζύγου του, Αικατερίνης Τιάλιου-Μαλαματίνα, η οποία για μια περίοδο έλεγξε την πλειοψηφία ολόκληρου του ομίλου και έθεσε εκτός διοίκησης τον πρώην σύζυγό της.

Σύμφωνα με την νομική εκπρόσωπο της εταιρίας, το 2016 το Εφετείο Θεσσαλονίκης τάχθηκε με απόφασή του υπέρ του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα, ενώ η συζυγός του προσέφυγε στον Άρειο Πάγο.

Τον Ιούλιο του 2018, με απόφαση του ο Άρειος Πάγος απέρριψε την ασκηθείσα από την Αικατερίνη Τιάλιου-Μαλαματίνα αίτηση αναιρέσεως.

Ο Κ. Μαλαματίνας έχει καταθέσει κατά της Αικατερίνης Τιάλιου-Μαλαματίνα και λοιπών προσώπων μηνύσεις για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης σε βαθμό κακουργήματος και τα παραπάνω πρόσωπα παραπέμφθηκαν να δικαστούν ως κατηγορούμενοι για τα παραπάνω αδικήματα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης (η σχετική ποινική δίκη θα διεξαχθεί, κατόπιν διαδοχικών αναβολών, το φθινόπωρο του 2019).

Όσον αφορά τις μηνύσεις της Αικατερίνης Τιάλιου-Μαλαματίνα κατά των μελών της προσωρινής διοίκησης της «Οινοποιίας Μαλαματίνα» για απιστία και ηθική αυτουργία του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα σε αυτή, έχουν ήδη εκδοθεί αμετάκλητα απαλλακτικά Βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, αναφορικά με το σύνολο των μηνυθέντων. Αντίστοιχη, όμως, εξέλιξη είχαν και άλλες μηνύσεις-εγκλήσεις της Αικατερίνης Μαλαματίνα στο πλαίσιο της παραπάνω αντιδικίας.

 Μάλιστα προ ολίγων ημερών, ο Άρειος Πάγος απεφάνθη κατά αίτησης αναιρέσεως ασκηθείσας από την κυρία Αικατερίνη Τιάλιου – Μαλαματίνα, και επικύρωσε αμετάκλητα, με την υπ’ αριθμ. 547/2019 απόφασή του, την απόφαση περί διορισμού προσωρινών διοικήσεων στις εταιρίες του Ομίλου Μαλαματίνα «ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ Ε. ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ ΑΕΒΕ» και «Κ. ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΑΕΒΕ», ο οποίος είχε λάβει χώρα το έτος 2015 αιτήσει του μετόχου κ. Κωνσταντίνου Μαλαματίνα.

Προσπάθεια για ανάκαμψη

Η πολύχρονη αντιδικία πάντως είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την οινοποιία με αποτέλεσμα η οικονομική εικόνα της εταιρείας να επιβαρύνεται.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του 2017 οι δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονται σε 35,9 εκατ ευρώ, εκ των οποίων 32,4 εκατ ευρώ έχουν ταξινομηθεί ως μακροπρόθεσμες και 3,4 εκατ ευρώ έχουν έχουν ταξινομηθεί ως βραχυπρόθεσμες. Μαζί με τις άλλες οφειλές το σύνολο των υποχρεώσεων αγγίζει τα 48,3 εκατ. Ο κύκλος εργασιών της το 2017 υποχώρησε στα 14,48 εκατ. από 17,18 εκατ. το 2016. Το καθαρό αποτέλεσμα του 2017 είναι ζημιογόνο κατά 1,96 εκατ. Ένανι ζημιών 678.000 ευρώ το 2016.

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2017 υπεγράφη συμφωνία της Μαλαματίνα με τς πιστώτριες τράπεζες που προβλέπει κεφαλαιοποίηση οφειλών από τόκους μειωμένου επιτοκίου, επέκταση δανείων μέχρι την 31.12.2026 και σύσταση ενεχύρου επί των σημάτων των εταιρειών Οινοποιία και Δουμπιά.

Προβλέπεται επίσης σειρά συστάσεων ενεχύρων επί όλων σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων της.

Στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας αναφέρεται ότι «η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας και standstill agreement, αύξηση πιστωτικού ορίου, μείωση επιτοκίων και, σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των δαπανών θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και δεν είναι στις προθέσεις της εφόσον πραγματοποιηθούν τα ανωτέρω να προχωρήσει σε ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν άμεσα στην παύση λειτουργίας της».

Στις ενέργειες για ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας περιλαμβάνεται το αεροσκάφος, καθώς και το σκάφος θαλάσσης ιδιοκτησίας εταιρείας του ομίλου.

Ελένη Μπότα