Στην πρώτη μεγάλη επένδυση, μετά τη διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο, στα μέσα Ιουνίου, προχώρησε η εταιρεία Καράτζης (που διατηρεί μονάδα στη Λάρισα) με την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής στην BSK & Lakufol Kunststoffe. Πρόκειται για γερμανική εταιρεία παραγωγής πολυστρωματικών φιλμ ενσίρωσης τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία χρησιμοποιούνται στη γεωργία, κατά τη διαδικασία ζύμωσης φυτικών προϊόντων με υψηλή υγρασία. Η «Καράτζη» δεν γνωστοποίησε ούτε το ύψος του τιμήματος ούτε το ακριβές πλειοψηφικό ποσοστό που απέκτησε στον γερμανικό όμιλο, καθώς, εξάλλου, δεν διαθέτει σχετική υποχρέωση μετά την έξοδό της από το Χρηματιστήριο.

Ο όμιλος Καράτζη, που δραστηριοποιείται κυρίως στην κατασκευή υλικών διχτυών, έχοντας υλοποιήσει σειρά επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον τουρισμό, διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός από την Ελλάδα και στη Γερμανία. Εχοντας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ισχυρή και εδραιωμένη παρουσία στη γερμανική αγορά, εντόπισε και απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της BSK & Lakufol Kunststoffe που έχει έδρα στο Henfenfeld της Γερμανίας. Η τελευταία παράγει, μεταξύ άλλων, αγροτικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών με ισχυρή ζήτηση για γεωργικές και βιομηχανικές χρήσεις. Σε αυτά ανήκουν τα Agra-stretch που υπήρξε το πρώτο φιλμ ενσίρωσης (ζύμωση φυτικών προϊόντων με υψηλή υγρασία) που κατασκευάστηκε στη Γερμανία, Netfol, SILAPAC, SilaECO Power Net και SILAPRESS.

Με την προσθήκη της παραγωγικής δυναμικότητας της βιομηχανικής μονάδας της BSK & Lakufol Kunststoffe, η «Καράτζη» αποκτά οφέλη σε εμπορικό επίπεδο, έχοντας τη δυνατότητα να παράσχει μεγαλύτερο εύρος προϊοντικών προτάσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο όμιλος προχώρησε στην αναβάθμιση του μηχανολογικού του εξοπλισμού, κίνηση που προσθέτει 4.500 τόνους παραγωγής στην υφιστάμενη δυναμικότητα της BSK & Lakufol Kunststoffe, σε ετήσια βάση.

Οι κινήσεις αυτές επιτρέπουν την περαιτέρω ισχυροποίηση στη βιομηχανική και εμπορική του παρουσία στις διεθνείς αγορές ειδών συσκευασίας, με τον όμιλο Καράτζη να δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες, διαθέτοντας παραγωγικές μονάδες στο Ηράκλειο της Κρήτης, τη Λάρισα και τη Γερμανία.

Οι παραγωγικές μονάδες της «Καράτζης» βρίσκονται σε τρία εργοστάσια στον νομό Ηρακλείου Κρήτης και ένα στη Λάρισα. Η εταιρεία διαθέτει επίσης εργοστάσιο στη Γερμανία.

Εκτός από τη βιομηχανία, ο όμιλος Καράτζη δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κατερίνη, τη Λάρισα, τη Βοιωτία και το Ηράκλειο, ενώ επενδύει και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δραστηριοποιείται και στον τουριστικό κλάδο, κατέχοντας το συγκρότημα ξενοδοχείων και μπανγκαλόου με 500 δωμάτια και σουίτες Nana Golden Beach στη Χερσόνησο και το Nana Princess Suites Villas & Spa που διαθέτει 112 σουίτες και βίλες.

Λ.Ε. thesssaliaeconomy.gr (με από Δημήτρη Δελεβέγκο Καθημερινή)