Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, φέτος είναι μειωμένος κατά 10% ο αριθμός όσων σχεδιάζουν να επισκεφθούν τις μεσογειακές χώρες στη διάρκεια των θερμών μηνών, ενώ το 7,6% των επίδοξων τουριστών αντιμετωπίζει ήδη τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως μείζονα αρνητικό παράγοντα και αιτία ανησυχίας όταν σχεδιάζει να ταξιδέψει στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ριζική και οριστική μεταβολή στις επιλογές των τουριστών φαίνεται να φέρνει ήδη η κλιματική κρίση και ειδικότερα οι καύσωνες που πλήττουν επιθετικά τις χώρες της Μεσογείου. Στη διάρκεια των πολύ θερμών μηνών του καλοκαιριού, η τουριστική κίνηση αρχίζει να μειώνεται σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, ενώ ταυτοχρόνως αυξάνεται σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης που προσφέρουν πιο δροσερές διακοπές. Οσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, παρατηρείται μια εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης στη διάρκεια των χειμερινών μηνών, με το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου να καταγράφει αύξηση 87,5% των διεθνών αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας παρατηρούν πως η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια αποσυμφόρηση στα ιδιαιτέρως δημοφιλή νησιά, όπως π.χ. η Μύκονος, όπου τους θερινούς μήνες επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο.

Η αλλαγή στις επιλογές των τουριστών εμφανίζεται ανάγλυφη σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), σύμφωνα με την οποία φέτος είναι μειωμένος κατά 10% ο αριθμός όσων σχεδιάζουν να επισκεφθούν τις μεσογειακές χώρες στη διάρκεια των θερμών μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο. Είναι προφανές πως το πρόβλημα είναι οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούν πυρκαγιές και ξηρασία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε το τουριστικό ενδιαφέρον για χώρες που συνήθως αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τις χειμερινές διακοπές, όπως η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Δανία και η Ιρλανδία. Ο Μιγκέλ Σαντζ, επικεφαλής της ETC, προεξοφλεί μάλιστα πως «οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν στο μέλλον ακόμη περισσότερο τις επιλογές των τουριστών στην Ευρώπη». Οπως προκύπτει άλλωστε από σχετική έρευνα της ETC, το 7,6% των επίδοξων τουριστών αντιμετωπίζει ήδη τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως μείζονα αρνητικό παράγοντα και αιτία ανησυχίας όταν σχεδιάζει να ταξιδέψει στη διάρκεια των θερμών μηνών.

Υπάρχουν ήδη περιπτώσεις τουριστών που επέσπευσαν την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, δίνοντας πρόωρο τέλος στις διακοπές τους ακριβώς εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Μιλώντας στο Reuters ένα ζευγάρι Νορβηγών, η Ανίτα Εσχόι και ο σύζυγός της, ανέφεραν πως βρίσκονταν σε αγαπημένο τους θέρετρο κοντά στη Ρώμη και επέστρεψαν εσπευσμένα μία εβδομάδα νωρίτερα όταν το θερμόμετρο πέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου. Οπως διευκρινίζει η ίδια, η ζέστη τής προκάλεσε πονοκεφάλους, πόνους στα πόδια και στα δάχτυλα, που πρήστηκαν, ενώ είχε συνεχώς ζαλάδες. Για την Ανίτα Εσχόι, οι καλοκαιρινές διακοπές στον Νότο της Ευρώπης αρχίζουν να μοιάζουν με κάτι που ανήκει πια στο παρελθόν. Οπως τονίζει, σκέφτεται να κάνει πλέον διακοπές στην πατρίδα της, τη Νορβηγία, και προσθέτει με έμφαση: «Δεν θέλω πια να κάνω διακοπές κάπου όπου θα έχω πονοκεφάλους και ζαλάδες».

Γενικότερα, πάντως, δεν έχει ακόμη καταγραφεί κύμα ακυρώσεων διακοπών. Οι Βρετανοί, ειδικότερα, έκλεισαν λιγότερες διακοπές στο εσωτερικό της χώρας τους και περισσότερες στις μεσογειακές χώρες. Πολλοί μάλιστα μερίμνησαν αρκετούς μήνες νωρίτερα. Οπως επισημαίνει ο Σιν Τίπτον του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου ΑΒΤΑ, συνεχίζεται εν μέρει η τάση που κατεγράφη το περασμένο έτος, όταν εκτοξεύθηκαν στα ύψη οι κρατήσεις και τα ταξίδια ως αντίδραση του κόσμου στα lockdowns και στους γενικότερους περιορισμούς που τους είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ολα δείχνουν, όμως, πως η προτίμηση των βορειότερων λαών για τις μεσογειακές χώρες και γενικότερα για τις χώρες του Νότου μπορεί να εξανεμιστεί, καθώς οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο επιθετικοί και ανυπόφοροι.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη ενδέχεται να υπερβούν ακόμη και το ρεκόρ που κατεγράφη στην Ευρώπη τον Αύγουστο του 2021, τους 48,8 βαθμούς Κελσίου. Προειδοποιούν, έτσι, για τον κίνδυνο να επαναληφθεί το σοκ που προκάλεσαν το περασμένο έτος οι θάνατοι από τη ζέστη. Στην Ισπανία η μεγάλη ζήτηση για διακοπές φέτος επικεντρώνεται κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας και στα νησιά της, όπου οι θερμοκρασίες είναι ηπιότερες το καλοκαίρι. Αυτό εκτιμά μέχρι στιγμής η εθνική υπηρεσία τουρισμού Exceltur. Από έρευνα του Reuters άλλωστε προέκυψε πως ορισμένοι Ισπανοί που κάνουν διακοπές στο εσωτερικό της χώρας τους σχεδιάζουν να τις μεταφέρουν σε πιο δροσερές εποχές του χρόνου, όπως για παράδειγμα τον Ιούνιο, όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι τόσο υψηλές.

Reuters - Καθημερινή