Εκπλήξεις που… εξέπληξαν ακόμα και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της εκλογικής μάχης έκρυβε η κάλπη της εκλογικής αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής στο Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας .

Μιας "μάχης", αμφίρροπης και ενδιαφέρουσας εκ προοιμίου, που έκρυβε τελικά πολλές ανατροπές, τόσο σε επίπεδο παρατάξεων όσο και σε επίπεδο προσώπων... Αν και το αποτέλεσμα της κάλπης θα καταγραφεί επισήμως εντός των επομένων ημερών, ίσως και ωρών, ωστόσο το νέο σκηνικό είναι πλέον διαμορφωμένο και τα δεδομένα γνωστά... Για την ώρα οι παρατάξεις επιδίδονται σε αγώνα ερμηνείας του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και της μεγάλης μάχης που θα δοθεί σε λίγες ημέρες για την εκλογή του προέδρου και την κατανομή των αξιωμάτων.

Η πρώτη μεγάλη έκπληξη ήταν η εντυπωσιακή παρουσία των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδος, μιας νεοσύστατης παράταξης που έστω και αν εμφώλευε η στήριξη της πάλαι ποτέ ΣΥΝΑΡΟΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφεραν να εξασφαλίσουν υψηλό ποσοστό 26%, να αναδειχτούν δεύτερη δύναμη στη Θεσσαλία με μικρή διαφορά από την πρώτη ΔΗΚΙΟ και να εκλέξουν δύο εκπροσώπους στην τοπική διοίκηση του ΠΤ. Τον ελεύθερο επαγγελματία Χρόνη Ισαακίδη, πρώην πρόεδρο του ΟΕ Θεσσαλίας και μέχρι πρότινος ηγετικό πρόσωπο της ΑΚΙΟΕ και τον εφοριακό Μαργαρίτη Τσουλούφη, που για πρώτη φορά εισέρχεται στο ΔΣ του φορέα.

Το να θεωρηθεί έκπληξη η πρωτιά της ΔΗΚΙΟ τόσο στο νομό όσο και σε Πανθεσσαλικό επίπεδο θα ήταν τολμηρό. Η γαλάζια παράταξη ήταν το φαβορί και το απέδειξε όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και σε όλη τη χώρα. Απλά σε τοπικό επίπεδο, η έκπληξη ήταν που δεν κατάφερε να κρατήσει τις τρείς έδρες που είχε στο ΔΣ, δυσκολεύοντας πλέον τους χειρισμούς και την ευελιξία της στη σύνθεση του προεδρείου. Ξέχωρα μάλιστα που στο ν. Λάρισας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Συνέλευσης έχασε για πρώτη φορά την ηγεμονική της θέση από άλλη παράταξη... Πάντως ο απερχόμενος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσσαλίας Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, λογιστής στο επάγγελμα και ο εφοριακός Ευάγγελος Αναγνωστόπουλος θα είναι εκ νέου στη διοίκηση του φορέα. Ο Κοτσιμπογεώργος μάλιστα κρατά και την πρωτιά σε σταυρούς από όλους τους υποψηφίους που μετείχαν στη διαδικασία για το Περιφερειακό Τμήμα.

Όσο για τις λοιπές παρατάξεις, θα πρέπει να σταθούμε στην αξιόλογη παρουσία της ΠΟΦΕΕ, των λογιστών και των οικονομολόγων δηλαδή, που "χτυπήθηκαν" προεκλογικά με απόψεις όπως δεν θα έπρεπε να είναι μέλη του συγκεκριμένου Επιμελητηρίου, εξασφαλίζοντας τη μία από τις 7 έδρες της νέας διοίκησης. Ο Νίκος Κίσσας θα είναι ο εκπρόσωπό τους και ένας από αυτούς που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη συγκρότηση του νέου προεδρείου.

Αρνητική έκπληξη ήταν η παρουσία της ΠΔΣΟ, που "πλήρωσε" εν μέρει την φυγή από το συνδυασμό της, του πρώην προέδρου του και πολύπειρου περί των εκλογικών διαδικασιών Αιμίλιου Νταγιάννη και της ΑΚΙΟΕ που η αποχώρηση Ισαακίδη την καταπόντισε. Η φθορά ωστόσο της ΠΔΣΟ "χρυσώνεται" με την εκλογή του οικονομολόγου Ιωάννη Μαργαριτόπουλου στο Δ.Σ. Η μεγάλη ανατροπή προέκυψε τέλος από του Τρικαλινούς Οικονομολόγους που χάρη στο εντυπωσιακό ποσοστό που πήραν στα Τρίκαλα, 60,8%, κατάφεραν να "αρπάξουν" την μία έδρα της διοίκησης με τον Αθαν. Παπακωνσταντίνου. Σίγουρα πάντως δεν θα τα κατάφερναν αν δεν είχαν την στήριξη της ΠΔΣΟ...

 Οι σταυροί των υποψηφίων

Κάνοντας μια πρώτη αποκρυπτογράφηση του αποτελέσματος, μέσω των πινάκων που παραθέτουμε και με τους σταυρούς που πήραν υποψήφιοι για τη διοίκηση του φορέα, μπορούμε να δούμε τη δυναμική που παρουσίασαν οι παρατάξεις τόσο στο νομό Λάρισας όσο και στις λοιπές περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας για το ΔΣ και τη ΣτΑ.

* Ειδικότερα η "γαλάζια" παράταξη της ΔΗΚΙΟ, είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών με ποσοστό 30% σε πανθεσσαλικό επίπεδο, έστω και αν έχασε τη μία από τις 3 έδρες που είχε στο προηγούμενο Δ.Σ. Οι σταυροί που πήραν οι 10 υποψήφιοί της για το ΔΣ στη Λάρισα είναι: Αναγνωστόπουλος Ευάγγελος 198, Αποστολάκος Δημήτριος (εκ Μαγνησίας) 6, Γιαννακός Κωνσταντίνος (εκ Τρικάλων) 88, Γουγουλιάς Βασίλειος 166, Κοτσιμπογεώργος Ηλίας 248, Κωνσταντούλας Αθανάσιος ( Εκ Μαγνησίας) 3, Μπαντής Ιωάννης 174, Πετράκου Βασιλεία 132, Ρόμπος Χριστόφορος ( Εκ Τρικάλων) 68 και Χουλιάρας Νικόλαος ( Εκ Μαγνησίας) 8. Για τη συνέλευση των Αντιπροσώπων το ποσοστό της άγγιξε το 29,7% πανθεσσαλικά και 32,4% στη Λάρισα.

* Οι σταυροί των 10 υποψηφίων της παράταξης των "Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδος" (ΠΟΕ) για το Δ.Σ. ήταν: Βασδέκη- Γκούνη Χαρίκλεια (Λάρισα) 87 ψήφους, Ισαακίδης Χρόνης (Λάρισα) 219, Καφφές Ζήσης (Λάρισα ) 102, Λουλέ Ηλιάνα (Τρίκαλα) 42, Μπαρμπούτης Κων/νος (Καρδίτσα) 120, Μπέλτσιου Κωνσταντίνα (Λάρισα ) 34, Παπανδρέου Αριστείδης-Κωνσταντίνος (Μαγνησία) 80, Τσανάκας Αθανάσιος (Τρίκαλα) 14, Τσιμούρτος Γεώργιος (Μαγνησία)79 και Τσουλούφης Μαργαρίτης (Λάρισα) 190. Το ποσοστό της νεοσύστατης παράταξης στο περιφερειακό τμήμα και ποσοστό 26% σε πανθεσσαλικό επίπεδο κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχές καθώς πλέον είναι η δεύτερη σε δύναμη παράταξη στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Σε ότι αφορά στην εκλογή εκπροσώπων στη ΣΤΑ έλαβαν πανθεσσαλικά 26,4% ενώ ειδικά στην ΠΕ Λάρισας αναδείχτηκαν σε πρώτη δύναμη με ποσοστό 32,5%

* Η παράταξη της Π.Δ.Σ.Ο. που έχει τις ρίζες της στο ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον η τρίτη δύναμη στο Επιμελητήριο. Το ποσοστό της έπεσε στο 8,7% και στη μία έδρα, ενώ στο προηγούμενο Δ.Σ. είχε 2 έδρες. Οι σταυροί των 10 υποψηφίων της είναι: Αθανασίου Χρήστος 41, Βασιλός Κωνσταντίνος (Μαγνησία) 3, Κουτσούκου Ευαγγελία( Μαγνησία) 3, Κρομμύδας Γεώργιος (Καρδίτσα) 0, Κυρίτση Ανδριάνα (Καρδίτσα) 3,Μαλάκος Ιωάννης 55, Μαργαριτόπουλος Ιωάννης 57, Μπακούρα Νατάσα 44, Παπαχρήστου Χρύσα (Μαγνησία), και Χατζής Γεώργιος 55. Για τη ΣτΑ το ποσοστό της ήταν 20,4% πανθεσσαλικά και 10% στη Λάρισα.

 * Η παράταξη των λογιστών και φοροτεχνικών η ΠΟΦΕΕ είχε μια αξιοπρεπή παρουσία κρατώντας τις δυνάμεις της που της εξασφάλισαν και στο φετινό συμβούλιο τη μία έδρα και ποσοστό 18,5%. Οι σταυροί των υποψηφίων της παράταξης ήταν : Αποστολόπουλος Αλέξανδρος (Καρδίτσα) 101, Βαιόπουλος Χρήστος (Μαγνησία) 38, Βυθοπούλου -Λαμπροπούλου Βιργινία (Καρδίτσα) 47, Ηλίας Αλέξανδρος (Μαγνησία) 25, Κίσσας Νικόλαος 170, Μακρυγιάννη Ελένη 135, Νάτσιος Νικόλαος 148, Παπαστεργίου Σωτήριος (Τρίκαλα) 84, Σκρέτας Γεώργιος (Τρίκαλα) 80 και Φατούρας Κωνσταντίνος 91. Για τη ΣτΑ το ποσοστό της παράταξης πανθεσσαλικά κυμάνθηκε στο 16,9% και στη Λάρισα στο 20,5%

 * ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ: Η συγκεκριμένη παράταξη κατέβασε ψηφοδέλτιο για το Δ.Σ. με 10 υποψηφίους εκλέγοντας μάλιστα τον Αθανάσιο Παπακωνσταντίνου στο νέο Δ.Σ., παίρνοντας 111 σταυρούς από όλη τη Θεσσαλία με 3 σταυρούς μόνο από τη Λάρισα. Ο Παπακωνσταντίνου υπερίσχυσε με βραχεία κεφαλή ψήφων του Κωνσταντίνου Γιαννιώτη (111 έναντι 109). Αν και οι Τρικαλινοί Οικονομολόγοι πριμοδοτούνταν από την ΠΔΣΟ ωστόσο το γεγονός ότι στο νέο ΔΣ θα έχουν παρουσία, η συμμετοχή τους στις εκλογές κρίνεται επιτυχής. Το ποσοστό 10,8% που εξασφάλισε συνολικά και 60,8% στα Τρίκαλα καθιστά την παράταξη πέμπτη δύναμη στο Επιμελητήριο.

* ΔΠΚ-Ο: Από τους 10 υποψηφίους της παράταξης, από τη Λάρισα ήταν μόνο η Μαρία Κωστή, η οποία έλαβε 25 ψήφους, όσους πήρε όλος ο συνδυασμός στη Λάρισα. Η εικόνα της παράταξης συνολικά δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς το ποσοστό 3,9% που εξασφάλισε θεωρείται μικρό, πηγαίνοντας καλά μόνο στα Τρίκαλα. Στη ΣτΑ το ποσοστό της κυμάνθηκε στο 3,6% και μόνο στα Τρίκαλα άγγιξαν το 10%.

* ΑΚΙΟΕ: Η παράταξη είχε δύο μόνο υποψηφίους για το Δ.Σ. τον Καρδιτσιώτη Πιτσαρής Αντώνιος και τον Λαρισαίο Τρικαλιώτη Κωνσταντίνο που και οι δύο πήραν 35 συνολικά ψήφους και ποσοστό 2,1% Ως παράταξη δεν τα πήγε καλά καθώς στη Λάρισα με 13 συνολικά ψήφους πήρε το μικρότερο ποσοστό 1,5%. Ομοίως άφαντη ήταν και στη ΣτΑ με ποσοστό 2,9% στη Θεσσαλία και 1,9% στη Λάρισα. Γενικά η παράταξη είχε αξιοπρεπή παρουσία μόνο στο Βόλο.

Γιώργος Νούλης Ελευθερία