Επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε προ ημερών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ), Λαρισαίος, Θάνος Ντούγκος, για το θέμα της σχεδιαζόμενης επιβολής δασμών σε όλα τα ευρωπαϊκά κρασιά, που εισάγουν οι ΗΠΑ, ζητώντας την εξαίρεση της Ελλάδας από τη σχεδιαζόμενη επιβολή του μέτρου.

“Ευελπιστούμε σε μια θετική έκβαση”, αναφέρει ο κ. Ντούγκος, τονίζοντας μάλιστα ότι “εάν αυτό εφαρμοστεί, τελειώσαμε από την αγορά. Ήδη, θεωρούμαστε σε κάποιες κατηγορίες πιο ακριβοί σε σχέση με άλλες Τρίτες Χώρες, όπως είναι η Χιλή, η Αργεντινή, η Αυστραλία και η Ν. Αφρική”.

Η καλύτερη αγορά 

“Οι ΗΠΑ είναι η καλύτερη αγορά για κρασί στον πλανήτη, καταλαβαίνετε λοιπόν ότι υπάρχει εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών, που πωλούν στη συγκεκριμένη αγορά. Όταν οι άλλοι έχουν μικρούς δασμούς και η Ελλάδα έχει τους διπλάσιους, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε ξοδέψει αρκετά χρήματα σε προγράμματα προώθησης προϊόντων, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξα τα πράγματα”. 

Στην επιστολή, ο κ. Ντούγκος επισημαίνει ότι το ελληνικό κρασί, ο τόσο σημαντικός κλάδος της αγροτικής μας παραγωγής, έχει ανάγκη τη διατήρηση των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Οι λόγοι εξαίρεσης είναι: 

• Η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό φίλο και σύμμαχο με τις ΗΠΑ, έχοντας εξαιρετικές εμπορικές και μη σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα εισάγει πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών από τις ΗΠΑ. 

• Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα στο εμπόριο κρασιού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικά οι οινοποιοί, που έχουν τις ΗΠΑ ως κύριο πελάτη των κρασιών τους, θα κινδύνευαν άμεσα με κατάρρευση πωλήσεων. 

• Ας μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης με ελληνικά εστιατόρια, όπου στις λίστες τους έχουν αποκλειστικά ελληνικά κρασιά. Η επιβολή δασμών δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα σε Έλληνες και Αμερικανούς εισαγωγείς και εστιάτορες, θέτοντάς τους εκτός ανταγωνισμού, σε σχέση με εισαγωγείς και εστιάτορες που εμπορεύονται κρασιά εκτός Ε.Ε. • Κατά την προηγούμενη δεκαετία, ένα μεγάλο μέρος των προωθητικών ενεργειών, μέσω της ΕΔΟΑΟ και των κοινοτικών προγραμμάτων, έγινε με άξονα τη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ. Η προσπάθεια αυτή απέδωσε καρπούς, το ελληνικό κρασί μπήκε στα καλύτερα σημεία πώλησης των ΗΠΑ, χωρίς όμως ακόμα να έχει εδραιωθεί. Μια ενδεχόμενη επιβολή δασμών θα αναιρούσε το όλο εγχείρημα, γυρίζοντάς μας πολλά χρόνια πίσω.

FnB