Η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης που παρουσιάζει η Αθήνα αποτυπώνεται στη λειτουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών κατηγοριών που αλλάζουν ριζικά την εικόνα της τουριστικής αγοράς της πρωτεύουσας. Πρόκειται για μονάδες η πλειονότητα των οποίων ανήκει σε διεθνή brands, ενδεικτικό της ψήφου εμπιστοσύνης που παρέχεται στον προορισμό της Αθήνας και της Ελλάδας εν γένει.

Το νέο ξενοδοχείο Academia, το πρώτο της αλυσίδας Autograph του ομίλου Marriott στην ελληνική πρωτεύουσα, θα ανοίξει στα μέσα του 2019 σε ακίνητο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου επί των οδών Ακαδημίας και Ομήρου. Το κτίριο έχει μισθώσει εδώ και έναν χρόνο η λιβανέζικων συμφερόντων Yasbek Hotel Establishment για περίοδο 30+10 ετών, με το ύψος της επένδυσης να αγγίζει τα 7,2 εκατ. ευρώ. Το πολυτελές ξενοδοχείο θα είναι δυναμικότητας 60 δωματίων και θα έχει roof garden με θέα την Ακρόπολη.

Μέσα στο 2019 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της Intrakat, στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής, στο κέντρο της Αθήνας. Για το διατηρητέο τριώροφο κτίριο 4.160 τ.μ. έχει υπογραφεί μίσθωση 20 χρόνων με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Η λειτουργία της νέας μονάδας των 44 δωματίων αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανοίξει και το πολυτελές boutique ξενοδοχείο του ομίλου Grecotel επί της οδού Μητροπόλεως, στο ιστορικό κτίριο Χυτήρογλου.

Το τρίτο πολυτελές ξενοδοχείο της Λάμψα ΑΕ στην πλατεία Συντάγματος (Μεγάλη Βρεταννία και King George) θα ανοίξει στα μέσα του 2020 στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου. Το νέο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο ακίνητο ιδιοκτησίας του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων ΑΤΕ θα ονομάζεται Κing΄s Palace, ωστόσο, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας, θα φέρει και την υπογραφή του brand της MGallery του γαλλικού ομίλου Accor Hotels. Πηγές της εταιρείας εκτιμούν ότι η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, με τον αρχικό προϋπολογισμό να κυμαίνεται στα 16-17 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες η Zeus International στο πλαίσιο στρατηγικής συμφωνίας της με την Wyndham ετοιμάζει το άνοιγμα δύο ακόμη μονάδων στην Αθήνα εντός του 2019.

Κινέζοι στην Ομόνοια

Οργασμός τουριστικών επενδύσεων καταγράφεται και πέριξ της Ομόνοιας. Ηδη ετοιμάζεται η μετατροπή κτιρίου γραφείων επί των οδών Πειραιώς 10 και Zήνωνος σε τετράστερο ξενοδοχείο 49 δωματίων. Η επένδυση των 4,15 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία CTY Group Επενδυτική ΑE στην οποία ανήκει το κτίριο. Η CTY, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ιδρύθηκε με σκοπό την εκμετάλλευση ξενοδοχείων και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου έχουν καταγωγή από την Κίνα. Η επένδυση θα ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Επίσης πολύ κοντά στην πλατεία Ομονοίας, στην οδό Φειδίου 12, πίσω ακριβώς από το ξενοδοχείο Titania, το κτίριο συνολικής επιφανείας 2.780 τ.μ. που φιλοξενούσε τα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή» (η οποία έκλεισε το 2010) θα μετατραπεί σε νέο τετράστερο signature ξενοδοχείο 35 δωματίων.

Εσπέρια

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός του ΕΦΚΑ για τη μίσθωση του κτιρίου που στέγαζε το πρώην ξενοδοχείο Esperia Palace στη Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό συμμετείχαν τελικά μόνο τρεις ενδιαφερόμενοι και συγκεκριμένα η οικογένεια Βερούκα (σουπερμάρκετ Bazaar) σε συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο Accor, η λιβανέζικων συμφερόντων εταιρεία Yasbek Hotel Establishment σε συνεργασία με τον όμιλο Marriott και ο όμιλος Fattal, ο οποίος διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία Leonardo Hotels.

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τη μετατροπή του πρώην ξενοδοχείου Ambassadeur στην Ομόνοια σε τετράστερη μονάδα που πραγματοποιεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ως ιδιοκτήτης του ακινήτου, πήρε ακόμη μια παράταση.

H καταληκτική ημερομηνία των προσφορών μεταφέρεται τελικά στο νέο έτος, στις 31 Ιανουαρίου, «προκειμένου να διευκολυνθεί η συλλογή των απαιτουμένων δικαιολογητικών συμμετοχής» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από το ταμείο.

Το 2009 λειτουργούσαν 280 ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων και πέρσι ο αριθμός τους έφτασε τις 496.

Ξανθή Γούναρη (documentonews.gr)