Ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση υποσκαφών ακρομώλιου στον προσήνεμο μόλο του λιμένα Βόλου μετά την ανάδειξη του αναδόχου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος υπέγραψε προχθές τη σύμβαση του έργου προϋπολογισμού 176.612,90 ευρώ.

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της κατάρρευσης του υφιστάμενου τοίχου του ακρομόλιου του κυματοθραύστη, όπως και των υπόλοιπων υποσκαφών που εντοπίζονται κατά μήκος της περιμέτρου του εν λόγω τοιχίου.

Για τις εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2016 υποθαλάσσια αυτοψία, καθώς το έργο αποτελεί κατασκευή του 1950 και δεν υπήρχαν παλιές μελέτες για τα τεχνικά του στοιχεία.

Όπως προέκυψε από την αυτοψία, οι στήλες του τοίχου άρχισαν σταδιακά να υποσκάπτονται χάνοντας το υλικό έδρασής του. Τα προβλήματα διάβρωσης του έργου έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.

Οι «οπές» που έχουν διαμορφωθεί έχουν σε ορισμένα σημεία ενοποιηθεί με τις υποσκαφές, υποδηλώνοντας μεγάλη απώλεια υλικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία τουλάχιστον περίπτωση ο δύτης κατέγραψε βάθος κοιλότητας που υπερέβαινε το 1,50 μέτρο.

Τα προβλήματα στον κυματοθραύστη εντοπίζονται εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Η ελλιπής χρηματοδότηση της συντήρησής του είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται κατά διαστήματα τοπικές βλάβες με καταρρεύσεις λιθοδομής, ενώ το ακρομόλιο βρίσκεται σε κακή κατάσταση με τις κατασκευαστικές αστοχίες στο περιμετρικό στηθαίο και το δάπεδο να επιδεινώνουν την κατάσταση και να δημιουργούν κινδύνους ατυχήματος στα ολισθηρά τμήματα του δαπέδου.

Ο προσήνεμος μόλος μήκους 1.000 μέτρων είναι κατασκευασμένος πέρα της εκατονταετίας.

Η σπουδαιότητά του στη λειτουργία του λιμένα έγκειται στη συμπαγή κατασκευή του, που προστατεύει την κεντρική λιμενολεκάνη από τους κυματισμούς. Ο κυματοθραύστης αποτελεί το σημαντικότερο έργο προστασίας του λιμανιού, αλλά συνάμα είναι ένας τόπος περιπάτου και αναψυχής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ (Ταχδρόμος)