Νέα δεδομένα στο θέμα της μίσθωσης ξενοδοχείων για τη φιλοξενία προσφύγων στο Κέντρο της Λάρισας δημιουργεί η κατηγορηματική διάψευση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ξενοδοχείου «Αστόρια», Κων. Κακάτσιου που με δήλωσή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» διαψεύδει τα περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η πρόθεση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να στεγάσει οικογένειες προσφύγων σε ξενοδοχεία προκαλεί αντιδράσεις κατοίκων περιοχών όπου εδρεύουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, με αφορμή και το κλίμα ξενοφοβίας που ενισχύθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Επαγγελματίες κρίνουν συμφέρουσες τις προτάσεις για φιλοξενία προσφύγων στα ξενοδοχεία τους, κλειστά ή σε λειτουργία, ωστόσο στις τοπικές κοινωνίες κυριαρχούν φωνές που εναντιώνονται σε μια τέτοια εξέλιξη.

Ήδη η συνέλευση κατοίκων της Καρίτσας εξέφρασε την αντίθεσή της στη φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχείο της περιοχής, όπως το ίδιο συνέβη προχθές, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών εξετάζοντας τη διαμαρτυρία κατοίκων της Καλλιπεύκης εξέδωσε ψήφισμα κατά της φιλοξενίας προσφύγων σε ξενώνα της ορεινής κοινότητας.

Με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου να καταλήγει μάλιστα τονίζοντας ότι «δηλώνουμε απερίφραστα ότι η απόφασή μας είναι αμετάκλητη και ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και με οποιαδήποτε μορφή αγώνα θα αποτρέψουμε την επιχειρούμενη αλλοίωση του διαρκώς μειούμενου πληθυσμού της Κοινότητάς μας».

Η έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης για τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος ότι «οι μετανάστες ήρθαν για να (παρα)μείνουν» με δεδομένη την αρνητική στάση χωρών – μελών της Ε.Ε., η πραγματικά επείγουσα ανάγκη αποσυμφόρησης των Κέντρων Υποδοχής από τη νησιωτική στην ηπειρωτική Ελλάδα που οδηγεί σε αποφάσεις μεταφοράς προσφύγων εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών και η διαχρονική ενίσχυση της ξενοφοβίας από κόμματα για μικροπολιτικά οφέλη, έχουν ως αποτέλεσμα την άρνηση φιλοξενίας προσφύγων, ακόμη και ασυνόδευτων παιδιών.

Όπως είναι γνωστό, στο ενδεχόμενο μίσθωσης φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχεία στο Κέντρο της Λάρισας είχε αντιδράσει και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση στους ξενοδόχους να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Αντιπροτείνοντας την ενίσχυση των προγραμμάτων «ΕΣΤΙΑ» που αφορούν στη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων σε διαμερίσματα, όπως ήδη συμβαίνει σε δεκάδες διαμερίσματα της Λάρισας.

Στην ίδια σύσκεψη στην ΕΛ.ΑΣ. ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων δομών σε ανενεργά δηλαδή στρατόπεδα όπως του Κυψελοχωρίου ή της επέκτασης στη δομή του Κουτσοχέρου. Στην οποία δομή φιλοξενούνται σήμερα περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες, αρκετοί εκ των οποίων μετά τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, έχουν εγκλωβισθεί στην Ελλάδα και δη στο Κουτσόχερο, εδώ και δύο χρόνια.  

Το Αστόρια

Το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων σε κεντρικά ξενοδοχεία της Λάρισας προκάλεσε την αντίδραση επαγγελματιών της πλ. Ταχυδρομείου, αφού η φημολογία ήθελε την αξιοποίηση του κλειστού ξενοδοχείου «Αστόρια». Επαγγελματίες επισκέφθηκαν μάλιστα τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη καταθέτοντας τον προβληματισμό τους για μια τέτοια εξέλιξη, συνάντηση στην οποία συμφωνήθηκε να συγκληθεί σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα υπό τον κ. Καλογιάννη προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις.

Η κατηγορηματική ωστόσο διάψευση του κ. Κακάτσιου, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ξενοδοχείου «Αστόρια» περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει ο κ. Κακάτσιος στη δήλωσή του στην «Ελευθερία» «στο χθεσινό σας φύλλο διάβασα ένα άρθρο το οποίο μου προξένησε ιδιαίτερη έκπληξη. Πρόκειται για το υποτιθέμενο ενδιαφέρον που δείξαμε να διαθέσουμε το ξενοδοχείο μας «Αστόρια» στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να φιλοξενηθούν μετανάστες. Ουδέποτε υπήρξε τέτοιο ενδιαφέρον από μέρους μας.

Ως πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας μας για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν ενδιαφερόμαστε να ενοικιάσουμε το «Αστόρια» για φιλοξενία προσφύγων και θα παρακαλέσουμε την επόμενη φορά πριν προβείτε σε κάποιο ανάλογο δημοσίευμα που μας αφορά, ιδιαίτερα αν είναι τόσο σοβαρού περιεχομένου, να διασταυρώσετε την πληροφορία επικοινωνώντας μαζί μας προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης» καταλήγει ο κ. Κακάτσιος.

Υπενθυμίζεται πως με αφορμή το ίδιο θέμα και ο νομικός Γιάν. Καλύβας, εκ μέρους των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου «ATLANΤIC» διευκρίνισε πως «παρά τις συμφέρουσες οικονομικά προτάσεις, έχουμε αποσαφηνίσει πως δεν δεχόμαστε να διαθέσουμε το ξενοδοχείο για τη φιλοξενία αλλοδαπών».

Βαγγέλης Κακάρας Ελευθερία