Εκτός διαδικασίας για την απόκτηση της Μαλαματίνας έμειναν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τόσο το fund SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη, όσο και τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων του Βασίλη Κουρτάκη.

Σε ό,τι αφορά το SMERemediumCap οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το fund επιδίωκε να αγοράσει σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή την εταιρεία, γεγονός που εν τέλει την απέτρεψε από το να καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για να τη διεκδικήσει. Επίσης, μη δεσμευτική προσφορά δεν υπέβαλε ούτε η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων.

Ας σημειωθεί ότι οι αρχικά ενδιαφερόμενοι ήταν πάνω από δέκα, ενώ το σχετικό teaser είχε σταλεί σε περίπου 20 επιχειρήσεις που πιθανότατα θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την απόκτηση της Ε. Μαλαματίνας και Υιός ΑΕΒΕ.

Από τις προσφορές που ανοίχτηκαν την Πέμπτη προέκυψαν πέντε μη δεσμευτικές προσφορές. Μάλιστα, με βάση το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας, οι προσφορές και των πέντε ενδιαφερομένων κινήθηκαν σε επίπεδα άνω των 10 εκατ. ευρώ. Από τις πέντε συνολικά εταιρείες που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές, οι τέσσερις σχετίζονται με τον οινοποιητικό κλάδο.

Εν τω μεταξύ η ΕΥ, η οποία τρέχει τη διαδικασία πώλησης, βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης των εταιρειών που κατέθεσαν προσφορές και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα ονόματα των υποψηφίων που θα περάσουν στην τελική φάση κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Σημαντική απόκλιση από τις υπόλοιπες η μία εκ των πέντε προσφορών

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκ των πέντε υποψηφίων, η μία εταιρεία που κατέθεσε προσφορά φέρεται να παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από τις υπόλοιπες – είναι η χαμηλότερη -, γεγονός που πιθανότατα θα την θέσει εκτός διαδικασίας.

Οπωσδήποτε όμως ο τελικός αριθμός των διεκδικητών που θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, θα εξαρτηθεί και από τα οικονομικά τους μεγέθη, τον δανεισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζουν και φυσικά κατά πόσο μπορούν να συμβάλουν στην επόμενη μέρα της εταιρείας από τη Βόρεια Ελλάδα.

Η εξυγίανση της επιχείρησης θα υλοποιηθεί είτε βάσει του άρθρου 106β, είτε βάσει του 106δ του πτωχευτικού κώδικα. Τα πάντα εξαρτώνται σε αυτή την περίπτωση από τις προτάσεις που θα εξειδικεύσουν στο προσεχές διάστημα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κατά την διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών και σε σχέση με το τι θα εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα το σχεδιασμό τους. 

Γιώργος Λαμπίρης Foodreporter