Η νορβηγική Υara περικόπτει προσωρινά την παραγωγή της στη Φεράρα της Ιταλίας και στη Χάβρη της Γαλλίας. Η παραγωγή σε αμμωνία και ουρία (είδος αζωτούχου λιπάσματος) στις ευρωπαϊκές της εγκαταστάσεις θα διαμορφωθεί σε μόλις 45% της παραγωγικής της ικανότητας μέχρι τη λήξη αυτής της εβδομάδας.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων αποφασίζουν να περικόψουν την παραγωγή τους λόγω ακριβότερου φυσικού αερίου και ο κίνδυνος για κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές των τροφίμων αυξάνεται.

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων, όπως οι Yara International και Borealis αποφασίζουν να περικόψουν την παραγωγή τους λόγω ακριβότερου φυσικού αερίου, ο κίνδυνος για κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές των τροφίμων αυξάνεται – συν τοις άλλοις και εταιρείες άλλων κλάδων, από τον χάλυβα έως το χαρτί, μειώνουν την παραγωγή τους. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και έχει εκτινάξει σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές του φυσικού αερίου, ενός συστατικού ζωτικής σημασίας για τα αζωτούχα λιπάσματα. Οπότε υποχρεώνονται οι παραγωγοί να μειώσουν την παραγωγή αμμωνίας (είδος αζωτούχου λιπάσματος), οδηγώντας σε άνοδο το κόστος για τα βασικά προϊόντα των αγροτών και αυξάνοντας τις πιθανότητες επισιτιστικής κρίσης. Η νορβηγική Υara προσωρινά περικόπτει την παραγωγή της στη Φεράρα της Ιταλίας και τη Χάβρη της Γαλλίας. Η παραγωγή σε αμμωνία και ουρία (είδος αζωτούχου λιπάσματος) στις ευρωπαϊκές της εγκαταστάσεις θα διαμορφωθεί σε μόλις 45% της παραγωγικής της ικανότητας μέχρι τη λήξη αυτής της εβδομάδας. Αμφότερα τα εργοστάσια παράγουν, μεταξύ άλλων, σε ετήσια βάση 1 εκατομμύριο τόνους αμμωνία και 900.000 τόνους ουρία.

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται στα αζωτούχα λιπάσματα και ισοδυναμεί με το 80% του κόστους για τις εταιρείες. Σήμερα το καύσιμο αυτό έχει τιμή δεκαπλάσια από ό,τι προ ενός έτους. Τον Φεβρουάριο, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στους σιτοβολώνες της Ευρώπης, οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Χθες η μετοχή της Yara υποχώρησε αρχικά 2,7% και μετά η κάμψη περιορίστηκε στο 0,4%, ενώ από τις αρχές του 2022 έχει απολέσει 11% της αξίας της. Από την πλευρά της η Borealis περιορίζει την παραγωγή αμμωνίας, ενώ δεν αποκλείει και τη διακοπή της. Η ουγγρική εταιρεία παραγωγής αμμωνίας Nitrogenmuvex διακόπτει προσωρινά την παραγωγή, ενώ και άλλες του κλάδου μελετούν ανάλογες κινήσεις. «Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν το ρίσκο παραγωγής λιπασμάτων υπό τις παρούσες συνθήκες τιμών του αερίου και το αποθηκεύουν για μελλοντική πώληση», τονίζει ο Λουκάτζ Παστέρσκι, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ένωσης παραγωγών λιπασμάτων.

Σοβαρά προβλήματα λόγω κόστους καυσίμου αντιμετωπίζουν και άλλοι κλάδοι εντάσεως ενέργειας, όπως η χαρτοποιία και οι εταιρείες Norske Skog και Pro-gest, που έπαυσαν την παραγωγή σε Αυστρία και Ιταλία, ενώ η τελευταία δηλώνει ότι η τιμή πώλησης ενός τόνου χάρτου είναι χαμηλότερη από την τιμή της ενέργειας για την παραγωγή του. Στην Ιταλία ορισμένες χαλυβουργίες διέκοψαν την παραγωγή, ενώ και η ισπανική Acerinox ανέστειλε τη λειτουργία μονάδων της στην Ισπανία, διότι το φυσικό αέριο είχε διπλασιασμό τιμής το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Αν και οι τιμές αναφοράς για τον χάλυβα στις κατασκευές ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ στη Γηραιά Ηπειρο την εβδομάδα αυτή, πολλά χυτήρια δεν είναι κερδοφόρα. Τέλος, σε ανάλογες κινήσεις προέβη και η χαλυβουργία Liberty Steel, η οποία υποχρεώθηκε να διακόψει την παραγωγή σε χυτήρια στο Ρότερνταμ και τη Βρετανία λόγω ακριβής ενέργειας.

Bloomberg