Στο 30% περίπου, δηλαδή ένας στους τρεις, διαμορφώνεται το ποσοστό των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, που σπεύδουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους λίγο πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου. Συγκεκριμένα, προχθες, από τους 332 πλειστηριασμούς που είχαν αναγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθούν, οι 96 ανεστάλησαν, αφού οι οφειλέτες ήρθαν σε συνεννόηση με την τράπεζα για τον διακανονισμό του δανείου τους, ενώ οι 8 ματαιώθηκαν έπειτα από δικαστική απόφαση.

Για λίγο χρονικό διάστημα ακόμη οι πλειστηριασμοί θα συνεχίσουν να γίνονται μία φορά την εβδομάδα, δηλαδή κάθε Τετάρτη, ενώ όταν το σύστημα μπει σε πλήρη εφαρμογή, η διαδικασία θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα και σε δύο βάρδιες. Ο ρυθμός νέων αναγγελιών στο σύστημα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για 5.000 πλειστηριασμούς έως τον Ιούνιο και 10.000 έως τα τέλη του χρόνου. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων, στη διενέργεια πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει συναινέσει το 87% των συμβολαιογράφων όλης της χώρας.

Από τους επτά συνολικά συμβολαιογραφικούς συλλόγους αντίσταση στο θέμα των πλειστηριασμών προβάλλει ο σύλλογος της Λάρισας της Κέρκυρας και της Κρήτης . Ο νόμος πλέον δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή τις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της Αθήνας.

Ευγενία Τζώρτζη (καθημερινή)