Με βαρύ πρόστιμο κινδυνεύει πλέον η Ελλάδα από την Κομισιόν, επειδή από το 2013 δεν έχει υποχρεώσει τη ΛΑΡΚΟ να επιστρέψει στο Δημόσιο 170 εκατ. ευρώ, τα οποία κρίθηκαν ότι είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Δεδομένου ότι η ΛΑΡΚΟ δεν έχει ούτε μαντίλι να κλάψει, πόσο μάλλον 170 εκατ., η ανάκτηση σημαίνει κλείσιμο και ρευστοποίηση της εταιρείας.

Τον Δεκέμβριο του 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η Κομισιόν, απεφάνθη ότι η Ελλάδα ποιείται την νήσσαν. Δεκατρείς μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2019, η Κομισιόν επανήλθε και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο στη χώρα για την παρελκυστική τακτική της.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αγόρασε όσο χρόνο χρειαζόταν, υποσχόμενη ότι θα ανακτήσει τα 170 εκατ. ευρώ και θα ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία. Στις 9 Οκτωβρίου, το ΥΠΕΞ ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών ότι, αν δεν βρεθεί μια λύση σύντομα, η Κομισιόν είναι αποφασισμένη αυτή τη φορά να ζητήσει την επιβολή προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση; Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσει να αγοράσει και αυτή λίγο χρόνο. «Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έγιναν από την Κομισιόν και θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας θα παρουσιάσουμε ένα χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων βημάτων που θα διασφαλίζουν ότι η υπόθεση θα κλείσει με τον κατάλληλο τρόπο», θα πει, ελπίζοντας να την πείσει. 

ΔΗΚΤΗΣ